Jump to content

10kw dalekovod na građevinskoj parceli


Kristina71

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima. Molila bih za savjet. Imamo već građevinsku dozvolu i samo što nismo počeli sa radovima. Jutros nam stiže druga suglasnost od HEPa (prva je bila prije godinu dana na osnovu idejnog projekta -- kuća za odmor sa bazenom-- bez posebnih uvjeta) a jučer su poslali novu suglasnost-- sa posebnim uvjetima na kojima zbog blizine dalekovoda od 10kw ne možemo nigdje staviti bazen. Kažu da sigurnosna udaljenost mora biti 20m od stupa dalekovoda i sunčalište uz bazen minimum 12m od horizontalne vertikale žica. U razgovoru sa njima ponudili su nam da zatražimo premještaj dalekovoda ( križnog) koji uključuje i druga 3 stupa, sve o naš trošak ( susjedne parcele su također naše kao pašnjaci. Smatram da su pogriješili prije godinu dana kad su nam dali suglasnost. Na parceli nema tereta tj. nikakva služnost u korist HEPa. Dalekovodi su postavljeni 1965.g. Pročitala sam zakon o izvlaštenju ali iskreno nisam puno razumijela. Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijep pozdrav svima. Molila bih za savjet. Imamo već građevinsku dozvolu i samo što nismo počeli sa radovima.

 

Je li dozvola pravomoćna?

 

suglasnost od HEPa (prva je bila prije godinu dana na osnovu idejnog projekta -- kuća za odmor sa bazenom-- bez posebnih uvjeta)

Je li na tom prvom idejnom projektu bio prikazan bazen i sunčalište?

 

 

a jučer su poslali novu suglasnost-- sa posebnim uvjetima na kojima zbog blizine dalekovoda od 10kw ne možemo nigdje staviti bazen. Kažu da sigurnosna udaljenost mora biti 20m od stupa dalekovoda i sunčalište uz bazen minimum 12m od horizontalne vertikale žica.

 

Pomoglo bi kada bi dali kakve skice ili link na Arkod ... i sken dokumenata.

 

 

U razgovoru sa njima ponudili su nam da zatražimo premještaj dalekovoda ( križnog) koji uključuje i druga 3 stupa, sve o naš trošak ( susjedne parcele su također naše kao pašnjaci.

 

Jesu li te susjedne parcele isto građevinske kao ova za koju imate dozvolu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li dozvola pravomoćna?

 

da, dozvola je pravomoćna.

 

 

Je li na tom prvom idejnom projektu bio prikazan bazen i sunčalište?

 

da, idejni projekat je identičan glavnom projektu.

 

 

 

 

Pomoglo bi kada bi dali kakve skice ili link na Arkod ... i sken dokumenata.

 

pokušati ću vam poslati zatraženo.

 

 

 

 

Jesu li te susjedne parcele isto građevinske kao ova za koju imate dozvolu?

 

ne, susjedne parcele su u našem vlasništvu kao pašnjaci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj odgovor HEP-u u ovakvoj situaciji bio bi slijedeći:

 

"Prije goginu dana zatražili smo od vas i dobili suglasnost na idejni projekt u kojem ste dali uvjete gradnje. Prema tim uvjetima ishodii smo građevinsku dozvolu koja je sada pravomoćna.

 

Tada ste nam u skladu sa Zakonom o izvlaštenju i određivanju naknade mogli ponuditi da a) izmjestite dalekovod o svom trošku , b) da nam ponudite otkup cijele čestice ili c) dogovorimo djelomičnu služnost za vaš dalekovod uz naknadu. Jasno je da opcija c) u stvari i nije provediva, jer ostanak dalekovoda na sadašnjem mjestu praktično znači nemogućnost izvođenja našeg planiranog zahvata, pa bi ta opcija automatizmom otpala i ostala bi opcija b).

Sada imamo prvomoćnu građevinsku dozvolu i počinjemo s radovima.

Jedina vaša opcija da izbjegnete tužbu za naknadu štete ( i osobnu odgovornost osoba koje su pogriješile) ako ne budemo po završetku radova mogli ishoditi uporabnu dozvolu je da do tada izmjestite dalekovod. Naravno o svom trošku.

Sretna okolnost za vas je da dalekovod možete izmjestiti na susjedne čestice koje su u našem vlasništvu.

Moram vam skrenuti pažnju na činjenicu da ionako niste ishodili djelimično izvlaštenje i upis dlužnosti za taj dalekovod. Sretna okolnost za vas će biti da su čestice na koje ćemo vam dozvoliti izmještanje čestice u zoni koja nije građevinska, pa će naknada za služnost koju ćemo dogovoriti biti znatno povoljnija za vas."

 

Eto, otprilike tako...

 

Obavijestite nas kako ste prošli!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija