Jump to content

Kazna za "pauk"


TomislavK

Preporučene objave

2009. mi je pauk "digao" auto. Auto sam parkirao na mjesto gdje sam i inače parkirao kad idem na trg (parkiralište iznad trga). Bio je nekakav događaj na trgu, bilo je "milijun" auta i ljudi, a ja sam našao jedno parkirno mjesto slobodno. Oko mene su sva parkirna mjesta bila zauzeta. Okolo redari itd.

Nakon cca sat i pol vraćam se nešto uzeti u auto, kad cijela strana gdje sam parkirao prazna, a s druge strane ceste (gdje NISU obilježena parkirna mjesta, auti i dalje stoje parkirani).

Pitam redara gdje je mi je auto/ostali auti, on se smije i kaže odvezao ga pauk.

Isti redar bio je 3 metra od mog auta kad sam se parkirao.

Auto sam pokupio u Strojarskoj gdje su mi na slici pokazali kako to više nisu parkirna mjesta. Sliku sam priložio, dakle parkirna mjesta su prebojana sivom (!!!) bojom, istina dosta je blijedo, ali zar nije većina parkirnih mjesta izblijedjela, automat za plaćanje i dalje stoji (kako se vidi na slici).

Nisam platio u roku 8 dana kaznu za premještanje (policiju sam riješio...) Zagrebparkingu. Nakon toga više nisam dobio nikakvu obavijest, opomenu , opomenu pred ovrhu i sl.

Prije dva mjeseca sam dobio od Zagrebparkinga obavijest da podmirim 1060 kn ili će uslijediti ovrha.

Zvao sam, kulturna gospođica mi je rekla da se obratim javnom bilježniku XY.

Javna bilježnica mi je rekla da su mi pokušali dostaviti obavijest u više navrata ali nitko nije preuzeo. 2012 je obaijest stavljena na oglasnu ploču nadležnog suda i proces je postao pravomoćan. Pitao sam javnu bilježnicu mogu li se sad žaliti na sve, rekla je da mogu ali mi ona ne smije davati savjete glede predmeta, da se s nekim savjetujem, pa da se predmet vrati na početak.

 

1. U kojoj formi (prigovor, žalba,...) da pišem javnoj bilježnici

2. Što mislite, imam li šanse na sudu dokazati da nisam potpuno kriv za prekršaj (vidljivo iz slike), linije parkirnog mjesta su tak prebojane da se u prvi mah nije moglo razaznati da to više nije parkirno mjesto; aparat za naplatu i dalje stoji; vozila s druge strane ceste gdje nije bilo nikakvih parkirnih mjesta nisu uopće uklonjena; redar je znao da se ne smije tu parkirati a nije upozorio...

 

Tih 4-5 stvari bih pokušao prikazati kao olakotno pa šta bude...

 

Što mislite, imam li šanse .

 

Btw, u Zagrebparkingu mi daju mogućnost plaćanja tih 1000kn na 6 rata, a nije da mi baš novci ispadaju iz džepova..

A najviše me živcira način na koji je došlo do prekršaja.

 

Unaprijed zahvaljujem na svakom savjetu.

Slika 2.png

Slika 1.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policiju sam "riješio", nisam platio.

Na sudu nisam bio jer mi nije došao poziv (možda i je ali starci mi nisu ništa javljali).

Žalio se nisam jer sam čekao bilo kakav dopis/opomenu/poziv.

Javna bilježnica je rekla da i sad mogu pisati žalbu/prigovor ili što već pa da se predmet vrati na početak. Još mi je rekla da time riskiram dodatne troškove suda, te da mi ne smije više infomacija dati, da se konzultiram s nekim na koji način i u kojoj formi pisati žalbu/prigovor ili što već treba.

uređeno: od TomislavK
promjena
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Piše ti lijepo na zapisniku da prigovor za razlog premještanja pošalješ izdavaocu naredbe (MUP-u) a prigovor ne odlaže naplatu parkiranja.

 

Sad se piše prigovor samo da nema osnova za naplatu premještanja (a ima jer je naredbu izdala policija) i dugovanje a ne da li je bilo prekršaja ili nije.

 

2. Što mislite, imam li šanse na sudu dokazati da nisam potpuno kriv za prekršaj (vidljivo iz slike),

Ili si kriv ili nisi.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sivko, potpuno sam pravno neznalica i laik. Molio bih te ako možeš biti precizniji, komu da se žalim i na koji način?

 

P.S. Razumijem ovo "ili si kriv ili nisi", premda sam siguran da znaš da stvari nisu uvijek crno/bijelo (ove godine sam si riješio jedan prometni prekršaj na sudu, bio sam kriv ali sam oslobodjen plaćanja kazne)

Tako nešto bih žeio i ovdje postići, znam da sam kriv ali smatram da ima i olakotnih okolnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto i sam priznaš da si kriv onda se više nikome ne možeš žalit na "postupanje" pauka.Odvezli su auto jer je policija ocijenila da je vozilo u prekršaju.

Sad se više ne radi o prekršaju krivog parkiranja i olakotnih okolnosti nego samo o neplaćanju odvoza tj.ovrsi a ona ne razmatra tko/što/zašto/kakav prekšaj nego platio/ne platio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne filozofira, nego ti pokušava objasniti da kod postupka za premještanja vozila nema sredine - ili si kriv ili nisi, tj. ili je vozilo premješteno s opravdanjem ili bez njega. Predmet ovog postupka nije prekršajna odgovornost, pa stoga nema niti te sive zone u kojoj možda nisi baš toliko kriv.

 

Samo jedna situacija se može tumačiti na način da je vozilo premješteno bez opravdanja - ako imaš pravomoćnu oslobađajuću presudu. Sve ostalo znači da je vozilo premješteno s opravdanjem (tj. da si kriv) i da moraš platiti trošak.

 

S obzirom na ovo, a prema tvom navodu da si policiju "riješio", nemaš čime potkrijepiti tvrdnju da je premještanje vozila bilo neopravdano (nedostatak presude nije dokaz nepostojanja prekršaja), pa bi bilo logično za očekivati da ćeš trošak premještanja morati platiti, prije ili kasnije.

 

Eto, to je ukratko i moje mišljenje, ali ako imaš odvjetnika koji smatra da to može riješiti (jeftinije nego što je trošak premještanja), kreni u postupak i sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim pomoć. Jučer sam u Zagrebu u Gajevoj ulici nesvjesno parkirao na mjesto zabranjenog parkiranja i zaustavljanja (boja crta baš i nije bila vidljiva). Pošto su u ulici bili parkirani automobili, bio sam razmišljanja da je tu parking dozvoljen ne znajući da su to automobili stanara (pošto nisam iz Zagreba i ne poznajem baš dobro grad). Uredno sam kupio kartu za dva sata parkinga (do 16:36) i postavio je na vjetrobransko staklo. Nakon što sam se vratio automobila više nije bilo. Nakon bezuspješnog traženja upitao sam prolaznika što učiniti, nazvao sam Zagreb Holding te pitao za auto. Auto je bio kod njih te su mi rekli da mogu odmah doći po njega. Uzeo sam taksi i otišao do Zagreb Holdinga na Velesajmu po auto. Tražili su me prometnu i osobnu. I dobio sam auto uz uplatnicu od 500 kn (jer nisam platio na licu mjesto tamo kod njih) oslovljenu na Zagreb Holding, zapisnik te kaznu od 250 kn oslovljenu na Grad Zagreb. Piše da kaznu mogu platiti u roku 3 dana sa 50% iznosa što je 250 kn, a ovih 500 kn moram platiti u roku 8 dana inače kazna može dosegnuti 2000-5000 kn ako sam dobro shvatio. Ne razumijem se baš u pravo pa vas molim za pomoć. Ja nisam vlasnik vozila, nego moj otac. Nisam do sad nikad kažnjavan. Zanima me kakva je procedura ako se želim žaliti, da li se uopće mogu žaliti i kako da izbjegnem plaćanje tih 500 kn Zagreb Holdingu i 250 kn kazne. Da li se uopće isplati žaliti? I kakve su mi mogućnosti? Što najbolje učiniti? I kako da se uopće žalim i na što, da li će mi odgovoriti na žalbu u roku do kad moram platiti tih 500 kn (to je 8 dana), da li mi mogu nakon tog vremena povećati kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim pomoć. Jučer sam u Zagrebu u Gajevoj ulici nesvjesno parkirao na mjesto zabranjenog parkiranja i zaustavljanja (boja crta baš i nije bila vidljiva). Pošto su u ulici bili parkirani automobili, bio sam razmišljanja da je tu parking dozvoljen ne znajući da su to automobili stanara (pošto nisam iz Zagreba i ne poznajem baš dobro grad). Uredno sam kupio kartu za dva sata parkinga (do 16:36) i postavio je na vjetrobransko staklo. Nakon što sam se vratio automobila više nije bilo.

 

dali negdje postoji znak zabrana parkiranja sa dopunskom pločicom sa natpisom osim za stanare ?

dali u ulici postoje iscrtana parkirna mjesta (gdje su bila parkirana vozila)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija