Jump to content

Molim pomoć - zbunjujuća situacija


anton28

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

nalazim se u zbunjujućoj situaciji glede poreza na promet nekretninama.

Oslobođen sam plaćanja poreza zbog rješenja stambenog pitanja u Hrvatskoj ( prva nekretnina ), ali još nije istekao rok od 3 god u kojem moram ispuniti određene uvjete, dakle ne smijem prodati ni iznajmiti nekretninu niti promjeniti adresu prebivališta. Sada, nalazim se trenutno u prilici da dobijem jako dobar posao u inozemstvu, u drugoj zemlji članici EU ( daleko najbolji od svega dosada u mojem profesionalnom životu).

S obzirom da bi boravio tamo duže od 3 mjeseca imao bih obvezu da u toj zemlji prijavim privremeni boravak, te bi bio prijavljen na zavodu, primao plaću, bio osiguran i stjecao određena prava itd. Ne razumijem da li imam pravo na tako nešto. Dakako ukoliko bi mi takav rad uzrokovao problem s poreznim oslobođenjem, izgubio bi više novca nego bi tamo na radu uštedio, a ako bi odustao, izgubio bi priliku koja je za mene sjajna iz niza različitih razloga, da ne spominjem da sam u HR trenutno nezaposlen. Čitajući tumačenja ovog Zakona, nalazim mišljenje poreznog savjetnika koji tvrdi da su pojedine stavke nedorečene te da je moguće tumačiti boravak HR građanina na privremenom radu u inozemstvu a kojemu obitelj živi u tuzemstvu u nekretnini za koju je oslobođen od plaćanja poreza, kao opravdan. Međutim, ja sam sam i nemam obitelj te sam oslobođen poreza do 50 m2, za jednu osobu, odnosno mene samog. Dakle, gdje ja spadam i što mogu očekivati od porezne uprave.

Druga informacija do koje teško dolazim preko HZZ-a i POREZNE UPRAVE, ponajviše jer imam dojam da su sami službenici s kojima razgovaram nesigurni u ono što mi govore jest sljedeće:

- ako samo odem u EU i ne odjavim adresu ovdje i ne prijavim privremeni boravak u inozemstvu, već samo prijavim tamo u EU adresu stana gdje ću biti, da li su komunikacijski povezane njihove službe s našima, odnosno, ako netko ima iskustva s ovakvim stvarima, mogu li da prostite naje....

- drugo - da li postoji nekakva povezanost komunikacijskim kanalima između pojedinih zavoda za zapošljavanje i poreznih uprava između druge zemlje članice EU i HR, odnosno konkretnije da li će, ako sam tamo prijavljen i poslodavac plaća porez, ta informacija doći do naših službi što me direktno stavlja u problem s poreznom jer ispada da živim u HR a plaću zarađujem vani

 

Dakle, ispričavam se zbog čupavosti teksta ali zaista ni sam ne nalazim sretno i jasno rješenje za ovo niti do kraja istinski znam kakva prava i obveze mogu proisteći iz ove situacije za mene. Zbog toga, molim da se javi netko tko zaista zna nešto o ovakvom problemu.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija