Jump to content

Sklapanje braka sa BiH drzavljaninom


Mirjana Ka

Preporučene objave

Bok svima, Ovo mi je hitno, a nemam koga da pitam... Molim Vas da mi date neki savjet. Ja sam HR drzavljanka sa privremenim prebivalistem u Austriji (zavedeno u papirima u HR). To privremeno prebivaliste sam prijavila (promijenila) prije nekoliko mjeseci, a do tad je bilo stalno prebivaliste u Karlovcu. Sve papire (osobna, putovnica) sam uvijek uzimala u Karlovcu. Pored toga, imam i drzavljanstvo BiH (dakle, dvojno). 1. Zelim da se udam uskoro za BiH drzavljanina, ali ne znam da li da se vjencamo u Hrvatskoj ili u BiH. Najprakticnije bi bilo da se vjencamo u Sarajevu, ali nisam sigurna da li ja onda mogu sa tim vjencanim listom otici u HR i prijaviti sebe i svog muza u maticu? I da li da koristim HR ili BH dokumente prilikom vjencanja? 2. Druga opcija nam je da se vjencamo negdje u HR... ja bih naravno koristila svoje HR papire, a on bi bio stranac i koristio bi svoje BH papire prilikom tog vjencanja. Ali to nam logisticki manje odgovara... ali ako je to jedina opcija, onda bismo i to uradili. Koji nam onda dokumenti trebaju za to (pretpostavljam da treba i kumovima?)? 3. Da li je moguce da on na osnovu mene dobije HR drzavljanstvo ako se prijavi na neku adresu u HR? Moja porodica ima imovinu u HR i to ne bi bio problem, ali ne bismo zivjeli tu nego u Austriji vjerovatno. Hvala unaprijed svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za vjenjčanje van RH potreban je internacionalni vjenčani list.

 

Bolje je koristit Rh dokumente.

 

Ukoliko će bit samo fiktivno prijavljen u RH a ne bude i fizički neće dobit državljanstvo nikada a kontrolama će se utvrdit da ne boravi u RH pa će izgubit i taj "fiktivni" boravak.

 

Sukladno eu propisima ionako ima nakon braka dobit boravak u Austriji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija