Jump to content

Prodaju moj rad na svojim proizvodima unatoč mome protivljenju


.jo.

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Posljednjih par tjedana pokušavam zaštiti svoj rad koji se bez moje privole koristi u izradi proizvoda i prodaje preko par internet stranica i van Interneta.

Osobu sam kontaktirala ali ona ignorira moje poruke i dalje prodaje svoj proizvod s mojim crtežom.

 

No da krenem od početka.

Ja sam hobi umjetnik. Godinama crtam što za osobnu zadovoljštinu, što za druge. Jedan od mojih najpopularnijih radova predstavalj drvo života, i dobivam zaista mnogo upita za njega.

Moje radove je moguće naći na mojoj osobnoj web stranici, ali i po raznim socijalnim i umjetničkim stranicama imam svoje profile. Na svima njima moj rad bi trebao biti zaštićen i moji kontakti su jasno vidljivi.

Pred otprilike dva mjeseca, kontaktirala me ženska osoba koja se predstavila kao PR i agentica mladog talentiranog umjetnika koji izrađuje nakit s privjescima na kojima želi koristiti moje drvo života.

Naglasila je da je to ideja, da trenutno šalju upite raznim umjetnicima, da je web shop tek u izradi i uz mail je poslala fotografiju s privjeskom koji je na sebi imao motiv zemlje kao primjer rada kakav bi to bio.

Nažalost, budući da mi imala ništa za ponuditi osim možda dodatne vidljivosti, ponudu sam odbila.

Dva tjedna potom, na internacionalnom portalu za prodaju Etsy.com našla sam privjesak identičan tomu o kojemu mi je dotična gospodična pričala kao o hipotetskom, a u istoj trgovini nalazio se u ponudi i onaj koji je pridala mailu kao primjer.

Trgovina postoji već godinu dana, a komad nakita s mojim crtežom se tamo prodaje od samog početka. Čak dapače, najprodavaniji je komad, i vlasnik ih je prodao već 68 primjeraka po cijeni od 40€ po komadu.

Budući da nisam mogla biti sigurna je li to zaista osoba koju se spominjalo u mailu, ili je će i on postati žrtva krađe ideje, stupila sam s njim u kontakt.

Uz prvotno negodovanje i ignoriranje, nakon par dana, maknuo je proizvod iz svoje galerije.

Na moj upit o mailu koji sam primila, potvrdio je da poznaje osobu koja mi je poslala mail, da zaista rade skupa, ali jednako tako rekao je da nije znao za moje protivljenje, i da je znao ne bi to bio učio (osobno, teško mi je vjerovati da "agent" koji šalje upite o tvojim radovima ne dijeli s tobom rezultate tih upita).

Izmjenili smo skype adrese kako bismo razgovarali o svemu...

Međutim, u protekla tri tjedna, on ne odgovara niti stupa u kontakt sa mnom.

U međuvremenu, iako je rekao da nije znao da krši moja prava, maknuo sporni primjerak iz Etsy trgovine, ja sam uspjela naći još dva mjesta na Internetu gdje isti primjerak još uvijek stoji u ponudi, prodan je nakon što je napisano da se to više neće činiti, a ista ponuda se redovno i obnavlja.

Osoba koja ih prodaje mi je otvoreno napisala da ih prodaje i po živim događanjima tako da vjerujem da i dalje to čini i nasatvit će to činiti ukoliko ne poduzmem ozbiljnije korake.

Lagali su mi od samog početka, ciljano i svjesno i sasvim je vidljivo da to čine i dalje i ne planiraju stati.

 

Zanima me stručni savjet. Mogu li napraviti nešto službeno po ovom pitanju i komu se obratiti?

Imam sve mailove, poruke, screenshotove spremljene. Trgovine o kojima pričam i dalje su jasno vidljive i moj rad je u njihovoj ponudi.

Rad o kojemu je riječ, modificiran koristim i kao svoj zaštitni znak, a i original i logo prerada su registrirani na online servisu myows.com.

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete, obratite se odvjetniku specijaliziranom za zaštitu intelektualnog vlasništva, s obzirom da je pravo autora na zaštitu autorskog djela omogućeno automatizmom, odnosno zajamčeno je već samom izradom djela. međutim, pitanje je što želite postići - potpuno uklanjanje vašeg autorskog djela ili i naknadu štete za neovlašteno korištenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija