Jump to content

Pitanje vezano za šumsku krađu i krivotvorenje potpisa


Željac047

Preporučene objave

Poštovani,tijekom mjeseca kolovoza prošle godine iz šume kojoj sam ja vlasnik izvezena je veća količina ogrijevnog drva (oko 25-30 kubičnih metara) bez mog znanja, otuđena.

U navedenom je sudjelovalo više osoba i to dva djelatnika "Šumarije", jedan je, kako je naveo, posredovao između mene i kupca nekog iz Jaske, meni nepoznate osoba, koji je drva otkupio za svoje poduzeće, dok je drugi izvršio doznaku i i izdao popratnicu, a koju ja nisam potpisao, mada se vodila na moje ime, zatim prijevoznik, koji je drva prevezao iz Generalskog stola za Jasku, a po njegovoj izjavi, i potpisao popratnicu koja je glasila na moje ime, sa obrazloženjem da je to učinio kako bi skratio postupak, te osoba koja je porušila,izvukla i pripremila drva za odvoz.

Sve se to dogodilo bez mog znanja u roku od dva dana.

Kako su svi naveli, radili su za tog otkupljivača za kojeg sam prvi put čuo, jedino sam čuo za ovog djelatnika "šumarije", koji je, kako je naveo, posredovao u dogovoru oko cijene drva, a o cijeni i prodaji drva samnom se nitko nije dogovorao. K tome je za napomenuti da je djelatnik "šumarije" koji je izdao popratnicu naveo da je izdao popratnicu za hrastovinu, dok se radilo o bukovim i grabovim stablima, ukupno 80 stabala, što je kontradiktorno sa izjavama, tj. vrstom odveženog drva, drugih osoba. Podnio sam prijavu poradi krivotvorenja potpisa i krađe,ali je ista, od strane ODO-a, odbačena, kao da nije postojalo KD krivotvrenje potpisa (osobne isprave), te KD krađe.

Za napomenuti je da inspektori PP Duga Resa, od kojih je, usput rečeno, jedan stric djelatnika "šumarije" koji tvrdi da je posredovao u cijeni i pogodbi, u prvi mah nisu htjeli zaprimiti kaznenu prijavu, već je to učinjeno na inzistiranje PU Karlovačke tek drugi dan.

U rješenju o odbačaju se navodi da imam pravo ustati sa privatnom tužbom, te me zanima Vaše mišljenje, da li je postojalo KD koje se tjera po službenoj dužnosti, tj. da li je zakonski prijava odbačena?

Po meni, a pošto toj grupi nije prvi slučaj takvih radnji, isto su radili i drugim posjednicima u okolici G. Stola i Bosiljeva, ali su drugi šutke prelazili preko toga, moglo bi se raditi i o udruživanju u krim organizaciju, pošto je više osoba uključeno, poradi osobne financijske dobiti, po Vašem mišljenju, da li ima elemenata udruživanja i da li bi bilo pametno podnijeti prijavu i USKOK-u pošto je ODO Karlovac odbacilo prijavu, te ako bi ustajao sa privatnom tužbom, koga privatno tužiti, jer od svih njih, samo sam čuo i kontaktirao sa osobama, tj. djelatnicima "šumarije" i to jednim kada mi je izvršena doznaka stabala u šumi, dok sa drugim oko dogovora o cijeni hrastovine koja je protekla u redu, dok o prodaji i cijeni ogrijevnog drva nije bilo nikakve riječi?

Također je za napomenuti da nisam primio nikakve novce za odvezena drva, tj. mi za ista ništa nije plaćeno, pa kako sada ista naplatiti i od koga?

Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Sa dužnim poštovanjem.

:svorc::svorc::svorc:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se ne radi o KD iz čl. 228. st. 1. KZ/11 (krađa) i KD iz čl. 278. st. 1. KZ/11 (krivotvorenje službene isprave), iskreno, niti meni nije jasno, ako netko mene ili bilo koga drugog potpiše bez našeg znanja i pristanka (potpiše popratnicu za drva koja glasi na moje ime-znači sl. ispravu), a to i prizna, pa kako se onda ne radi o navedenom KD, a također, ako netko uđe u šumu bez znanja vlasnika šume, posječe toliku količinu drva i odveze je bez znanja i dogovora sa vlasnikom ii bez naknade za drva vlasniku, pa koje je onda to KD u pitanju, iskreno, sve mi je to jako čudno, poglavito što se, u toj svoj priči, radi o više osoba koji daju tako kontradiktorne izjave da bi ih i laik razotkrio, iskreno, sve mi je to "zakamuflirano", a i samo obrazloženje "ne pije vodu", neshvatljivo, ali možda ja griješim, možda sam u zabludi pa tu stvarno nema KD, ali čisto sumnjam, zato sam i postavio pitanje da mi se reče da li sam možda ja u zabludi oko KD i kako dalje da se postavim da bih dobio adekvatnu isplatu navedenih, otuđenih mi, drva, tj. koga teretiti i koga privatnom tužbom tjerati?

Ipak mislim da je u našoj Državi sve moguće pa i to ili možda griješim....hvala

uređeno: od Željac047
ispravak grešaka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razumijem da su odbacili prijavu, ali zanima me što navode u obrazloženju iste, iz kojih razloga po njima tu nema kaznenog djela? Prepišite taj dio iz rješenja.

Ipak sam pokrenuo privatni progon, sukladno čl. 55 st. 2. ZKP-a, jer mi je rok privatnog progona bio osam dana od donošenju Rješenja o odbačaju od strane ODO-a, pa sam to morao učiniti kako nebi izgubio mogućnost dokazivanja krivnje osumnjičenika i, naravno, pravo na naknadu nanešene mi štete, te, kako sam naprijed naveo, smatram da isto nije osnovano na Zakonu, ali me i dalje zanima da li postoje elementi udruživanja u grupu radi osobne dobiti, pošto se radi o više osoba i to osoba zaposlenih u više različitih firmi, i državnih i privatnih, i da li mi je taj moj privatni progon prepreka podnošenja prijave USKOK-u poradi navedene mogućnosti, osnovane sumnje u udruživanje...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ali me i dalje zanima da li postoje elementi udruživanja u grupu radi osobne dobiti, pošto se radi o više osoba i to osoba zaposlenih u više različitih firmi, i državnih i privatnih, i da li mi je taj moj privatni progon prepreka podnošenja prijave USKOK-u poradi navedene mogućnosti, osnovane sumnje u udruživanje...?

 

Nemoguće za precizirati bez uvida u dokumentaciju. Da je toliko ozbiljno, ODO bi reagirao, očito smatraju da nije, zato i odbačaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoguće za precizirati bez uvida u dokumentaciju. Da je toliko ozbiljno, ODO bi reagirao, očito smatraju da nije, zato i odbačaj.

 

...poštovani, napisao sam Vam da ću skenirati obrazloženje, dosta je dugo, te da ću Vam ga dostaviti na uvid da se i sami uvjerite, jer kako tumačiti da je osoba koja je mene potpisala na popratnici, to priznala i nije počinila KD, kako tumačiti da su svi učesnici davali kontradiktorne izjave itd...itd...,uvjeriti ćete se i sami, no, kako sam i napisao, preuzeo sam privatni progon, a također sam napisao primjedbu na rad Zamjenice općinskog državnog odvjetnika, Općinskom državnom odvjetniku, te sam kod njega naručen na razgovor sljedeći tjedan....i na kraju, kako tumačiti činjenice da osumnjičenici, tj. počinitelji, kako piše u obrazloženju, uopće nisu saslušani, a svi ostali su tako smješne i kontradiktorne izjave dali, iskreno, neznam, kao npr. osoba koja je izdala tu popratnicu na moje ime, a koju je druga osoba popisala, kaže da je popratnica glasila na hrastovinu, što nije točno, jer i sam vozač je izjavio da je odvezao grabova i bukova drva, a što je i točno, jer popratnica je izdana za tu vrstu drva, nadalje, što nije popratnica službena isprava koja služi za nesmetani prijevoz drva i kao dokaz da ista nisu kradena, a izdana je na jednu osobu, dok ju je, na mjestu gdje je trebala potpisati osoba na koju je izdana, potpisala sasvim druga osoba, i to prezimenom osobe na koju je izdana, dakle krivotvorila potpis na službenoj ispravi iz čega proizlazi da je i ta isprava krivotvorena, ali to, očito, nije KD, a to je samo mali djelić nelogičnosti obrazloženja, uvjerit ćete se i sami kada Vam skeniram i dostavim obrazloženje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-obaranje stabala u tuđem vlasništvu je k.d

-prisvajanje drveta tudje vlasništvo je k.d

-ovo potpisivanje nemora biti k.d. ako je potpisivano svoje ime ,ali onda na strani službenih lica koja vrše doznaku,otpremu obzirom da očigledno nisu vršili provjeru identiteta osoba sa kojima rade na terenu ,postoji k.d

 

treba to lijepo posložiti.

 

što se tiće naknade u parnici ona nije sporna ali ona ne isključuje krivičnu odgovornost...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Inače , zanimljivo, postoji čak i KD 'pustošenje šuma', čl. 209. KZ (iako ne bi bilo ovdje) :

(1)Tko protivno propisima siječe ili krči šumu ili na drugi način pustoši šumu, a time ne čini neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna,

kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-obaranje stabala u tuđem vlasništvu je k.d

-prisvajanje drveta tudje vlasništvo je k.d

-ovo potpisivanje nemora biti k.d. ako je potpisivano svoje ime ,ali onda na strani službenih lica koja vrše doznaku,otpremu obzirom da očigledno nisu vršili provjeru identiteta osoba sa kojima rade na terenu ,postoji k.d

 

treba to lijepo posložiti.

 

što se tiće naknade u parnici ona nije sporna ali ona ne isključuje krivičnu odgovornost...

Poštovani, znam to, sve ok, nije potpisao sebe, nego mene, tj. samo moje prezime, a što se tiče KD pustošenja šume, stabla su bila doznačena od ovlaštenih sl. osoba, tako da nebi smjelo biti u pitanju to KD, no ok, vidjet će se što će na kraju biti, hvala lijepa na komentarima....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
Nema problema, Željac...

 

Ako se sjetite, javite povratno ishod.

 

Poštovani, dosta dugo me nije bilo na forumu, sada malo prelistavam postove, te sam se sjetio da Vam javim, još uvijek ništa nije gotovo, postupak je u tijeku i dosta se zakompliciralo, ali sve ide, za sada, u moju korist...:palac:

Sa poštovanjem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani svi koji ste učestvovali u raspravi u ovoj temi, poglavito poštovani G-man, a i svi ostali, samo da Vas izvjestim da je postupak za naknadu štete, konačno, danas okončan, naravno, u moju korist, dok je kazneni postupak još u tijeku...

Dakle, pravda je ipak dostižna iako, u nekim slučajevima kao u ovom mom, dosta spora, ali upornost se isplati, nikada netreba stati na pola puta, držati se slova zakona i biti uporan, ne pokolebati se niti u jednom trenutku...

Sretno svima koji se nađu u sličnoj situaciji, a i određena pouka, nikada se nesmije posustati kad je čovjek u pravu i ne gubiti nadu...

Još jednom zahvaljujem svima i lijepo Vas sve pozdravljam...!

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija