Jump to content

Prekršajno i prometno pravo - SRB-RH


bob25274

Preporučene objave

Apel za pomoć!

 

Državljanin sam RH i Srbije, sa osobnim iskaznicama obje zemlje i sa vozačkim dozvolama obje zemlje! Isključivo upravljam vozilom HR registracija(vlasnik je supruga-sa prebivalištem u Hr) naravno sa HR vozačkom dozvolom. Uglavnom u pograničnom području, te granicu HR-SRB prelazim zbog posla 3-4 puta tjedno. Voz.dozvolu R.Srbije sam dobio davne 1997.godinejer sam tamo radio tada..i nitko mi nije zadržao hr.dozvolu, samo kopiranu osobnu HR.Naknadno, zatražio sam i dobio i SRB državljanstvo koje imam i danas, pored matičnog hrvatskog.

 

Prije 15 dana sam u SRB vozio pod utjecajem alc (2,21) što se smatra totalno alkoholizirinam vozačem. Kazna će mi doćinaknadno na adresu u SRB-tako sam izvješten od prometne policije kada sam i zadržan 12h.U zapisniku je navedeno da sam iz HR, te podaci (broj voz.dozvole HR).

 

Provjerom(motorolom) su ustvrdili da posjedujem i voz.dozvolu SRB kao i osobnu SRB. Po počinjenom prekršaju smatram da ću biti najrigoroznije kažnjen-prekršajna prijava je pisana.

 

Moje slijedeće pitenje je: da li da MUP-u SRB pod hitno vratim SRB vozačku, da kažem da mi je poznato da po Zakonu ne mogu imati dvije, da isključivo živim i radim u RH kako bih izbjegao negativne bodove i izgubio pravo upravljanja na otprilike 8-12 mjeseci?

 

Da li će o okončanju prekršaja biti izvještena moja matična Pol.uprava u RH i da li ću smjeti (dok ne budem smio u SRB) voziti B kategoriju u svojoj HR??

 

Pokušao bi vratiti tu SRB vozačku koja mi inače i ne treba niti ju koristim da mi (možda) ne mogu upisati maksimalne bodove te me nakon prestanka zabrane uputiti Agenciji za ponovne testove itd, itd.

 

Vrlo sam u nezgodnoj situaciji.

 

Napominjem da u HR imam redovno zdravstveno,kao i dopunsko zdr.osiguranje godinama, od rođenja , dok je r.odnos trenutačno u prekidu, a u SRB trenutno bez posla ,kao i u HR, kod kuće.

 

Tko zna, veliko hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda da probate pronaći savjet na nekom njihovom pravnom portalu.

 

Ne znam kako to funkcionira u Republici Srbiji, pretpostavljam slično (ali pretpostavka je majka svih za.eba, kako se kaže), zaštitna mjera definitivno bude, ali moguće se sa priznanjem, iskrenim kajanjem i navođenjem jasnih razloga zašto vam je vozačka neophodna, trajanje može smanjiti na par mjeseci. Jasno, ovisi o sucu tj. njihovoj praksi. U RH bi tak bilo, moja procjena je, ako se radi o prvom prekršaju - do 3 mjeseca. E sad, kako će oni gledati - ne bih znao.

 

Također, imajte na umu da moguće upravljanjem motornim vozilom u Republici Srbiji za vrijeme trajanja zabrane činite i kazneno djelo. Kod nas je bilo tako do promjene KZ-a, ali ako smo slični po pravnom sustavu, možda to tamo i dalje jeste kazneno djelo, a tu su onda stvari puno, puno ozbiljnije, ako ćete se ići kockati. Kaznena osuda i prekršaj - nebo i zemlja. To si obavezno provjerite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno mi je sve. Prvi je put, kajanje je prisutno, sve je razumljivo. Njihov "Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima" tzv ZOBS koji je u primjeni od 01.03.2014 smatra vožnju preko 2 promila kao totalnu alkoholiziranost , te je raspon kazne od 100 do 120 000 dinara (7000 -9000 kn), uz obaveznu zaštitnu mjeru najmanje 8, a najviše 12 mjeseci. Mislim da sudija nema "mogućnost" smanjivati kako kaznu, tako niti zaštitnu mjeru neovisno kakve ja jasne razloge naveo. S obzirom da ste stručnjak , ako budete mogli molio bih Vas da Vi pogledate taj njihov ZOBS R Srbije.

 

Što se tiče kockanja, vožnja pod zabranom ne dolazi u obzir, kako bude bit će. A što mislite , smijem li izaći vozilom iz HR, ući u SRB na 1 km i da me netko dalje vozi? Naravno, sve kad "zaživi zaštitna" mjera. Vrlo su rigorozni iz oblasti prometa, čak je u proceduri i usvajanje Zakona da se vozaču iznad 2 promila alc trajno oduzme i vozilo kojim upravlja, čak i ako nije njegovo vlasništvo! Ne znam da li je sve to pretjerano.... Razumio bih to sve da čovjek takve prekršaje radi 3-4 pa i 9 puta godišnje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Njihov "Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima" tzv ZOBS koji je u primjeni od 01.03.2014 smatra vožnju preko 2 promila kao totalnu alkoholiziranost , te je raspon kazne od 100 do 120 000 dinara (7000 -9000 kn), uz obaveznu zaštitnu mjeru najmanje 8, a najviše 12 mjeseci.

 

Ako je tako, onda jasno da ono što vrijedi kod nas ne vrijedi kod njih. Tu su praktički sucu ruke vezane.

 

A što mislite , smijem li izaći vozilom iz HR, ući u SRB na 1 km i da me netko dalje vozi? Naravno, sve kad "zaživi zaštitna" mjera.

 

Ne smijete, čim uđete u teritorij Srbije, ne smijete upravljati motornim vozilom (kada počne teći zabrana). Obzirom na ovu strogoću (bogme nisam znao da su toliko strogi), gotovo sam siguran da onda vožnja pod zabranom predstavlja i kazneno djelo (kao što smo i mi imali), a tu su onda stvari daleko ozbiljnije.

 

Vaša odluka, ali razmislite si jako dobro, kada odluka bude pravomoćna i zabrana počne teći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da sudija nema "mogućnost" smanjivati kako kaznu, tako niti zaštitnu mjeru neovisno kakve ja jasne razloge naveo.
Ima jer mu tako i piše u čl.43 Zakona o prekršajima Srbije

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_prekrsajima.html

 

A što mislite , smijem li izaći vozilom iz HR, ući u SRB na 1 km i da me netko dalje vozi? Naravno, sve kad "zaživi zaštitna" mjera.
Samim dolaskom do graničnog prijelaza (srpskog) i kontrole bit će kršenje zabrane.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobio sam prekršajni nalog, tako da sam samo počinio prekršajno djelo.Kaznenog nema. Također stoji da je prekršaj počinjen iz člana 330.stavak 1.t 4 ZOBS-a..pa kad sam ga pročitao..nije mi bilo dobro.

 

G din Sivko piše da sudac može smanjiti kaznu...već 5 dana se pravno educiram i informiram o tome i koliko vidim..ispod 100 tisuća dinara i 8 mjeseci nema šanse manje. Pročitao sam i Zakono prek, član 43...ali i iskustva kako vozača, tako i praksu sudaca.Kažu to je totalna alkoholiziranost i strogom mjerom se mora utjecati na druge da ne čine takove ili slične prekršaje.Treba im biti čovjek za primjer.

"može se izreći kazna ispod najmanje mere kazne koja je propisana za taj prekršaj ali ne ispod najmanje zakonske mere te vrste kazne;"

 

Ne znam smijem li to i spomenuti...:smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakoni, prekršajni,prometni,kazneni država Hrvatske,Srbije,BiH,Slovenije (CG i makedonski nisam čitao) su minimum 95% jednaki jer svi vuku temelje od istih zakona bivše države.

 

 

Ne znam kakav je tamo prekršajni nalog (sam obrazac) ali po čl.171 može se prihvatit krivnja i platit 50% kazne.

 

Kod nas je prigovor a kod njih zahtev za sudsko odlučivanje ali je rok isti 8 dana od izdavanja prek naloga.Razlika je samo što se kod nas može putem prigovora tražit smanjenje kazne a kod njih ne.

 

A ima i tu objašnjenja

http://www.propisi.com/novi-zakon-o-prekrsajima-prekrsajni-nalog-prihvatanjem-odgovornosti-za-prekrsaj-smanjujete-kaznu-za-polovinu.html

 

A po ovome je trebalo ići direktno na sud (bez izdavanja naloga)

http://ltablice.com/novosti-za-vozace/128-novi-zakon-o-prekrsajima-od-1-3-2014-prekrsajni-nalog

 

Po čl.168 nisu smjeli izdat prekršajni nalog jer je kazna u rasponu 100-120 000 dinara.

 

Trebao bi bit ovakav http://www.paragraf.rs/obrasci/Prilog_2._-_Prekrsajni_nalog_za_prekrsaj_ucinjen_motornim_vozilom_u_saobracaju.pdf

 

ali ga ne mogu tumačit jer mi jezik baš ne ide.

 

Zasada da, ali aludirao sam na situaciju u kojoj biste nakon početka tijeka zabrane upravljali motornim vozilom na njihovu teritoriju - dakle upravljanje pod zabranom.
Nema kaznenog djela
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G.Sivko..nisa dobio niti jedan od priloga-zapisnika koji ste postavili, nego "zahtev za pokretanje prekršajnog postupka" gdje se ne navodi fiksni iznos kazne, nego samo moji osobni podaci iz Hrv i iz Srb-napomenuto mi je da, ukoliko ne bih u kritičnom momentu imao i prijavljen boravak u Srb odmah išao kod dežurnog suca (02 iza ponoći)...koji bi nakon mjere zadržavanja-trežnjenja od 12h-koje je sprovedeno odnah odmjerio kaznu i zaštitnu mjeru. Po takvom tumačenju, a i da sam samo državljanin Srbije trebao sam također biti odmah (prema njihovom ZOBS-u) biti sproveden-nakon 12h sucu.. Da li mi se izašlo u susret ili ne ne znam..Auto su parkirali pred postajom (potpisao sam da je zaključan i da je pod video nadzorom), te mi je ključ dat odmah..... 8 dana je prošlo, sad od toga ima već i 15. A da napišem pismenu zamolbu da priznajem krivnju itd, itd..ili da čekam svoj "red" koji po praksi i njihovoj ažurnosti može trajati i do 6 mjeseci..Eto,ne znam što činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ova dva zapisnika koja ste objavili se primjenjuju samo kod blažih prekršaja gdje su kazne u fiksnim iznosima..vožnja danju bez svjetala 3000 din, pojas 5000, prljave tablice 5000 itd..to se može platiti u roku 8 dana uz umanjenje od 50%, ali alkoholiziranost i to totalna, kako nalaže čuveni njihov ZOBS nikako..to će sudac "zasukati rukave" i izdiktirati svoje mišljenje i odluku nakon saslušanja i procjene, tj.ocjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjenju je kod svih koji imaju fiksnu kaznu.

 

Pošto se ne radi o prekršajnom nalogu ide se na sud kad on pozove.Na presudu suda se može žalit višem sudu radi smanjenja kazne.

 

Ide čl.185,187,246 i na kraju 258 vezano za čl.263 st.1 toč.4.

 

A trebalo bi razmislit o postupanju po čl.234-236 (ako bi brzinski dogovor o kazni bio za vas zadovoljvajuć).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, vidim da ste se trudili za ovaj slučaj.Sačekat ću svakako poziv, pa dalje kako ste naveli. Ne znam, što mislite o angažiranju odvjetnika? Čisto da bude branitelj "pri ruci".Inače, nisam neuka stranka, a to bi pored iovako visoko predviđene kazne iziskivalo naravno i dodatni trošak, koji vjerujem nije mali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo sam pogledao srpske forume, koliko vidim da tamošnji suci, piše naročito u posljednje vrijeme izriču ugl.novčane kazne umanjene i do 50% od zakonom propisanih..ali nije praksa u svim sudovima.... jer se zatvorskim(najmanja je 15 dana za taj prekršaj) ne postiže generalna prevencija.. A svakako će onaj tko ne plati novčanu kaznu završiti u zatvoru , tako da ne znam kako to tumače.. No, vidjet ćemo s odvjetnikom , uz mišljenje i savjet, ako ne zaborave na moj slučaj, što je nemoguće.. radi se "punom parom" tamo. :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija