Jump to content

Izgradnja nadstrešnice od 15 m2 bez dozvole


Enterprise

Preporučene objave

Poštovani!

Prije par mjeseci tražio sam Vašu pomoć u svezi dogradnje postojeće pomoćne zgrade. Pošto se radi o čestici oko 50 m2 dobio sam Vaš odgovor da se na tako maloj čestici nemože izvršiti proširivanje i dogradnja postojeće pomoćne zgrade (spremišta). Znam da postoji mogućnost izgradnje nadstrešnice od 15 m2 bez dozvole. Naknadno sam pročitao da se takva nadstrešnica može ostakliti (pomična staklena vrata) pa me zanima Vaš odgovor na to.

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, kako bi i ovdje referenti mogli zakomplicirati vaš upit, mišljenje MGIPU je da je nadstrešnica uz pomoćni objekat (postojeći, legaliziran aktima o gradnji ili posebnim zakonom) moguća, a što se tiće ostakljenja (prozirni elementi), također, temeljem Pravilnika, no uz glavni projekt. Ostakljenjem se smatra svakako dodavanje prozirnih površina (staklo, pa čak i prozirne plastične cerade), u biti sve što nema veze sa drugim građevinskim radovima, npr. zidanjem.

 

Dakle, ostakliti nadstrešicu bi ste mogli bez dodavanja zidova s bilo koje strane (osim one naslonjene na građevinu), a koji bi se dodali kao dio grijanog ili hlađenog omotača zgrade, čl.5 st.8 Pravilnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Spitfire!

Puno hvala na odgovoru. Moram napomenuti da je ova mala pomoćna zgrada legalizirana.Nisam u potpunosti razumio da je ostakljene moguće ali uz glavni projekt jer ja praktički i ne mislim ništa posebno graditi. Možda bih još trebao napomenuti da bi buduća nadstrešnica bila u kutu sa već postojeća dva zida a jednu bočnu i prednju stranu bih ostaklio.

Unaprijed puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, kao što rekoh Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima predviđa mogučnost ostakljenja (terasa, lođa, nadstrešnica), ali kao dio izrade omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade (izrada fasade), te je zadnjim izmjenama i dopunama Pravilnika to stavljeno kao radovi koji su dopušteni bez dozvole ili glavnog projekta ali na zgradama do tri stambene jedinice ili do 600m2 bruto građ. površine. Za svako ostalo ostakljivanje potreban je glavni projekt.

 

No, da skratim, za dodatno pojašnjenje vašeg slučaja pogledajte poruke.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

ako bi ste radili samo nadstrešnicu do 15m2 ne treba vam glavni projekt niti išta drugo. Bitno je samo da krov nadstrešnice ne vezujete na krov postojećeg objekta.

Dakle, povežete nosivu gredu na postojeći objekat, stupove s nosivom gredom na drugu stranu (event. u zavisnosti od dužine, podrožnicu), te na to rogove i pokrov.

 

No, u slučaju dodavanja prozirnih elemenata na takovu nadstrešnicu, trenutno vam je potreban glavni projekt koji izrađuje ovlašteni arhitektonski ured.

Kao što rekoh, tako je prema izmjenjenom i dopunjenom Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima koji dopušta dodavanje prozirnih elemenata bez glavnog projekta samo za građevine do 3 stambne jedinice i do 600m2 bruto grđevinske površine kao dio omotača grijanog ili hlađenog dijela građevine.

 

Pa u svezi ovoga, provjerite u Uredu državne uprave za prostorno planiranje i gradnju, možete li prenamjeniti pomočni objekat u stambeni, jer u tome slučaju vam ne bi trebao projekt ni za ostakljivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Lijep pozdrav! Javljam se vezano za izgradnju vrtne nadstresnice u dvoristu. Koliko znam za nadstresnicu povrsine manje od 15m2 nije potrebna legalizacija. Nadstresnica bi bila naslonjena na susjedov zid( to je zid od njegove nadstresnice) a sa ostale 3 strane otvorena. Moje pitanje je da li sljedece opcije zahtjevaju legalizaciju;

1. Izgradio bi zid od stare cigle uz njegov zid jednake visine kao i njegov zid(2.2m) na kojem bi bila greda za konstrukciju krova sa jednim padom koji ide u moje dvoriste

2. Napravio bi 2 stupa od stare cigle visine 2 m sa suprotne strane koje bi nosile gredu na koju bi isao ostatak konstrukcije krova.

3. Da li je dozvoljeno zatvoriti 2 strane sa starom ciglom ali u visini 1m, dakle nesto kao ograda

4. Nadstresnica bi bila izvedena na betonskoj podlozi koja bi bila izdignuta 7 cm iznad razine zemlje

5. Glavno pitanje je zapravo da li ta nastresnica mora biti iskljucivo kompletno na drvenoj konstrukciji i otvorena sa svih strana ili su dozvoljeni gore navedeni dodatci a da nije potrebna legalizacija?

U prilogu vam saljem sliku koju sam nasao na internetu sa slicnom situacijom radi lakse vizualizacije. Hvala!

Screenshot_20190510-152013_Gallery.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 sati , Luka ćurić je napisao:

nadstresnicu povrsine manje od 15m2

20 m2

1. Moguće da bi se smatrao ogradnim zidom koji se bez ičega može podizati do 1.6 m

2., 3. i 4 su sadržani u 5.

5. Ne mora. Otvorena sa svih strana da, s time da ne vidim problem u dodavanju navedenih zidića dokle god je ostatak otvoren.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

Mene zanima sličan problem , prilikom useljenja u stan 1978g natkrili smo postojeću terasu 5x1,5m panel pločama zbog kiše i sunca   , takva  je i na ortofoto snimku , da li su bile potrebne neke dozvole  ili da li ih  sada trebam i što. Stan se nalazi u jednostavnoj gradnji  dva stana do 100m2. 

 Unaprijed hvala na odgovoru

uređeno: od HanaAna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav, radim nadstresnicu za auto, 6x6m, znaci 36m2 je tlocrtno, metalna konstrukcija,sendvic paneli, 7 stupova koji se stavljaju u betonsku deku.  Samostojeci je objekt, odmaknut cu se minimalno od susjeda, otvorena sa sve 4 strane. Po onome sto sam citao treba mi glavni projekt? Tko to radi uopce? 

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija