Jump to content

Prometna zbog izguravanja s ceste


Jozlek

Preporučene objave

Poštovani!

 

Nadam se da ćete mi pomoći konkretnim savjetom na moju situaciju u kojoj se nalazim zbog površnog postupanja policije.

 

Naime u studenom 2015. vozio sam se ulicom u Zagrebu s tri prometne trake, a u kojoj sam ja bio u desnoj kada je vozačica najednom usporila i naglo, bez pokazivača smjera i provjere, skrenula udesno s ciljem da skrene u ulicu, čime mi je svojim vozilom prepriječila put. Za njenu prometnu traku obvezni smjer kretanja je ravno, a za moju ravno i desno.

Ja sam instinktivno reagirao izbjegavši ju (doslovno za dlaku) kočeći i skrenuvši desno te tako sletio s ceste, udario vozilom u rubnjak, prošao uz semafor i skoro udario 2 pješaka.

 

Izašao sam iz automobila, izvadio mobitel, fotografirao njen automobil da imam registraciju i doslovno upao u stanje šoka. Počeo sam se nekontrolirano i jako tresti, noge su mi odsjekle i nisam mogao doći k sebi i uhvatiti zraka. Pješaci i vozačica su me pitali jesam li dobro.

Meni je taj trenutak bio vječnost (izbjegavanje sudara, udarac u rubnjak, izbjegavanje semafora kada sam pomislio da ću poginuti, i izbjegnuti udarac u dva pješaka jer su je na sreću oni odmicali unatrag od kada su čuli škripu guma)

 

Pješaci su otišli (a time i svjedoci), a ostala je vozačica samnom koja mi se bezbroj puta ispričavala, rekla da je mislila da je na nekoj drugoj cesti i da se skreće udesno. Jako joj je žao što se dogodilo, ostavila mi je broj telefona da ju nazovem sutra kako bi mi nadoknadila štetu na autu (a šteta je kasnije procijenjena na cca 11 tisuća kuna)

Ja nisam mogao doći k sebi, još sat vremena i uopće otići s mjesta nesreće, a kako sam shvatio da će to sutra postati rekla-kazala, zvao sam ju da se odmah dogovorimo oko odštete i popunimo europsko izvješće o nezgodi. Ona je to odbijala i uvjeravala me u svoje.

Kako nisam glup, tako nisam ni pomicao vozilo, i jedino preostalo mi je bilo pozvati policiju koja ju je preko tog broja nazvala na mobitel, i rekli su joj da s vozilom dođe na mjesto nezgode, kako mi se više nije htjela javiti!

Tada se stvar komplicira za mene, jer je dama promijenila priču da se ona samo naglo zaustavila da vidi gdje je, i htjela nastaviti voziti kada je vidjela da sam se ja odjednom sudario, a ona nema pojma zašto (očito se savjetovala u međuvremenu)

Rekao sam policajcima da to nije istina.

U međuvremenu je pozvana i hitna pomoć jer ja nisam mogao doći k sebi, i dobio sam sedative da se smirim, i tada sam rekao svoju stranu priče policiji. Stariji policajac me agresivno pitao 'jesam se ja malo zaletio pa zato sam od sebe sletio s ceste'. Odgovorio sam mu da se iz tragova kočenja koji idu ravno, pa udesno vidi putanja moga vozila i da nije tako.

 

Posumnjao sam tada zbog pristupa p. službenika u ishod svega toga, ali sam ipak odlučio vjerovati u to da će oni zaista utvrditi što se dogodilo.

Pretpostavljate što sam dobio u zapisniku. Još jedan šok.

 

 

U zapisniku piše u kratkom opisu događaja: (...) naglo je smanjila brzinu kretanja bez valjanog razloga, zbog čega je omela vozača koji se kretao iza nje. Tom prilikom zbog ne držanja potrebnog razmaka dok se kreće iza drugog vozila tako da ne ugrožava sigurnost prometa, naglo je skrenuo udesno te je prednjim lijevim kotačem i donjim ''postrojem'' naletio na...

 

Poduzete radnje prema sudionicima:

Zbog izazivanja prom.nesr. protiv vozačice podnijeto je izvješće o počinjenom prekršaju, budući da postoji sumnja da je počinila prekršaj iz čl. 52. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Zbog izaz. prom.nesr. protiv vozača (mene) (...) sumnja da je počinio prekršaj iz čl. 109. (...)

 

Drugim riječima, policija je ''utvrdila'' da sam bio iza nje u srednjoj traci!! u da nisam držao razmak....

Dobio sam obavijest o počinjenom prekršaju na kućnu adresu u iznosu od 1500 kuna (mogu odmah platiti pola, što mi ne pada na pamet), znači radi izazivanja prometne.

Njoj su potpuno povjerovali u sve što je rekla. Ja sam skoro omotao lim svog auta oko semafora i mogao ostati mrtav, izbjegao sudar mene i nje koji bi bio jak, skoro pješake pokupio, ostao u šoku, a ona se samo tako izvukla..... http://www.legalis.hr/forum/images/icons/icon8.png

 

Zar ispada da je rekla da nije tamo bila i da nema pojma o čemu se radi da bi joj i to povjerovali?! Ispast će još da sam sretan što je uopće rekla da je naglo zakočila (iako je skretala).

Iako je prava sreća u nesreći da nitko nije ostao ozljeđen, i da nisam razbio pola svog i njenog auta, a ispada prema svemu da bar tada ne bih imao ovakve probleme...

 

 

I sada dolazimo do dijela kad Vas kolege molim za pomoć.

1) mogu li kada pošaljem prigovor na OPN (obvezni prekršajni nalog) tražiti vještaka u postupku suđenja na prvom ročištu, da vještak vidi fotografije i kaže kakva je bila moguća putanja vozila?

2) mogu li tražiti glavnu raspravu, da se suđenje spoji, da kažem što imam, i da se ona proglasi isključivo krivom za nastanak prometne

3) mogu li dobiti kakvu takvu odštetu za to što sam doživio strah i psihičke smetnje i jer mi je hitna dala sedative?

 

 

Ev. pitanja dobrodošla.

U nadi da ćete imati strpljenja za odgovorom i pažnjom, srdačan pozdrav.

Ja ću 'update-at' razvoj situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izašao sam iz automobila, izvadio mobitel, fotografirao njen automobil da imam registraciju i doslovno upao u stanje šoka.

A svoj,a tragove kočenja...

 

Pješaci su otišli (a time i svjedoci)
Potraži ih oglasom.

 

Odgovorio sam mu da se iz tragova kočenja koji idu ravno, pa udesno vidi putanja moga vozila i da nije tako.
Što na sudu možeš i dokazivat.

 

 

Drugim riječima, policija je ''utvrdila'' da sam bio iza nje u srednjoj traci!! u da nisam držao razmak....
Zavisno kako idu tragovi kočenja.Oni su bili na licu mjesta a mi nismo.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Drot

1) razumijem. No što se teoretski događa s troškovima vještaka u slučaju da budem proglašen krivim?

2) da tražim glavnu raspravu u prigovoru na OPN ili na prvom saslušanju?

 

@ Sivko

Da, fotorafirao sam položaj svog automobila, raskrižje iz daleka, i tragove kočenja. Isto to je učinila i policija kasnije.

 

Kako se traži oglasom svjedoke? O.o

 

Nadam se da su fotografije prošle u privitku.

Na onoj koja konkretno prikazuje tragove kočenja važno je primjetiti putanju prednjih guma u odnosu na stražnje, tako da se nikako nisam mogao nalaziti u srednoj prema tome, a da bih tako sletio...

12422309_10208657437815812_1161353128_o.jpg

12528562_10208657438135820_853746338_o.jpg

uređeno: od Jozlek
dodatak fotki
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) razumijem. No što se teoretski događa s troškovima vještaka u slučaju da budem proglašen krivim?

 

Morat ćeš platiti i te troškove.

 

 

2) da tražim glavnu raspravu u prigovoru na OPN ili na prvom saslušanju?

 

Napišeš jednostavno da prigovaraš na prekršajni nalog i tražiš suočenje pred sudom, bez detalja i pojedinosti (nešto kao ovo). U tom slučaju te mora zvati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slaba mi je slika na mobu ali će sudac dobro vidjet

 

za oglas:traže se očevidci pró nezgode dana ., a može se na križanje stavit poster sa istim pitanjem jer možda često prolaze tom ulicom.

 

A trebam li ga negdje objaviti, recimo narodnim novinama ili drugim tiskanim novinama?

I je li taj oglas upotrebljiv kao dokaz na sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Stigao je napokon 'obavezni prekršajni', nakon nepunih 11 mjeseci -.-'

Na tu obavijest o poč. prek. iz veljače išao sam odmah u II. postaju prometne tražiti PN kako bi ubrzao sav postupak i da bih napokon mogao sastaviti prigovor, no tamo su mi hladno odgovorili da je kolegica na nekom dopustu i da ona to meni ne može izdati prije vremena bez obzira što ja insistiram...

 

Sad je vrijeme za sastavljanje prigovora pa se zanimam mogu li u prigovoru odmah tražiti suočavanje sa navodno suodgovornom (za mene je odgovorna)?

I uvaži li to sutkinja, i pozove nju, mogu li naknadno ipak tražiti prometno vještačenje? Kako da parafraziram - kada je idealno uvesti vještačenje u priču? Nisam siguran koji je redoslijed zasjedanja suda na prekršajnim sankcijama, pa ako mi to može tko objasniti i ima li glavne rasprave.

 

Još jedno, meni važno, pitanje. Smijem li sutkinji pokazati fotografije na mobitelu i tvrditi činjenice, a u smislu da će ona to dozvoliti i uvažiti?

uređeno: od Jozlek
pojašnjenje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel štima ovo?

 

PREKRŠAJNI SUD

putem

II. postaja prometne policije

Jadranska avenija 8, Zagreb

 

P R I G O V O R

 

Poštovani Sud obavještavam da se nikako ne smatram krivim i poričem navodni prekršaj koji mi se savlja na teret, nego upravo suprotno, oštećen sam radi proizvoljnog i paušalnog policijskog zapisnika koji ne odgovara činjenicama.

Broj OPN-a je 511-19-XY.

Sud molim da na suočavanje pozove odgovornu L. D., kći Janka, OIB:123, rođenu xy. u Zagrebu, s prebivalištem u mjestu xy.

Poštovani sud također molim da, po mogućnost, žurno zakaže ročište kako bih napokon mogao iznjeti dokaze i činjenice za materijalnu i nematerijalnu štetu koja mi je nastala još 20.11.2015.

__________

 

 

Je li suvišan posljednji paragraf, i radi li možda nepotreban pritisak na sud?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kada bi bilo idealno uvesti prometno vještačenje u postupak, ako se za njega odlučim?

Jesu li moguća dva ročišta prije glavne rasprave? Tipa suočavanje a onda pozivanje na vještačenje a zatim gl. raspava?

Poštovani, odmah na prvom ročištu, kad Vas sud pozove, iznesite svoje viđenje događaja, sve činjenice koje Vam idu u prilog do najsitnijeg detalja, jer, nikad se nezna, nekad najsitniji detalj može riješiti slučaj koji se čini tako kompliciran, zatražite pribavu fotoelaborata od policije, policijskog zapisnika, te predložite sve radnje za koje smatrate da Vam idu u prilog (saslušanje drugog učesnika, suočavanje, vještačenje idr.), ali kad se radi o takvoj materijalnoj šteti na vozilu, kazni i svemu ostalom, moj savjet Vam je da ipak angažirate odvjetnika..

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Drago mi je obavijestiti Vas da sam nakon 2 ročišta i suočavanja sa ženom koja me izgurala oslobođen krivnje (nakon što je prošlo godinu i pol dana - predugo) i danas konačno dobio presudu kojom sam oslobođen optužbi. :D

 

Sutkinja mi je na prvom ročištu naložila da razvijem fotografije koje sam joj pokazao na mobitelu. Mogu li kako dobiti povrat tog troška i kakav je postupak?

 

Policija je ipak bila napisala da smo suodgovorni za izazivanje prometne, a njeno osiguranje je moj raniji zahtjev za naknadu štete (6000+ kn) otklonio s obrazloženjem da ne postoji pravni osnov (ona nije imala štetu, što znači da su mi mogli barem 30% priznati...).

Ovom presudom sam uvjeren da će ta šteta konačno biti likvidirana, ako ne - tužba.

 

Kao što sam ranije pisao, u danom trenutku mislio sam da ću poginuti ako udarim u semafor a potom pokupiti 2 pješaka pored kojih sam prošao s autom, i nakon svega toga je bila pozvana hitna koja mi je dala sedative.

2 tjedna kasnije posjetio sam svoga liječnika opće prakse kojem sam se požalio za noćne more koje imam (da naljećem autom na ljude i ništa ne mogu poduzeti) te da imam konstantan strah prolaziti pored vozila na cesti. Porazgovarali smo konkretno o tome, i ugl. mi je savjetovao da se bavim dovoljno fizičkim aktivnostima, i na tome je ostalo.

Mogu li i kako ja na temelju pretrpljenog straha i tih posljedica dobiti odštetu za nematerijalnu štetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Upitno je bi li bez žestoke dokumentacije specijalista (za što s upotrebne i žestoke posljedice) dobio ikakvu odštetu, a i sam postupak bi vjerojatno trajao godinama jer bi morao u tužbu. Po meni, ne isplati se, ali možda naleti i netko drugačijeg mišljenja...

 

Poštovani u potpunosti se slažem sa Vama i dijelim Vaše mišljenje, mada, kako i Vi naglašavate, možda postoji neko drugi koji je suprotnog mišljenja.

 

Po meni je bitno da se g-din oslobodio svake krivnje što mu je u prvotnom trenutku i bilo u interesu, ali....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija