Jump to content

Ustupanje predmeta


milub

Preporučene objave

Nisam poduzimao nikakve radnje nakon tragicnog dogadjaja vezano za odvjetnika.

Ni sam nisam siguran sto mi je ciniti u ovoj situaciji. Presuda je doneta u odsustvu, ne znam da li imam pravo na ponovljeno sudjenje kako bih dokazao da sam izmanipuliran i prevaren ili da pustim do vraga sve i cekam zastaru, ako docekam, koja je u ovom slucaju ako sam dobro pratio Vase postove 10 godina od pravomocne presude ili se varam. Kakav bi Vas savjet bio kao strucnjaka? Unapred zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda je doneta u odsustvu, ne znam da li imam pravo na ponovljeno sudjenje kako bih dokazao da sam izmanipuliran i prevaren...

 

U slučaju donesene presude kod suđenja u odsutnosti uvijek imate pravo na obnovu postupka, ali morate postati dostupni našim organima gonjenja i podnijeti zahtjev.

 

...ili da pustim do vraga sve i cekam zastaru, ako docekam, koja je u ovom slucaju ako sam dobro pratio Vase postove 10 godina od pravomocne presude ili se varam. Kakav bi Vas savjet bio kao strucnjaka?

 

Ukoliko je presuda postala pravomoćnom 2009., tada je moguće da je obzirom na važeće rokove zastare ranijeg KZ-a, nastupila relativna zastara kaznenog progona, i to u 2012. godini, u slučaju da nije išla tjeralica (u što sumnjam). Po novom KZ-u rok zastare izvršenja izrečene kazne u vašem slučaju iznosio bi 10 godina, iako i tu postoji polemika po pitanju dopustivosti primjene dužih i samim time nepovoljnijih rokova zastare prema aktualnom KZ-u u odnosu na raniji KZ (prema ranijem KZ-u apsolutna zastara izvršenja kazne zatvora iznosila je 6 godina te je već nastupila ili bi nastupila ove godine). Imate i članak na tu temu na našem Portalu (te izdvojenu temu na vrhu podforuma Kazneno pravo).

 

Savjet? Ako ste u zemlji iz koje ne postoji obveza izručenja RH, onda sami procijenite isplati li vam se tamo biti još par godina (2019/2020), pa dočekati zastaru (iako je već možda i nastupila) ili želite očistiti svoje ime u kojem slučaju biste trebali doći u RH i tražiti obnovu postupka, ali pritom gotovo sigurno završili na izdržavanju kazne (osim ako prvostupanjski sud odluči obustaviti izvršenje kazne do odluke po zahtjevu za obnovom postupka).

 

Isključivo vaša odluka jer posljedice nisu bezazlene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Postovani,

Na koji nacin bi sa sigurnoscu mogao provjeriti da li je nastupila zastara za krivicno djelo za koje sam osudjen u odsustvu? U velikoj sam nedoumici, zbog dvojakog tumacenja zastare, naime, mozda je vec nastupila zastara ako se je gledalo po starom zakonu...da li da angazujem nekog odvjetnika ili? Unapred zahvalan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara je definitivno problem, jer kako sam napomenuo, po ranijem KZ-u je već nastupila, po novom međutim nije.

 

Nažalost, tu je i struka podijeljena, a naš USRH koji je povodom ustavne tužbe (jedne od njih) bivšeg premijera, mogao tu dilemu definitivno riješiti - nije to učinio, odnosno učinio je djelomično sa zaključkom da ukoliko je prema ranijem KZ-u zastara već nastupila (a prije stupanja na snagu novog uređenja), da tada ne može ponovno početi teći naknadnim produljenjem (ili čak ukidanjem) zastare. O samom produžetku rokova zastare koja još nije nastupila nisu se htjeli izjasniti, što moram priznati da mi nije jasno, jer će takvih tužbi definitivno biti ubuduće, posebice imajući u vidu judikaturu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. O tome više, možete pročitati u našem članku.

 

No, bilo kako bilo, smatram da će naši sudovi doslovno primjenjivati čl. 86. KZ-a, ali da biste bili potpuno sigurni - sugeriram angažman odvjetnika pa neka izvrši uvid u spis i vidi što je sa predmetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija