Jump to content

mogu li razvrgnuti suvlasnički odnos s rodbinom


elena2

Preporučene objave

Nadam se da mi netko može pomoći savjetom.

Moj otac i stric bili su suvlasnici na dvije parcele zemljišta na Bijeniku na način da je na svakog glasilo po pola svake parcele. Te dvije parcele se nalaze jedna pored druge, i na jednoj se nalazi kuća u kojoj žive moje sestrične i strina. Nakon tatine smrti ja sam kao jedinica naslijedila te polovice, tj vlasnica sam 5/10 svake polovice, a na drugoj su strani 4 sestrične i strina kao nasljednice i na svaku glasi po 1/10. Već desetljećima one uživaju na svemu, jer žive u toj kući i koriste moje dijelove parcela kao svoje.

Kako da tome stanem na kraj ? Koje su mi opcije na raspolaganju? Tražila sam od njih da me isplate za moj dio, ali nisu reagirale. To bi mi bila najdraža varijanta. Ako ne uspijem u još jednom pokušaju mogu li tražiti da se razvrgne suvlasništvo i da se potpuno razdijelimo na terenu.

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoje opcije, ali ću se povesti za vašom najdražom varijantom,a ujedno i najbržom.

1.Najprije pokušajte još jednom sporazumno sa vašom rodbinom dogovoriti razvrgnuće vašeg suvlasništva.Tražite razvrgnuće isplatom,tj.vaš dio/dijelovi idu vašoj rodbini a oni bi vam onda bili dužni isplatiti iste.

No ako vaša rodbina nikako na to ne pristane ili vas počnu u tome još više zavlačiti imate na raspolaganju,

2.mogućnost tražiti razvrgnuće putem suda gdje više ne ovisi o njihovoj volji dali oni žele ili ne,to razvrgnuće.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da možete,kako vi kažete zaprijetiti,tj.točnije ponudite im da sklopite ugovor o razvrgnuću suvlasničke zajednice, temeljem kojeg će oni biti u obvezi isplatiti vas.No ako oni to ne žele, onda im recite:''uredu, vidimo se na sudu''.Nađite si odvjetnički ured i izrazite želju odvjetniku za razvrgnućem suvl.

 

Koliko traje,ovisi o tome kako vi ili ako idete preko odvjetnika(preporučam)onda on, postavi tužbeni zahtjev i sl..Pretpostavljam da će to ići brzo.Ono što bi vas moglo u postupku kočiti su prigovori, primjerice to da bi odvjetnik vaše rodbine mogao reći da se njegov klijent protivi tom razvrgnuću jer se isto obavlja u nevrijeme za njih,tj.može reci da bi razvrgnuće, koje ste vi pokrenuli,moglo negativno utjecati na npr.imovinsko stanje vaše rodbine i sl.Ili ako ta zemljišta nisu u suvlasništvu, ili vi niste suvlasnik(ali po vašim info.,jeste)pa bi se to dodatno utrvđivalo u parničnom postupku.

Cjena ovisi o plaćanju odvjet.,i o tome kako završi postupak,..

 

To je ono što mogu reći temeljem vaših podataka.Znači prvo prijedlog,onda ''zaprijetite''(ali budite sigurni da vam nemogu osnovano nabiti gore navedene prigovore kad bi vi pokrenuli postupak, sto mislim da neće ako je sve jasno u vašem suvlasništvu po tim pitanjima).

Naprijed i bez straha.Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od svih prigovora koje ste naveli bilo bi realno očekivati prigovor odvjetnika mojih sestrični da bi razvrgnuće negativno utjecalo na njihovo imovinsko stanje. Da li to može omesti cijeli postupak razvrgnuća?

Imam još jedno pitanje. Na teretovnici ZK uložaka ( ukupno 2) upisano je slijedeće : pravo doživotnog uživanja na nekretninama ( ime strica) za korist ( tu su navedena imena sve četiri sestrične).

Nakom smrti strica moja strina je uknjižena sa pravom plodouživanja.

Koči li sve ovo razvrgnuće suvlasništva ?

Hvala Vam lijepa na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali će omesti, ovisi o tome dali oni mogu dokazati da se razvrgnuće provodi u za njih teško razdoblje.

 

Ako bi ste sporazumno razvrgnuli suv. i to na način da Vas oni isplate, Vi time dobivate novac a Vaši rođaci Vaš suv.dio(čime za njih prestaju svi tereti na tom dijelu a koji su išli njima u korist).No to se na Vas ne odnosi, Vi ste isplaćeni.

Ako ste krenuli na sud, sud će dijeliti Vaše suvl.dijelove geometrijskom diobom, pri čemu, Vi dobivate Vaš suv.dio nekretnine a Vaši rođaci svoje, a uknjiženo pr.plodouživanja na teret Vašeg dijela ostaje i dalje.Jedino bi moglo prestati ako se tokom postupka iznenada dogovorite na razvrgnuće isplatom, sud bi onda to trebao prihvatiti.Ali ako se provede geometrijska dioba, Vaš dio će i dalje biti opterećen pravom plodouživanja Vaše strine.

 

Za Vas je najisplativije da se sporazumno razvrgnete.Ponavljam nađite odvjetnika, koji će možda uočiti neke sitnice koje ja nemam pred sobom a mogle bi Vam biti od koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

želio bih istaknuti da razvrgnuće suvlasničke zajednice ide u pravilo putem izvanparničnog postupka a tek ako postanu sporni suvlasnički udjeli onda se ide tužbom.

sud u tom izvanparničnom postupku prvo ide kako kažu suvlasnici, a ako nema dogovora onda kako je rekao kolega.

obično sudski vještak određuje vrijednost nekretnine ali moguće je i putem porezne uprave jer obično točno procjenjuju vrijednost neke nekretnine

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se sa kolegom/icom, ali ako se ne varam sud je, ako je postupak pokrenut, vezan najprije dogovorom stranaka ali ako dogovor ili neki specifični oblik prava na razvrgnuće postoji između njih, što će reći da ako stranke uđu u parnicu bez ikakve početne nade za dogovorom sud sam odlučuje kako će razvrgnuti suv.

U pogledu procjene vrijednosti se bezpredmetno slažem s kolegom/icom.

Za odvjetnika, nebih Vam mogao pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovorima.

Sad mi je okvirno jasan put. Svojom nejasnom rečenicom stavila sam Vas u dvojbu. Dakle,

( prema onom što piše na oba ZK uloška) pravo plodouživanja stavile su sve četri moje sestrične na SVOJIM UDJELIMA za korist svoje mame (strine) odmah poslije stričeve smrti. Na mojim dijelovima nema tereta.

Što znači pravo plodouživanja? Znači li to da strinu za života nesmije nitko "maknuti" s te nekretnine. Odgađa li to naše razvrgnuće suvlasništva do strinine smrti ? Imam dojam da se moje sestrične služe svim sredstvima da do isplate ili razdiobe ne dođe. Barem privremeno. Jesam li u pravu ?

Odvjetnika ću svakako uzeti, ali Vas molim za odgovor.

Hvala Vam lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

One nisu mogle osnovati pravo služnosti na svojem vlasništvu stvari(samo iznimno može postojati pr.služ.na vlastitom zemljištu).

Gledajte,Vi ste suvlasnica tog zemljišta, sve ono što postoji od prava drugih na vašem dijelu zemljišta može biti jedino slabije od vašeg prava vlasništva, ali i tada(npr.ako postoji pr.plodouživanja), vi smijete izvršavati vaše pravo vlasništva ukoliko ne povređujete nosioca tog prava plodouživanja u izvršavanju njegovog prava koje on ima na teret vašeg zemlj.

Pravo plodouživanja traje koliko su stranke to dogovorile.

Vi biste trebali uzeti stručnu osobu,moga kolegu/icu,da prouči Vaš slučaj, jer vidim da tu ima i nekih tehničkih nejasnoća. :thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija