Jump to content

Ribolovna dozvola i članstvo u udrugi nisu uvjet za prodaju iste


Hanza

Preporučene objave

Mnogo je branitelja HRVI koji se bave sportskim ribolovom. Krajem godine vrijeme je prodaje ribolovnih dozvola za 2016. godinu a prema ovome mišljenju mogu uštedjeti stotinjak i više kuna. Prenosim dopis Vlade RH.

 

U privitku ovoga dopisa dostavljamo Vam mišljenje Vlade RH kao i Ustavnog suda RH u svezi odredbe članka 22. Zakona o slatkovodnom ribarstvu, u kojem je naveden stav Vlade RH da članstvo u određenoj udruzi nije uvjet za kupnju dozvole.

 

Međutim, iako vi ne želite biti član športsko ribolovne udruge koja je ovlaštenik ribolovnog prava i ne želite se natjecati, upućujemo vas da je službeni naziv u Zakonu i podzakonskim propisima i dalje „športski ribolov“. Ovaj termin ne objedinjava samo natjecanja u športskom ribolovu, nego se pretpostavlja da će se većina sudionika u ribolovu učlaniti kod ovlaštenika ribolovnog prava, u ŠPORTSKO ribolovnoj udruzi kako bi prvenstveno svojim volontarnim radom, financijskim doprinosom kroz članarinu i općenitu prisutnost u radu izabranih tijela športsko ribolovnog društva (upravni odbor, nadzorni odbor, Skupština, komisija za poribljavanje, komisija za ribočuvarsku službu itd) u okviru svojim vremenskih i materijalnih mogućnosti pridonio napretku svoje lokalne udruge, a time i športskog ribolova na svojoj ribolovnoj zoni.

 

Upravo iz razloga što su cijene dozvola za ribolov NEPROMIJENJENE od razdoblja dobivanja ribolovnog prava (2003. godina), dakle zadnjih 12 godina, a u međuvremenu je cijena ribe za poribljavanje višestruko narasla, kao i cijene goriva, režijski troškovi udruge itd, te su ovlaštenici ribolovnog prava prisiljeni donositi interne odluke kojima se kroz iznos članarine ili drugih dodatnih oblika plaćanja (preko uplatnica, paragon blokova i sl.) nadoknađuju navedeni troškovi koji su mu nametnuti upravo gospodarskom osnovom i godišnjim planom i koje mora provoditi.

 

Budući da ovlaštenik ribolovnog prava ne smije samostalno mijenjati iznos dozvole, koji je propisan navedenim Pravilnikom o športskom ribolovu, te budući da se radi o neprofitnim udrugama, koje ne smiju ostvarivati dobit tj. poslovati sa prihodom, udruge trebaju svakog člana kako bi funkcionirale. Naravno, uvijek postoji i mali broj ribiča koji se ne žele družiti i doprinositi ovlašteniku ribolovnog prava i ne žele dobrovoljno biti članovi, što je vaše pravo. Nadamo se da izlazak iz članstva u udrugama neće dovesti do gašenja istih, što bi moglo rezultirati vraćanjem ribolovnog prava ili oduzimanjem istog po službenoj dužnosti ukoliko ovlaštenik ribolovnog prava ne bude u mogućnosti poštivati sve odredbe gospodarske osnove, godišnjeg plana i Zakona.

 

Mišljenje vlade RH

https://drive.google.com/file/d/0B2f-RxyXusInajhBVFZrSXhGVlU/view?usp=sharing

 

Odluka Ustavnog suda

https://drive.google.com/file/d/0B2f-RxyXusInMGlOaTg5dWFMSEk/view?usp=sharing

 

Raspravu možete pratiti na FB grupi Ribolov Hrvatska

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija