Jump to content

Brak i prva nekretnina jednoj strani


Maxich

Preporučene objave

Iz ovoga što tu piše ispada da supružnici idu u paketu, bez obzira tko je što naslijedio odnosno ima na svoje ime. Ali iz ovog primjera: http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/80454-Iz-ve%C4%87eg-u-manji-stan-pravo-na-oslobo%C4%91enje-od-poreza se da zaključiti da se supružnici ne gledaju (uvijek) jednako. Jer u navedenom primjeru je žena platila porez za prvi stan i još za pola novog, zajedničkog stana kojim su zapravo rješavali stambeno pitanje.

 

Ažurirano

 

Ispada da se najjeftinije razvesti i kupiti nekretninu. Baš kao neki naši ministri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo, naime imam sličnu situaciju, znači živim kratko vrijeme sa nevjenčanom suprugom u kući kod roditelja, na roditeljskoj kući sam ja upisan kao suvlasnik 1/4 (ostala tri suvlasnika su roditelji i brat), površina upisane zgrade je 153 m2, iz čega ispada da sam ja vlasnik 38,25 m2 kuće ako sam dobro shvatio, a nevjenčana supruga nema ništa na sebi i nije se ni prijavljivala na adresu kod mojih roditelja jer nam je to bio privremeni kratkotrajni smještaj. I šta se dešava, u postupku smo kupnje kuće, 142 m2 je upisana ta nova kuća i praktički nam je to prva nekretnina gdje ćemo živjet skupa, moje pitanje je dali postoji šansa barem da budemo djelomično oslobođeni plaćanja poreza jer se na meni vodi 1/4 kuće ili ćemo sad zbog toga što je to na meni morati platiti puni porez? Ne znam dali ima veze, radi se o Pakracu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, čitao sam zakon pa mi je to iskreno sve u magli, ali po tome bi ispalo ako dobro shvaćam da ćemo biti ipak u nekom djelu oslobođeni plaćanja poreza, ne bi trebali platiti cijeli porez nego bi se djelomično moglo priznati kao prva nekretnina a da platimo razliku u nekoj vrijednosti. Makar nešto ds bude povoljnije :-) , hvala Vam puno na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Hm, a što ako:

1. ni supruga ni djeca nikad nisu bili prijavljeni na adresi supruga/oca djece

2. ako je to supruzi PRVA nekrentina koju bi kupila

3. ako bi nekretnina, dakle prva nekretnina, glasila na suprugu iako će svi živjeti skupa

 

Mora li supruga, s obzirom na to da nikad nije iskoristila svoje pravo na kupnju prve nekretnine, platiti porez?

Mora li suprug u tom slučaju platiti porez s obzirom na to da neku nekretninu ima na sebe, a ona je nasljeđena i nije adekvatna za život?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A dobro, tko pita ne skita. Na poreznoj isto znaju reći svašta. Niti tamo nisu u sve upućeni. I tu po forumima vidim da su neki ljudi dobili krive odgovore. Hvala na strpljenju i odgovorima :)

 

Može još samo jedno pitanjce?

Dakle, s obzirom na kvadraturu koja je propisana zakonom.

Postoji li mogućnost plaćanja DJELOMIČNOG poreza s obzirom na to da se:

1. Kupnjom nekretnine rješava stambeno pitanje

2. Kad bi se supruga i djeca prijavili na nasljeđenu nekretninu muža/oca, to bi ispalo 5 članova u istom kućanstvu na 70m2

3. Stan koji se planira kupiti ima 63 i nešto m2 i prva je nekretnina koja se kupuje

?

 

Utječe li na konačan ishod poreza to je li stan na oboje supružnika ili samo na onog jednog koji na sebe nema nikakvu kupljenu/nasljeđenu nekretninu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ruševna. Stara je preko 40 godina. Na njoj bi trebalo promijeniti krov, fasadu, stolariju itd. Drugim riječima, srušiti i napraviti novu. Troškovi grijanja su veliki, u kući ima vlage. S obzirom na to da roditelji i djeca svaki dan putuju i da su djeca u gradu prijavljena od rođenja, tamo idu u vrtić i školu, oba roditelja zaposlena u gradu, smatram to rješenjem stambenog pitanja.

 

Također, kvadratura je na knap za 5tero članova od kojih je jedan član baka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija