Jump to content

obračun poreza na rad umirovljenika


dragec52

Preporučene objave

Molim savjet. Pitam za nas 10 umirovljenika koji su sklopili ugovor sa bivšom firmom na određeno vrijeme / na 3 mjesečni ugovor na poslovima vozača autobusa sa fondom od 80 sati./ Mirovine normalno primamo i imamo približno iste mirovine, u rasponu od 4300 -4700 kn/. Za 1 mjeseca primili smo svaki oko 2300kn. Pitanje glasi dali ćemo morati platiti porez na tih 2300kn i koliko bi to bilo?. Pitamo jer uskoro trebamo potpisati nove ugovore pa bi željeli znati dali je to za nas isplativo. Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Haj. Hvala na savjetu ali upravo je tu problem. Jedan od kolega je bio u Poreznoj upravi Rijeka i tražio informaciju ali službenica mu rekla da se takve informacije ne smiju davati ???? zato sam ja dobio "zadatak" / pošto sam se pohvalio sa LEGALISOM / da se raspitam na našoj stranici. Pa još jedan put MOLIM bar približan odgovor na pitanje. Približava nam se dan kad produžujemo ugovor a ne želimo iznenađenje kad nam odrežu porez koji bi prelazio podnošljivi iznos. molim modija da nam izađe u susret i savjetuje. Pozdrav iz Rijeke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan od kolega je bio u Poreznoj upravi Rijeka i tražio informaciju ali službenica mu rekla da se takve informacije ne smiju davati ????

 

Ovo je netočno, istina jeste vjerojatno da ni sama nije znala, pa je to rečeno u namjeri da se prijatelja riješi. Sramotno ponašanje, ali šta je tu je.

 

Ovaj segment poreznog prava nije moja jača strana, stoga se neću upuštati u pogađanje da vam ne dadem krivi savjet, već ću vam dati sugestiju, kada već Ispostava u Rijeci tako "kvalitetno" radi svoj posao, da se obratite s upitom Središnjici Porezne u Zagrebu odnosno Ministarstvu financija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, umirovljenici koji imaju pravo na starosnu mirovinu, mogu biti zaposleni na nepuno radno vrijeme, a poslodavac je dužan, istodobno sa isplatom plaće, obračunavati, obustavljati i uplaćivati predujam poreza na dohodak od nesamostalnog rada od primitka od nesamostalnog rada umanjenog za obračunane i uplaćene doprinose za obvezno mirovinsko osiguranje i umanjenog za osobni odbitak iz čl. 36. st. 1. i 2. Zakona.

Napominjemo da se osobni odbitak, odnosno neoporezivi dio dohotka, može tijekom godine, pri utvrđivanju predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada koristiti samo kod onog poslodavca/isplatitelja primitka (plaće) i mirovine kod kojega se nalazi porezna kartica radnika, umirovljenika, a kod drugih poslodavaca/isplatitelja primit*ka (plaće) i mirovine osobni odbitak se istodobno ne smije koristiti, odnosno ti poslodavci/isplatitelji primitka (plaće) i mirovine dužni su obračunati porez ne uzimajući u obzir osobni odbitak.

Predujam poreza na dohodak se plaća na slijedeći način: na poreznu osnovicu do 2.200,00 kn mjesečno po stopi od 12%, na poreznu osnovicu od 2.200,00 do 13.200,00 kn mjesečno po stopi od 25% i na poreznu osnovicu iznad 13.200,00 mjesečno po stopi od 40%.

S poštovanjem.

 

Kontakt Rijeka

 

Ovo je odgovor na pisani upit koji sam i vama postavio. Hvale vrijedno. Pravnik bi sve shvatio ali ja sa svojih 64 slabo. Sad kad imate temelj možete mi pojasniti odgovor.

Znači moja mirovina okvirno 4300 + 2300 kn što dobijem za 80 sati na osnovu ugovora i platnu listu identičnu zaposlenicima firme / uplata svih davanja po osnovi osobnog dohotka/ koliko bih bio dužan doplatiti poreza? mislim da bi znalac mogao to izračunati. Hvala na odgovoru i ovo bi bio kraj uznemiravanja i dosađivanja sa moje strane. pozdrav od penzića

a iz Rijeke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija