Jump to content

Porezno rješenje na nekretnine dobivene po nasljeđivanju


ckalja

Preporučene objave

Poštovani,

molio bih jedno pojašnjenje naime od pokojnog strica naslijedio sam neke nekretnine ( zemljište ).Iz porezne uprave dobio sam riješenje o plaćanju poreza ali...

dao sam si truda i sve kč.provijerio kroz e-katastar i došao do saznanja da niti jedna čestica nije upisana kao vlasništvo moje familije nego dapače kao upisnici su neke druge osobe pa čak i općina ili selo barem me tako vodi na poveznici prema posjedovnom listu i to je čak posjed na nekim kč.1/1. Pošto sam zbunjen jer ne znam što to konkretno znači i zbog čega bi trebao platit porez na nešto što čak ni ne piše da je u našem posjedu nego koristi selo ili općina ( Krk ), a u vremenski roku za žalbu se približava molio bih Vas da mi malo pobliže pojasnite dal moram platiti taj porez ili se trebam žalit i na koji način. Napominjem da na sve te kč.piše npr 1/298 djela ili 1/84 ili čak 820/2 ( ne znam što to znači ??? ),postoji čak i kč.koja ne postoji prema pretrazi po kč.nego tek po zk.ul.ali je onda kč.sasvim krivi br. npr.kč.br 42287 zk.ul.7273 nema ali kad se upiše zk.ul 7273 onda dolazim do kč.2287 .

Molim pomoć i unaprijed se zahvaljujem

PS.

radi se o otoku Krku - ko.Batomalj,ko,Punat i ko.Stara Baška .

jedino gdje se spominje moja familija je ono gdje se poziva ( Porezna uprava ) je posjedovni list, a sve ove kč.su van posjedovnog lista tj nema ih na PL.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

molim za malo pojašnjenje i pomoć pri plaćanju poreza na naslijeđene nekretnine-zemljište.Naime od pokojnog strica naslijedio sam dio zemljišta na koje sam dobio porezno rješenje o plaćanju poreza na nekretnine u nekim kč.pojavljujem se kao vlasnik u 20/5880 dio ili 4/336 dio tj. niti u jednoj kč.pok.stric nije bio upisan 1/1.Sve navedene kč.nalaze se daleko izvan sela i nisu od nikakve koristi jer prema računici ja bih bio vlasnik po cca 0,5m2 a u nekim slučajevima i manje.Na tim parcelama je nemoguć pristup gradnja ili bilo što drugo.( kamen i krš ) sve se to nalazi na otoku Krku.Interesira me na koji način je porezna došla do cijene m2 i da li se uzima u obzir pristup terenu i kako se određuje koji je baš moj dio u cjelokupnoj parceli od x m2?Još me zanima da li je pokojni stric također već jednom platio porez za taj svoj dio ( koji je sad na meni ) pošto je on to naslijedio poslije smrti svoje majke a moje bake ( 1984.g. ).Ako je već bio na snazi zakon o plaćanju poreza na nekretnine (nasljedstvo) ispada da za taj isti komadić neupotrebljive parcele država naplaćuje dupli porez.Taj dio je bilo kojem suvlasniku potpuno neupotrebljiv.Na nekim kč.je u PL. upisana i općina ili selo pa čak i Državni fond.Na drugim kč. su upisane neke druge osobe koje nemaju veze s našom familijom i to su upisane 1/1.Da li ja mogu potraživati neku naknadu za korištenje tog zemljišta od sela,općine ili države za onolikoi udio koji je u mom vlasništvu po oporuci ? Dal se mogu odreći te iste zemlje i da li postoji način da se izbjegne plaćanje ili da se umanji plaćanje poreza na promet nekretnina ? kako da napišem žalbu ?

Hvala na Vašem utrošenom vremenu i odgovoru.

UREDIO MODERATOR

Poštovani ckalja,ponovo bespotrebno otvarate novu temu za istovjetnu pravnu stvar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

od pokojnog strica naslijedio sam dio zemljišta na koje sam dobio porezno rješenje o plaćanju poreza na nekretnine u nekim kč.pojavljujem se kao vlasnik u20/5880 dio ili 4/336 dio tj. niti u jednoj kč.pok.stric nije bio upisan 1/1.

znači da je stric bio upisan u katastru kao posjednik,odnosno nasljedio je majku ali to nije upisao u grunt,pa se takva imovina može smatrati izvanknjižnim vlasništvom,no vi ste mogli u ostavinskom postupku istaknuti činjenicu da pomenute nekretnine nečine ostavinsku imovinu,ali niste.

Interesira me na koji način je porezna došla do cijene m2

to možete provjeriti sa poreznom ako već nisu obrazložili.

kako se određuje koji je baš moj dio u cjelokupnoj parceli od x m2?

nije ni određeno

Još me zanima da li je pokojni stric također već jednom platio porez za taj svoj dio ( koji je sad na meni ) poštoje on to naslijedio poslije smrti svoje majke a moje bake ( 1984.g. ).

sasvim izvjesno da je i u tom vremenu(1984)vrijedilo porezno osobođenje u odnosu roditelj-dijete.

Ako je već bio na snazi zakon o plaćanju poreza na nekretnine (nasljedstvo) ispada da za taj isti komadić neupotrebljive parcele država naplaćuje dupli porez.

sve i da je platio porez(a nije),nesmatra se dvostrukim oporezivanjem,budući da je došlo do novog prometa nekretninom.

udio koji je u mom vlasništvu po oporuci ?

izvanknjižno ali ne i knjižno,pa ako izvanknjižni vlasnik ima interes srediti zemljišno-knjižno stanje ,nužno pokrenuti određeni postupak radi upisa.(PiP ili parnica).

Dal se mogu odreći te iste zemlje

knjižni vlasnik to može valjanom ispravom o odricanju podobnom za provedbu kroz zemljišne knjige,no to nemijenja situaciju u smislu poreza na promet nekretnina nastalog prije.

da se umanji plaćanje poreza na promet nekretnina

jedino pokušati kroz žalbu navesti da procjena nekretnina nije realna.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija