Jump to content

"Proxy brak"


Someone5

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Pokusala sam o ovoj temi naci neke konkretne info na netu na koji god nacin sam se sjetila ali nisam nasla nista vezano uz RH i kako ona gleda na to te da li uopce postoji priznanje takvog braka.

 

Zivim u UK-u oko 8 mjeseci. Imam purple card. Preko nje imam pravo dovesti clana obitelji no mi jos nismo u braku nego tek planiramo biti. Situacija nam je od pocetka malo komplicirana ali kazu bajke "love conquers all". On nemoze van iz UK-a pa razmisljamo o tom famoznom "proxy braku" gdje jedan od nas mora u zemlju drugoga (ja u njegovu) dok je druga strana reprezentiran od strane clana obitelji. U obje zemlje takakv nacin sklapanja braka mora biti priznat kako bi bio pravovaljan u UK-u. Njegova zemlja ga prizna, UK ga prizna ukoliko je priznat u obje drzave partnera ali neznam kako RH stoji s tim. Jako mi je tesko doci do informacija o tome pa mi je savjetovano da pitam ovdje.

 

Zbunjena sam, bojim se jer ne zelim ugrozit svoj status ovdje, a eto mi se fakat volimo.

 

Da li mozda netko nesto zna o toj vrsti sklapanja braka, bila bih mu neizmjerno zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hi Someone5,

Obiteljski zakon kaže:

Članak 14.

(1) Nevjesta i ženik svoju namjeru sklapanja braka u građanskom obliku osobno prijavljuju matičaru nadležnom za mjesto u kojem žele sklopiti brak.

Članak 19.

(1) Na dan i u vrijeme određeno za sklapanje braka matičar će objaviti da su osobno nazočni nevjesta, ženik i svjedoci iz članka 18. stavka 2. ovoga Zakona te da nema zapreka za sklapanje braka.

 

Izgleda da je to tako od 1998 (čl. 9 i 18)

ref. Jakovac-Lozić (2000) Croatia's New Family Act:

Another related change in the New Family Act is that prospective spouses may not be represented at the formal ceremony by a proxy. The parties are to attend the solemnization in person."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda Vam je najbolje provjeriti kakva je situacija sa UK zakonodavstvom, ako je moguce da tamo sklopite brak. Praksa EU drzava jest da najcesce nema smetnje za sklapanje braka izmedju dvoje EU drzavljana u trecoj drzavi gdje su stalno nastanjeni, ali moglo bi biti problema ako jedan od njih nije EU drzavljan. Ali kao sto rekoh, provjerite UK zakonodavstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija