Jump to content

(pred)bračni ugovor u vanbračnoj zajednici ?


coffe

Preporučene objave

S obzirom na zakonsku odredbu kojom vanbračni partner stječe ista prava kao bračni, može li se sklopiti bračni ugovor kojim bi se zaštitila imovina jednog od partnera u takvoj zajednici?

Kako bi se nazvao takav ugovor - vanbračni ugovor, ugovor o vanbračnoj zajednici?

 

Postoji li negdje primjer kako izgleda bračni ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Umjesto odgovora :

 

Obiteljski zakon:

 

Članak 253.

 

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

 

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

 

* * *

 

I jos : s obzirom da pod odredjenim okolnostima vanbracna zajednica u odredjenom vremenskom periodu stjece status ravnopravan bracnoj zajednici, takav ugovor mora biti bracni ugovor.

 

Mozda postoje i druga rjesenja zastite imovine jednog od bracnih partnera...

 

Jos iz Obiteljskog zakona koji govori o tome :

 

2. Bračni ugovor

 

Članak 255.

 

(1) Bračnim ugovorom mogu se urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini.

 

(2) Prema trećim osobama uglavci o upravi ili raspolaganju imovinom imaju pravni učinak ako su upisani u zemljišne knjige, odnosno u javne upisnike kod kojih je upis nužan za stjecanje prava ili se stvar ne može rabiti bez takva upisa.

 

(3) Bračni ugovor sklapa se u pisanom obliku, a potpisi bračnih drugova moraju biti ovjereni.

 

Članak 256.

 

Umjesto bračnog druga koji je lišen poslovne sposobnosti bračni ugovor može sklopiti njegov skrbnik s prethodnim odobrenjem centra za socijalnu skrb.

 

. . .

 

II. IMOVINSKI ODNOSI IZVANBRAČNIH DRUGOVA

 

Članak 258.

 

Izvanbračna zajednica žene i muškarca koja ispunjava pretpostavke iz članka 3. ovoga Zakona stvara imovinskopravne učinke na koje se na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o imovinskim odnosima bračnih drugova

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru! Zanima me još pod šta se smatra imovina koja je kupljena prihodom ostvarenim iz imovine jednog od partnera ?

 

Negdje piše da se imovina kupljena iz plaće smatra zajedničom, ali da je prihod iz imovine ne smatra zajedničkim, da li je to istina ?

 

Znači, ako ja kao vlasnik nekretnine ostvarujem neki prihod, taj novac bi mi se trebao isplačivati kao prihod od nekretnine a ne plaća da se ne uvrsti kao zajednička imovina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slazem se. Medjutim, upravo zbog toga i jest potrebno da to napravi odvjetnik (ili javni biljeznik), sve ostalo bi mimo toga bilo nadripisarstvo. Osim toga, jedino oni mogu sastaviti sadrzaj takvog ugovora prema cinjenicnom stanju i prema zelji stranke (bracnog partnera) koji zeli tu imovinu zastiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... znaći, ako jedan partner naslijedi ili ima u vlasništvu nekretninu iz koje prima određenu najamninu / ostvaruje prihod, taj novac se smatra zajedničkim ?!

 

naći teoretski, 1 partner uđe u zajednicu bos i gologuz , drugi s hrpom nekretnina.... Gologuzi ne radi ništa, iz prihoda drugog izgrade kuću, i onda ju nakon 3 godine dijele ?! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija