Jump to content

dalmatien

Preporučene objave

Zanima me da li je kod kupnje nekretnine od 100000 Eura dozvoljeno plaćanje u gotovini ili transakcija mora ići preko računa u banci. Šta kaže zakon. Unaprijed hvala.

 

Za sam ugovor, dovoljno je da sadrži članak u smislu 'kupac je prodavatelju isplatio ugovorenu cijenu, što prodavatelj potvrđuje potpisom ovog ugovora.

 

Svakako je sigurnije obaviti transakciju preko računa u banci, nego nosati toliki novac uokolo, uz mogućnost da ta informacija procuri do kakvog kriminalca.

 

Morate znati da u bankarskim transakcijama u RH možete plaćati isključivo u kunama. Dakle, ako imate eure, ii ćete eure pretvoriti u kune pa obaviti transakciju izravno na račun, ili morate naručiti eure za isplatu, u banci tim novcem obaviti isplatu pa onda prodavatelj taj novac položi na račun (ili što već hoće s tim novcem).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...


Imam slican problem, kupac radi konverzija jer ima novac u EUR  želi platiti nekretninu na ruke.
Da li se to moze jer "Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma" kaze da:
"Pravne ili fizičke osobe koje obavljaju registriranu djelatnost u Hrvatskoj neće smjeti primiti naplatu ili izvršiti plaćanje u gotovini u vrijednosti od 75.000 kuna (do sada 105.000 kuna)"

Kod mene je slucaj da su kupac i prodavatelj fizicke osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 29 minuta, malatrubica je napisao:

Kod mene je slucaj da su kupac i prodavatelj fizicke osobe.

On nekretninu kupuje na svoje ime, a vi prodajete nekretninu kao fizička osoba vlasnik nekretnine? Onda može keš na ruke, a u ugovor pišite iznos u kunama ili 'valuta x u kunskoj protuvrijednosti po strdnjem tečaju NBH'.

Ova zakonska odredba vrijedi za pravne osobe ili za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost (obrtnici).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav svima, još nekoliko tehničkih pitanja vezanih za ovakvu transakciju. Dakle imam kupca koji želi platiti nekretninu koju prodajem u gotovini (EUR). Oboje smo fizičke osobe. Dinamika je prvo kapara, pa njegova predbilježba pa onda isplata u cijelosti uz predaju tabularne izjave. Sastavili smo kupoprodajni ugovor i u njemu naveli da je kupoprodajna cijena u eurima u protuvrijednosti kuna prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate... mene zanima gdje se fizički vrši sama isplata? Može li se to obaviti kod JB kako bi bili sigurni da je još netko kontrolirao brojanje novca? Tko može i kada izvršiti eventualnu provjeru na krivotvorene novčanice? Kada ja dođem u svoju banku položiti novac na račun, hoće li me netko tražiti neku dokumentaciju (je li dovoljno imati samo kupoprodajni ugovor kao dokaz porijekla novca) te hoću li imati problema s poreznom što sam stan prodao u eurima (a ne u kunama pa konvertirao u eure)?

Unaprijed hvala i LP.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija