Jump to content

ovršnost sudske nagodbe


tratincica

Preporučene objave

ovo pitanje odnosi se i na sudsku nagodbu koja je pravomona danom donošenja a može i na kondemnatorne presude kod kojih se stranke odreknu žalbe. Naime, recimo da imamo kondemnatorni zahtjev npr. "Nalaže se tuženiku da isplati... u roku 15 dana" Vidjela sam kako se stavlja žig ovršnosti isti datum kao i pravomoćnost. Zar ne bi trebala ovršnost nastupiti protekom paricijskog roka od 15 dana od dana dostave stranci? A oni svi lijepo pišu: stranke se odriču žalbe i presudu čine pravomoćnom i ovršnom današnjim danom. Čemu onda u dispozitivu ostavljaju paricijski rok? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravomoćnost i ovršnost se ne moraju poklapati. Često se i ne poklapa. Pravilo je da pravni lijek prekida ovršnost i da je ovršnost drugostupanjskih odluka vezana za dostavu odluke dužniku. Tako drugostupanjska odluka, iako je pravomoćna već danom donošenja, nije ovršna dok se ne dostavi dužniku i ne protekne paricijski rok, koji se ponovno računa od te dostave. Isto je s odricanjem od prava na žalbu protiv I.st. odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, hvala... drago mi je da imam istomišljenika, tj. takvo tumačenje je logično ako se zna da pravomoćnos nastupa kada žalba više nije dozvoljena, a ovršnost protekom roka za dobrovoljno ispunjenje. Znači da zapravo svi prave grešku kada u slučaju odricanja od prava na žalbu stavljaju da je presuda i ovršna i pravomoćna isti dan, a u dispozitiv ostave dužniku paricijski rok.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

U pitanju je čista ekonomičnost - obje se potvrde stavljaju istovremeno, no gledano pravno ovršnost nastupa protekom paricijskog roka - kako je izvjesno da će ovršnost nastupiti u svakom slučaju, naime ona je neodgodiva, sud stavlja potvrdu trenutkom pravomoćnosti radi olakšanja i ubrzavanja procedure (uzmite da je potrebno još jednom nakon proteka paricijskog roka podnijeti presudu na potvrdu ovršnosti - ionako nam sudstvo funkcionira katastrofalno). Ovdje se ne radi o kršenju prava ni o njegovoj pogrešnoj primjeni jer konačno kontrolu je li odluka ovršna provodi tijelo koje provodi ovrhu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija