Jump to content

Prenamjena dijela cestice iz poljop. u gradjevinsku


Postman

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Novi sam na Forumu te se ispricavam ako sam na krivo mjesto stavio temu!

 

Naime, u vlasnistvu sam 10300 m2 zemljista koje je trenutacno u poljoprivrednoj zoni (P3). Ideja i zelja mi je da izgradim kucu za zivot koja prema planu ne bi bila veca od 65m2. Obzirom da je to poljoprivredna zona postoji li mogucnost da se iz postojece cestice izuzme odredjena povrsina (napravi nova cestica) te da je se prenamjeni u gradjevinsku? Zanim me kakvi su postupci za takvo nesto (ako je uopce moguce) i koliko se to isplati? Naime, nemam nikakvog znanja po tom pitanju pa eto, ako mi vi mozete reci nesto pametno, bilo bi mi jako drago...

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

nažalost ne.

 

Eventualno bi mogli nešto sagraditi prema čl.48 st.2 podst.8, Zakona o prostornom urđenju, zgradu za potrebe prijavljenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga u seljačkom domaćinstvu, obrta registriranog za obavljanje poljoprivrede, međutim, za to bi vam bilo potrebno zemljište površine od najmanje 3 ha (30 000m2).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

U uredu za urbanizam zatražite potvrdu o namjeni za to zemljište prema urbanističkom planu .Zatražite prenamjenu dijela zemljišta za izgradnju objekta koji Vam je potreban.

Parcelacija zemljišta je moguća tek na temelju rješenja o namjeni zemljišta .

 

Ako ništa od toga nije moguće tada tražite ,također u uredu za urbanizam potvrdu za gradnju objekta za držanje alata koji Vam je potreban za rad na poljoprivrednom zemljištu .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali ne vidim zašto bi danas netko uopće pokušavao upustiti se u takav poduhvat?

 

To jednostavno nije isplativo!

 

Mnogo je jeftinije kupiti kakvu gotovu useljivu kuću sa okućnicom u tom kraju.

Danas se čak i solidne kuće prodaju za iznos koliko će vas izaći projektna dokumentacija, priključci i komunalni i vodni doprinos!

 

Koji je to kraj gdje je ta oranica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To jednostavno nije isplativo!

 

:palac:

 

Što nije isplativo da je moguće, ali ponavljam, nije.

 

Dakle, zemljište označeno kao P3 van građevinske zone (poljoprivredne).

Gradnja stambenog objekta na poljoprivrednom zemljištu nije nemoguća, naravno, pod određenim uvjetima, reguliranim Zakonom o gradnji i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Osnovni uvjet jest da se poljoprivredno zemljište, odnosno parcela na kojoj netko želi izgraditi kuću, nalazi u zoni u kojoj je predviđena stambena izgradnja.

 

Pa što se tiće poljoprivrednog zemljišta (P1, P2, P3) koje se nalazi izvan građevne zone, gradnja se može dozvoliti sukladno odredbama plana, podrazumijeva se usklađenog s važećim Zakonom o prostornom uređenju. Tako se, primjerice, s iznimkom P1, na ostalim poljoprivrednim zemljištima mogu graditi gospodarsko-stambeni kompleksi, s tim da se stambena građevina ne može graditi na parceli ako na njoj već nisu izgrađeni ili se grade građevine i sadržaji gospodarske namjene s kojima će činiti jedinstvenu cjelinu.

 

Dakle, prema već spomenutom čl.48 Zakona o prostornom uređenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

 

Zahvaljujem se na odgovorima i razmisljanjima!

Nisam ni mislio da ce bit jednostavno! Bio sam u uredu za urbanizam. Nekako mi se cini da nisu bas susretljivi i svaku informaciju kao da moram izvlaciti iz njih... :( zato se trebam informirati i na drugim jestima!

Dakle, obzirom da stvarno zelim na toj parceli graditi kucu, dosta mi se svidja ta ideja da zatrazim prenamjenu dijela zemljista za izgradnju objekta. naravno ako mi sa financijske strane to bude jos uvijek isplativo!

Cuo sam i opciju da iz jedne katastarske cestice napravim dvije. tada mogu izgraditi dvije poljoprivredne kucice (po 20m2 max), te ih u naravi spojim u jedan objekt... to mi se cini logicno, iako bih volio kad bi sve pred zakonom bilo cisto te da se ne moram bojati nekakvih inspekcija, kazni ili rusenja danas sutra...

Ako mozda imate jos koju ideju sta i kako, vrlo radu cu je saslusati pa bih provjerio koja je optimalna obzirom na zakon i pravila koji su na snazi u mojoj opcini...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija