Jump to content

Naplata duga od fizičke osobe


Dalsy

Preporučene objave

Poštovani,molim Vas savjet. Moj pokojni otac je otplaćivao kredit umjesto jednog gospodina,i po isteku kredita je podigao tužbu da si naplati novce, sud je dobio, te je riješenje postalo pravomoćno u 06. mjesecu 2012 godine. U odvjetničkom uredu je postignut dogovor o mjesečnoj isplati na račun mog oca sa drugom stranom,od čega su platili samo 3 rate, te su prestali plaćati. Nakon toga smo pokrenuli postupak za ovrhu. od tih papira nemamo ništa jer je to sve kod odvjetnika. Nakon očeve smrti,majka je postala nasljednik jer smo se sestra i ja odrekle svojih dijelova. Iz Fine smo stalno dobivali povratnice da je dokumentacija nepotpuna i nije ništa naplaćeno, da bi se na kraju tražio novi postupak na majčino ime. Naši odvjetnici su predali predmet (navodno jer nemamo nikakvih povratnih informacija od odvjetničkog ureda) te je druga strana uložila žalbu na isti. Od odvjetnika nemamo nikakvih povratnih informacija već nekoliko mjeseci i kada ih se zove nas uredno skinu s dnevnog reda. Od početka nam sugeriraju da je druga strana u postupku razvoda, da imamo razumijevanja, da nemaju novaca i slično.

Zanima nas što učiniti, jer u razgovoru sa sudom koji vodi postupak oni ne mogu dati informacije nego nam ih mora dati naš odvjetnik, koji šuti. Isto tako u sudu su nam rekli da postoji način naplate duga,no da oni ne mogu reći kako.

E, sad, što učiniti sa odvjetničkim uredom,kako ih dobiti da napokon nešto riješe,ili ih u krajnjem slučaju skinuti sa slučaja i uzeti nekog drugog da nas zastupa. Što možemo učiniti da najbrže možemo dobiti novce koje nam duguje (cca 120 000 kn).

Hvala na savjetima, i ako trebate još kakvih informacija, slobodno pitajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smrču opunomoćitelja prestala je važiti punomoć odvjetniku (osim ako i nasljednici ne potpišu punomoć). od odvjetnika tražite presudu (pismeno preporučeno) ili od suda tražite prijepis presude. sudska presuda je postala pravomoćna prije stupanjana snago Ovršnog zakona iz 2012. nadležnom sudu podnijeti prijedlog nuza ovrhu na nekretnine (uvlasnički list upisati zabilježbu ovrhe) ili pokretnine ili plaću ovršenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,nakon više zvanja odvjetnika koji je vodio slučaj,prema kojem smo ispali "ljuti" radi upita u kojem je stadiju slučaj i odgovora da će on to riješiti da mi nemamo ništa s tim,zvali smo i njegovog šefa,koji nas je zvao na razgovor. Dotični koji je vodio slučaj je dobio otkaz radi više propusta u više slučajeva. Sadašnji odvjetnik nam je kopirao papire gdje je vidljivo kako je bivši odvjetnik pokrenuo ponavljanje pod drugim imenom (neki čovjek koga nitko od nas ne pozna), pod pogrešnim oibom ovršenika, u drugoj banci i u ime mog pokojnog oca, a ne u majčino ime. Sada je to ponovno pokrenuo sadašnji odvjetnik sa točnim podatcima,ali kako se je ovršenik žalio na prethodni postupak (što je i logično jer je kao ovrhovoditelj upisan neki drugi čovjek) sud je žalbu prihvatio i odredio da mi platimo troškove postupka. E, što sad s tim,jel mi moramo platiti te troškove ili što s tim? Žalba i je prošla zbog više pogreški našeg bivšeg odvjetnika, te imamo li mi pravo na to da on plati te troškove koji su bili potpuno nepotrebni. Pošto se ne razumijem u terminologiju u žalbi piše: Općinskom sudu u ...

Ovrhovoditelj: mi

Ovršenik: ispravno ime i prezime

Žalba ovršenika protiv rješenja o ovrsi: Ovr.....od ....2015 godine.

Nije bilo mjesta donošenja pobijanog rješenja o ovrsi.

Presudom Općinskog suda koja je u ovom slučaju ovršna isprava kao vjerovnik je legitimiran (moj pokojni otac) te se isti identificira kao ovrhovoditelj u izreci pobijanog rješenja o ovrsi, dok se (moja majka) koja se u prijedlogu legitimira kao ovrhovoditelj u rješenju o ovrsi uopće ne spominje kao ovrhovoditelj.

Dalje, u dijelu izreke rješenja o ovrsi kojim se određuje ovrha na novčanim sredstvima ovršenika kao ovrhovoditelj navodi (nama nepoznata osoba).

 

Na osnovi te žalbe i netočnih podataka u rješenju je sudac usvojio žalbu i nama odredio da platimo nastale troškove, da li to moramo platiti ili možemo teretiti bivšeg odvjetnika za to pošto je zbog njegovih propusta došlo do nepotrebnih troškova i odugovlačenja u cijelom postupku.

I još nas zanima da li zbog odugovlačenja može doći do zastare (dug je preko 40 tisuća kuna,sa kamatama je po procjeni gospođe iz fine preko 100 000 kuna)

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li to moramo platiti ili možemo teretiti bivšeg odvjetnika

Vi ste u obvezi platiti,a druga je stvar hoćete li teretiti odvjetnika.

Po pitanju zastare,imate dovoljno vremena da pokrenete novi uredan ovršni prijedlog,budući da je ovršna isprava nastala u 2012 godini,pa kako se radi o tražbini utvrđenoj pred sudom,vrijedi desetogodišnji zastarni rok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,nakon više zvanja odvjetnika koji je vodio slučaj,prema kojem smo ispali "ljuti" radi upita u kojem je stadiju slučaj i odgovora da će on to riješiti da mi nemamo ništa s tim,zvali smo i njegovog šefa,koji nas je zvao na razgovor. Dotični koji je vodio slučaj je dobio otkaz radi više propusta u više slučajeva. Sadašnji odvjetnik nam je kopirao papire gdje je vidljivo kako je bivši odvjetnik pokrenuo ponavljanje pod drugim imenom (neki čovjek koga nitko od nas ne pozna), pod pogrešnim oibom ovršenika, u drugoj banci i u ime mog pokojnog oca, a ne u majčino ime. Sada je to ponovno pokrenuo sadašnji odvjetnik sa točnim podatcima,ali kako se je ovršenik žalio na prethodni postupak (što je i logično jer je kao ovrhovoditelj upisan neki drugi čovjek) sud je žalbu prihvatio i odredio da mi platimo troškove postupka. E, što sad s tim,jel mi moramo platiti te troškove ili što s tim? Žalba i je prošla zbog više pogreški našeg bivšeg odvjetnika, te imamo li mi pravo na to da on plati te troškove koji su bili potpuno nepotrebni..

 

odvjetnik koji je radio na vašem predmetu je zaposlenik odvjetničkog ureda.

poslodavac odgovara za propuste zaposlenika. dali će on tražiti naknadu štete je njegov problem.

ovrha nije mogla biti pokrenuta u ime osobe koja nije živa.

kome su određeni troškovi pokojnom ocu ili majci?

punomoć je prestala važiti smrću opunomoćitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba napomenuti kako odvjetnički uredi/društva moraju imati sklopljenu policu osiguranja za svoje propuste, pa rješenje vidim u dogovoru sa nositeljem ureda.

 

Ne treba ni njemu loša reklama, jer htio, ne htio - radilo se o njegovu zaposleniku i ne može on sada "prati ruke", jer se ne radi o njemu osobno. Dogovor bi recimo išao u smjeru saniranja "štete" koju je odvjetnik prouzročio i daljnjeg zastupanja u predmetu sa popustom. Jasno, to treba ljudski objasniti, ne "prijetiti" raznoraznim prijavama i tužbama i kako to već zna biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Nastavak slucaja.

Ovrha je prosla na sudu i u fini, no, ispred nas je poprilicno dug popis ljudi koji su prije nas potegnuli ovrhu na njegove racune. Koji je najbrzi nacim za doci do naseg novca? Sad je vec rijec o cca 130000 kn. Duznik je u svojem vlasnistvu imao kucu i dosta zemlje sto je sve prepisao na svoju suprugu kad je postupak vec bio pokrenut. Moze li se ici na prodaju zemlje da se namiri dug? I zanima me da li postoji zastara za ocakve slucajeve? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija