Jump to content

Darovanje suvlasnickog dijela nekretnine drugom suvlasniku


NenoA

Preporučene objave

Postovani,

molim hitno pomoc. Sestra i ja smo naslijedili kucu od bake. Na svoju veliku zalost, tek sada sam svjestan da bi bilo bolje da nisam prihvatio nasljedstvo. To je bilo 2010.godine. Dakle, nas smo dvoje vlasnici po pola nekretnine.

U kuci zivi moja sestra sa svojom obitelji. Zbog teske financijske situacije ona gotovo i nije placala rezije vec dakle 5 godina. Struju su im iskljucili.

Nedavno smo dobili ponudu za prodaju kuce ali njoj je cijena koju kupac nudi preniska i ne zeli prodati. Ja sam se vec pomirio s tim da od te kuce necu nikad imati nikakvu korist vec samo probleme pa sam joj ppnudio da se odreknem svog dijela novca od prodaje ali joj ni to ne odgovara jer ona misli da moze dobiti puno vise novaca s obzirom na lokaciju kuce.

Obzirom da je kuca u derutnom stanju i da nema sanse da se pojavi novi kupac, ja bih se zelio nekalo izvuci iz vlasnistva nad tom kucom jer me strah da ce mi poceti sjedati ovrhe zbog dugova, buduci da je ona nezaposlena.

Da li je moguce da joj darovnim ugovorom darujem svoj dio kuce, placa li ona u tom slucaju porez? Niti ona niti ja se nismo upisali kao vlasnici vec smo vanknjizni vlasnici. Ja u kuci ne stanujem vec 6 godina.

 

Puno hvala na odgovoru.

 

Ažurirano

 

Jos samo dodatak. Postoji li bilo kakav nacin da izbjegnem placanje njenih dugova u slucaju da joj darujem kucu sada, nakon sto su dugovi vec napravljeni.

 

Hvala na odgovoru..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno, na darovanje druga strana mora pristati, a obzirom bi u tom slučaju bilo obveze plaćanja poreza, pitanje je hoće li.

 

Glede odgovornosti za režije, obzirom ste suvlasnik, kao takav nemate samo ovlast, već i obvezu, stoga po mom mišljenju, odgovorate za polovicu "paušala" svih režija, dok za stvarnu potrošnju odgovara sestra, obzirom ona tamo faktički i živi sa svojom obitelji, pa su oni napravili stvarnu potrošnju. No, vjerovnike to neće zanimati, ako žele, mogu ići ovrhom prema vama, pa si vi to onda rješavajte naknadno sa sestrom.

 

I svakako bi bilo oportuno da sredite ZK stanje nekretnine.

 

Imate i drugu opciju - da pokrenete postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice, pa bi nekretnina išla "na bubanj", a nakon toga dijelite sa sestrom ostvarenu cijenu. Samo, u tom slučaju, sestra gotovo sigurno završava na cesti sa obitelji, a cijene koje se ostvaruju u takvim postupcima su, u pravilu, daleko ispod tržišnih (zbog profesionalnih "lešinara"), pa si dobro razmislite želite li to učiniti sestri. Naravno da bi prije takva postupka trebalo srediti ZK stanje nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav, novost je u mojoj situaciji da sam ponudio jednom kupcu na prodaju svoj dio nekretnine... Kupac je pristao.

 

Zanima me jos samo nekoliko stvari: kada kupac od mene kupi moj dio kuce, ima li IKAKVE sanse da meni sjednu dugovi koje je sestra napravila, buduci da je jedini razlog moje prodaje to da izbjegnem placanje njenih dugova?? U kojem bi se slucaju to moglo dogoditi.. ?

 

Da napomenem,ja nisam upisan kao vlasnik, vec jedino sto imam je rjesenje o nasljedjivanju. Svi racuni koje sestra nije placala glase i dalje na pokojnu baku, od koje smo i naslijedili kucu.

 

Molim dobre ljude cim brzi odgovor, jer mi je dosta hitno, pocetkom iduceg tjedna bih trebao s kupcem potpisati ugovor o prodaji svog dijela kuce.

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Da napomenem,ja nisam upisan kao vlasnik, vec jedino sto imam je rjesenje o nasljedjivanju. Svi racuni koje sestra nije placala glase i dalje na pokojnu baku, od koje smo i naslijedili kucu.

 

Molim dobre ljude cim brzi odgovor, jer mi je dosta hitno, pocetkom iduceg tjedna bih trebao s kupcem potpisati ugovor o prodaji svog dijela kuce.

Puno hvala.

nasljedili ste kuću a time ste nasljedili i dug. bilo bi poželjno operatere obavjestitiu da vlasnica nije živa te da onemoguče korištenje usluga i povečanje duga (obavjestite ih pismeno preporučeno i sa povratnicom što čuvaš sa kopijom posmena). ako je moguče očitaj brojila. za komunalnu naknadu nemožeš izbjeć plaćanje.

 

u rješenju o nasljeđivanju obično piše da će rješenje biti dostavljeni gruntovnici zbog upisas vlasništva (provjeri vlasnički list).

primitkom rješenja trebao si prijaviti poreznu obvezu(u roku od 30 dana). nema poreza ali možeš dobiti kaznu zbog neizvršavanja zakonske obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me jos samo nekoliko stvari: kada kupac od mene kupi moj dio kuce, ima li IKAKVE sanse da meni sjednu dugovi koje je sestra napravila, buduci da je jedini razlog moje prodaje to da izbjegnem placanje njenih dugova??

 

Prvo i osnovno - trebate srediti ZK stanje. Ja recimo, ne bih nikada pristao na kupovinu takve nekretnine, koliko god da je formalnost izvršiti upis.

 

A drugo, kao što je rečneo - za dugove prije kupoprodaje i dalje odgovarate sukladno visini svog suvlasničkog udjela, a odgovornost je još k tome - solidarna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok. Hvala na odgovoru. Kupac je upoznat sa situacijom i on ce odmah nakon kupnje mog dijela pokrenuti razvrgnuce radi kupovine preostalog dijela. A prije toga ce rijesiti svoj odnosno moj dio dugova. Da li mislite da je tako za mene najbolje obzirom na okolnosti?

 

U svakom slučaju, definirajte to pitanje dugova u samom ugovoru.

Zašto to ne staviti na papir?

članak xy ugovora: Kupac preuzima obavezu podmiriti sve dugove koji bi mogli teretiti prodavatelja a koji su nastali do dana kupoprodaje i vezani su uz korištenje nekretnine iz ugovora (struja , voda , plin, komunalna i vodna naknada, odvoz smeća, ) ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija