Jump to content

Porez na kuću za odmor (iako se u njoj živi) - (žalba, zastara)


mkrist86

Preporučene objave

Pozdrav.

 

Imam par pitanja vezanih za Porez na kuću za odmor, koji plaćaju vlasnici kuća za odmor (kuće koje se koriste povremeno i sezonski).

 

Moj otac od 2010. ima prebivalište na kući za koju mu od tada uporno dolazi godišnje porezno rješenje od 750 kn te dug od sad već 7000 kuna, i u kojem se navodi da se radi o kući za odmor, iako je on u njoj prijavljen i živi.

 

Na jedno takvo rješenje se žalio i dostavio Poreznoj upravi potrebne dokaze (izjave svjedoka, račune, potvrdu o prebivalištu…), međutim žalba je odbijena uz obrazloženje: poslani dokazi i potvrda o prebivalištu nisu dovoljni da se dokaže da se radi o kući za stanovanje, te se navodi da je (!) Općina izlaskom na teren utvrdila da se kuća povremeno koristi i da je to ipak kuća za odmor, ta da treba plaćati tih 750 kn godišnje!!?

 

Kako Općina može utvrditi tako nešto, kad je člankom 10. Zakona o prebivalištu propisano da nadležno tijelo (MUP), terenskom provjerom utvrđuje stvarnost prijavljenog prebivališta !!!??

 

Ako je Općina, tj. općinski špijuni bili u provjeri i nisu našli nikoga u kući, zar to ne može značiti da je vlasnik kuće tada otišao tjedan dana u sina ili kćeri, zar je to zabranjeno? Ili je vlasnik bio na liječenju, s obzirom da je imao dijagnosticiran karcinom glasnica i 36 puta je bio na zračenjima, uz još toliko pregleda i kontrola!! Ili je bio hospitaliziran? Zar on mora svaki dan boraviti u kući u kojoj je prijavljen?

 

Doista ne znam kako i na temelju čega Općina ima takve ovlasti da određuje da li se radi o kući za stanovanje ili o kući za odmor, te da dostavlja Ministarstvu financija podatke o nekakvim terenskim nadzorima kuća i slično?

 

Pa evo i ja sam osobno prijavljen u stanu, ali sam s obzirom na posao koji obavljam najmanje u njemu. I svejedno me nitko nije provjeravao ili dovodio u pitanje moje prebivalište, ili mi slao porezna rješenja u kojima piše da se radi o primjerice stanu za odmor a ne za stanovanje…

 

Da li postoji način na koji se možemo riješiti tog nametnutog poreza koji nema veze sa zdravom pameti?

 

Da li postoji zastara za ovakav porezni dug, s obzirom da on svake godine dolazi, te da će za koji mjesec opet doći?

 

Hvala vam unaprijed na odgovorima i prijedlozima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je Matrix. Hvala na odgovoru. To cu i uraditi, samo prosao mi je rok za zalbu na to rjesenje, pa trebam cekat novo rjesenje, i na njega se opet zaliti...

 

Pretpostavljam da ovdje nema zastare, s obzirom da se svake godine donosi novo rjesenje i uplatnica, iako se ono odnosi i na starije dugove, npr iz 2009., 2010...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija