Jump to content

redoviti otkaz od strane poslodavca


LEJKA

Preporučene objave

Zaposlena sam na neodređeno,na bolovanju sam dvije godine,sa zatvaranjem bolovanja dobijam otkaz kao tehnološki višak, ali s obzirom na jako dobar odnos sa poslodavcem da li mogu da se odreknem otkaznog roka, prava na korištenje godišnjeg odmora i naknade za isti,vezano za otpremninu smo se dogovorili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav, evo ja se nalazim u sličnoj situaciji, pa da ne otvaram novu temu.

Naime dobio sam redoviti otkaz ugovora o radu, s otkaznim rokom u trajanju od mjesec dana.

Mene zanima kako se točno mogu odreći svojih prava? Mislim, očito je pismeno uručiti poslodavcu, ali me zanima ima li neki rok? Mogu li to napraviti nakon tjedan, dva, ili odmah po primitku otkaza? Da li to vrijedi od trenutka kad sam predao poslodavcu? Ili se može definirati datum kao kod sporazumnog otkaza? Malo mi je glupo doći na posao i reć e ja neću više radit, odoh kući, ipak si moraju nešto isplanirat. Stvar je u tome što sam u pregovorima za drugo radno mjesto, i ako se ukaže mogućnost da počnem raditi na novom radnom mjestu prije isteka ovog mog otkaznog roka, ja bih to iskoristio, al da ne ispadnem go***. I ako postoji možda neki primjer te izjave, ili je to ono vulgaris, ja, taj i taj, odričem se prava na otkazni rok iz otkaza ugovora o radu, s preduzećem tim i tim, direktor, taj i taj, potpis, datum, točka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

 

Prije svega Vas pozdravljam te bi Vam.htijela ukratko napisati moju situaciji te ukoliko mi mozete dati par savjeta*

 

Dakle,zaposlenik sam jedne privatne firme od 01.11.2006.godine na meodredjeno vrijeme. Kao zaposlenik sam zaista bila dobra jer da nisam davnih dana bi dobila otkaz. Medjutim ostala sam trudna te sam.posla 01.01.2015.na porodiljni koji mi je istekao 10.02.2016.godine. medjutim u razgovoru sa mojim direktorom dao mi je otkaz i nije mi rekao adekvatan razlog mog otkaza (moje misljenje je da je taj upravo zato sto sam zensko i sto sam rodila i vjerojatno planiram u zivotu imati jos jedno dijete)...trenutno koristim godisnji odmor do 09.03.2016.no moj direktor mi jos nije dao odluku o otkazu pa mene zanima sljedece:

 

1. Koliko prije mi mora dati odluku o otkazu

 

2. Koliko je otkazni rok s obzirom da nam je u Ugovor navedeno da se vezu sa Zakonom o radu

 

3. Koje je moje pravo sto se tice otpremnine (u Ugovoru o radu nije spomenuta)

 

4. Doticni direktor je vec zaposlio novu musku osobu u firmi da li to smije?

 

5. Zaista bi Vas ljubazno molila da mi date savjete i da mi navedete koja su sva moja prava obzirom da sam u toj firmi provela 9 godina i 4 mjeseca

 

6. Da li ukoliko otvorim bolovanje mi moze dati nekakav izvanredam otkaz ili navesti nesto samo da izbjegne otpremninu.

 

MOLIM VAS DA ME ISKRENO SAVJETUJETE

 

Unaprijed Vam se zahvaljujem te Vas srdacno pozdravljam

 

Sa postovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje sam vam postavio zbog odgovora, jer ako ni vi ne želite više tamo raditi, onda ću se koncentrirati u odgovoru na vaša pitanja, iako obzirom na podatke koje ste objavila, postoji velika mogućnost da je otkaz nezakonit i da se može pobiti, u kojem slučaju vi ostajete tamo raditi, pa pitanja postaju bespredmetna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ahaa okej ☺...pa pazite da mi je drago sto sam dobila otkaz svakako nije mi drago i nisam to ocekivala...i iskreno sokirana sam i neugodno me je iznenadio...htijela sam se vratit poslu medjutim nakon usmenog otkaza i nakon neljudskog ponasanja sad se nebi vratila sve i da me moli....ali vi meni slobodno napisite oba dvije opcije ljubazno vas molim. Hvala vam punoo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću prije svega navesti kako je ovaj otkaz (iako ga još nema u pisanom obliku) definitivno nezakonit.

 

Čl. 36. Zakona o radu je vrlo jasan -

 

"(1) Nakon isteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, dopusta radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta u skladu s posebnim propisom, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, u roku od mjesec dana od dana kada je poslodavca obavijestio o prestanku korištenja toga prava.

 

(2) Ako je prestala potreba za obavljanjem poslova koje je radnik obavljao prije korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije korištenja toga prava.

 

(3) Radnik koji se koristio pravom iz stavka 1. ovoga članka, ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje ako je došlo do promjene u tehnici ili načinu rada, kao i sve druge pogodnosti koje proizlaze iz poboljšanih uvjeta rada na koje bi imao pravo."

 

Dakle, stavak 1. i 2. su vrlo jasni, vi se imate vratiti na poslove koje ste i ranije obavljala, a za koje potreba još uvijek postoji obzirom na činjenicu da je zaposlena nova osoba da obavlja vaše poslove. Tako da on ovu odluku o otkazu ne može opravdati i ja bih se na vašem mjestu definitivno protivio otkazu i tražio sudsku zaštitu, a tada u postupku pred sudom tražio bih sudski raskid ugovora o radu.

 

S druge strane, ako vam to nije realna opcija, onda odgovaram na postavljena pitanja :

 

1. Jedini rok koji je propisan jest kod izvanrednog otkaza, i iznosi 15 dana od saznanja za činjenicu nakojoj temelji izvanredan otkaz. Ima li takve činjenice? Što se redovitog otkaza tiče, on ga po meni, barem prema vašim navodima - ne može opravdati.

 

2. 2 mjeseca sukladno Zakonu o radu (ovo ukoliko se neće raditi o izvanrednom otkazu jer tamo otkaznog roka nema).

 

3. Imate pravo na nju, opet ako otkaz nije uvjetovan vašim ponašanjem, i to po 1/3 prosječne plaće koje ste ostvarila kod njega u zadnja tri mjeseca (plaće u bruto iznosu da ne bi bilo zabune) za svaku godinu rada, dakle 9 puta po 1/3 odnosno 3 pune prosječne plaće.

 

4. Smije kao zamjenu, ali sada kako ste se vi vratila s rodiljnog, mora vas uzeti natrag na te poslove.

 

5. i 6. Moja sugestija je počekati pisanu odluku o otkazu i tada se možete javiti opet ovdje, pa ćemo vidjeti dalje. Uglavnom, prema ovim podacima, otkaz koji vam se sprema je nezakonit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

 

Dakle obzirom da se vracam sa rodiljnog dopusta nisam smjela ostati bez posla? Koliko vremenski bi me on morao jos drzati kao radnika? Sto ako mi kaze da ostanem radit pa nakon 15 dana mi da otkaz i tako opravda Zakon (znaci dopustio mi je da radim kad se vratim sa rodiljnog)?.

Da li ima smisla ici na sud? Troskovi suda? Imam li ikakve koristi ja od toga?

Svakako Vam se ja jos javim kad istekne godisnji odmor ali bi volila da me savjetujete sto smijem sto ne smijem eventualno potpisat...sto mora posati u toj odluci o otkazu jer me strah kad mi je preda da je potpisem pa me zezne negdje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto ako mi kaze da ostanem radit pa nakon 15 dana mi da otkaz i tako opravda Zakon (znaci dopustio mi je da radim kad se vratim sa rodiljnog)?.

 

On to može učiniti, ali i takav otkaz mora opravdati, ne može se vaditi na semantiku, tipa "pa ja sam je vratio, a onda otpustio". To bi bilo izigravanje propisa, ali ponavljam - svaki otkaz se mora opravdati i može se "oboriti" na sudu, ako je nezakonit.

 

Da li ima smisla ici na sud? Troskovi suda? Imam li ikakve koristi ja od toga?

 

Ja sam vam rekao svoje mišljenje, isključivo na temelju vaših navoda i bez ikakva uvida u bilo kakvu dokumentaciju, te činjenicu da vi trenutno još ni nemate kod sebe odluku o otkazu, tako da za konkretniji savjet nema vam druge doli angažirati odvjetnika.

 

Jedino što ću dodati, uz već rečeno - nemojte apsolutno ništa potpisivati bez konzultacija s odvjetnikom, jer postoji mogućnost da će vas se "preveslati".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prava na GO se radnik ne može odreći. Za ostalo sam mišljenja da je moguć dogovor.

Poštovani, evo mene nazad. Ukratko da ponovim, 29.2. sam dobio redoviti otkaz od strane poslodavca (uzrokovan "smanjenim obimom posla"). U međuvremenu sam primljen na drugo radno mjesto. tj, dobio sam pisanu "ponudu" ugovora o radu, samo fale datumi i potpisi. Novom poslodavcu odgovara da počnem raditi što prije, a i meni, jer su mi uvjeti rada bolji, i nije neka sreća radit na otkaznom roku. Znam da se imam pravo odreći svog otkaznog roka, ali mi je i dalje malo mutno kako to ide. Možemo li ja i poslodavac sklopiti sporazumni raskid za vrijeme otkaznog roka? Možemo li se "napravit ludi" kao da onog redovitog otkaza nije ni bilo (da idem malo na ruku starom poslodavcu)?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ee dobar dan...evo mene opet...dakle danas mi ističe godišnji odmor na koji sam imala pravo..trebala sam se naći sa mojim dragim direktoro međutim dobila sam od njega poziv u kojem navodi sljedeće (da mi zamaže oči)...kaže da čuvam svoju malu bebu i da ne moram dolazit u firmu već da ću bit prijavljena kod njega do 31.03.2016.(kao on to meni poklanja) i da ću dobiti na kraju mjeseca sve svoje papire i odluku o otkazu u kojem će mi navesti da sam tehnološki višak i da će mi dati 10.000,00 kn. otpremnine.

Međutim koliko ja znam svoja prava ja imam pravo na 2 mjeseca otkaznog roka i otpremnine 17.780,00 kn. jeli tako (brutto je 6683,00 kn. a netto 4750,00 kn.), isto sam mu tako rekla i preko telefona na što je rekao (uvrijedio se gospodin) da ok al da dođem i da radim onda otkazni rok i da ću kao dobiti otpremninu...

Molim Vas za savjete što da radim jer mislim da će me dobro preveslati oko svih mojih prava.

Također me zanima da li na otkaznom roku smijem uzeti bolovanje tako da taj otkazni rok ne odradim jer će mi dati poslove na terenu koje nisu nimalo primjereni ženskoj osobi za radit. HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas za savjete što da radim jer mislim da će me dobro preveslati oko svih mojih prava.

 

U biti vrijedi sve što smo dosad rekli, dakle otkazni rok 2 mjeseca, te tri pune prosječne plaće na ime otpremnine (9 godina X 1/3 prosječne plaće = 3 plaće). Inače, bez odluke o otkazu smo u hipotetskom načinu razmišljanja, pa nema druge doli pričekati je. I ništa ne potpisivati bez konzultacije, jer to je vrlo čest modus operandi. Ili to ili "izmišljanje" kršenja radne obveze.

 

Također me zanima da li na otkaznom roku smijem uzeti bolovanje tako da taj otkazni rok ne odradim jer će mi dati poslove na terenu koje nisu nimalo primjereni ženskoj osobi za radit. HVALA

 

Bolovanje mora biti opravdano, ako zbog njega dođe do prekida tijeka otkaznog roka, radni odnos prestaje najkasnije istekom 6 mjeseci od uručenja pisane odluke o otkazu. A sam rok može teći za vrijeme privremene nesposobnosti ukoliko vas se oslobodi obveze rada za vrijeme otkaznog roka, što bi on vjerujem i učinio, ukoliko bi se otvorilo bolovanje.

 

Uglavnom, za sada je to to, ali imajte na umu da se poslodavac može i predomisliti, ne dati vam otkaz, a zahtijevati od vas upravo ovaj rad, za koji navodite da i nije nejprimjereniji ženskoj, sve to kao neki vid osvete. Ovo navodim isključivo da znate za sve opcije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

<Evo da se javim...dakle dolje u tekstu ću Vam navesti kako sam pismeno dobila, a Vi mi recite jeli to ok...

 

1. Radnici.....na radnom mjestu.....u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, poslovno uvjetovanom otkazom redovito se otkazuje Ugovor o radu

2. Radni odnos radnici će prestati istekom otkaznog roka u trajanju od mjesec dana, računajući od dana 01 ožujka 2016 godine, kao dana primitka ove odluke.

3. Radnica ima pravo na otpremninu koja će joj biti isplaćena sa plaćom za zadnji mjesec dana

OBRAZLOŽENJE

Pravo je poslodavca da samostalno uređuje unutarnje ustrojstvo, te organizaciju i način rada.

Poslodavac je u cilju efikasnijeg poslovanja donio odluku o racionalizaciji ukupnih troškova, među njima i smanjenju broja radnika.

Stoga poslodavac iz gospodarskih razloga smanjuje broj izvršitelja na pojedinim radnim mjestima, te nemože osigurati daljnji rad Radnice, pa je stoga donio odluku kao u izreci.

Prilikom utvrđivanja prava na otkazni rok uzeto je u obzir trajanje ukupnog radnog odnosa Radnice kod Poslodavca.

Iznos otpremnine bit će obračunat sukladno odredbičlanka 126.Zakona o radu.

 

UPUTA O ZAŠTITI PRAVA: Protiv ove odluke može se podnjeti zahtjev za ostvarenje prava u roku 15 dana od dana njenog primitka.

 

Dostaviti

.....

......

 

Potvrđujem da sam dana 01.03.2016. primila ovu odluku o redovitom otkazu Ugovora o radu, te se ovim odričem prava za izjavljivanje zahtjeva za zaštitu prava i izjavljujem da nemam daljnjih potraživanja prema poslodavcu.

 

MOLIM VAS DA MI REČETE JELI TOK OK?...Primjetila sam da je stavio mjesec dana otkaznog roka a moraju biti dva mjeseca

 

Ažurirano

 

I naravno dok sam ja bila na porodiljnom zaposlio je dvije osobe, od kojih je jedan dao otkaz...a dok sam bila sada na godišnjem zaposlio je još jednu osobu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija