Jump to content

Raskid ugovora o posredovanju u prodaji nekretnine


olafovic

Preporučene objave

Poštovani,

 

Isprika ako ovo pitanje ne spada u stvarno pravo, no kako nisam stručan, činilo mi se da je ovdje najprikladnije.

 

2013. godine potpisao sam ugovor o posredovanju u prodaji nekretnine s jednom agencijom u kojem u jednom članku piše da se ugovor sklapa na neodređeno - do prodaje. Kako agencija od tada nije poslala niti jednog potencijalnog kupca, htio bih prekinuti taj ugovor. Obzirom da se u ugovoru ne navodi ništa o raskidu, htio sam pitati na koji način raskinuti taj ugovor?

 

Također, pronašao sam u zakonu o posredovanju u prometu nekretnina u čl. 15 st. 2. da se ugovor sklapa na određeno vrijeme, te u st. 3 istog članka da ukoliko se ne dogovori rok, da se smatra da je ugovor potpisan na 12 mjeseci. Je li se to odnosi i na moj slučaj, tj. je li je ugovor istekao ili je možda čak i ništetan obzirom da je sklopljen protivno tom članku zakona?

 

S poštovanjem,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada se govori o ugovoru o posredovanju u prometu nekretnina, tada prije svega valja istaći da pravne izvore za taj ugovor čini Zakon o posredovanju u prometu nekretnina i Zakon o obveznim odnosima, koji propisuje u čl. 835. do 848. pravila o ugovoru o posredovanju, kao i odredbe općeg propisa obveznog prava (opća pravila o ugovornim odnosima).

Kao što ste i već sami citirali zakonske odredbe, ugovor o posredovanju u prometu nekretnina sklapa se na određeno vrijeme,no ako ugovorne strane ne dogovore rok na koji sklapaju ugovor o posredovanju, smatra se da je ugovor o posredovanju u prometu nekretnina sklopljen na određeno razdoblje od 12 mjeseci i može se sporazumom stranaka više puta produžiti.

Sagledavajući odredbe zakona koje uređuju konkretni pravni posao sam mišljenja da je ništava odredba ugovora kojom se isti sklapa na neodređeno vrijeme,osnovom odredbi čl.15.Zakona o posredovanju u prometu nekretninama i čl.323.Zakona o obveznim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 3 godina kasnije...

Postovani !

 

Dobar dan zelim,i molim Vas samo za malo pojsnjenje: radi se o prekidu ugovora sa posrednikom,mislim da je u clanu 17.

Ugovor je potpisan na ogranicen period!

 

Ako je npr. potpisan ugovor nalogodavca sa posrednikom, /agencijom / o posredovanju prodaje nekretnina, a iz nekog razloga-nalogodavac nije bas zadovoljan uslugom posrednika, moze li bez ikakvih konsekvenci on kao nalogodavac raskinuti/otkazati ugovor posredovanju?

Mora li imati i navesti razlog,ili ne?Ili jdnostavno samo bez obrazlozenja otkazati?

Naravno,pismenim putem

/ i da li mora raskid ugovora potpisati i posrednik taj otkaz /raskid ugovora/?

 

Napomena,u ugovoru nije navedno nista o raskidu ugovora na takav nacin kad to zeli recimo nalogodavac!

Samo je usmenim putem receno da ugovor mogu raskinuti i nalogodavac i posrednik .

 

Zatim sto se tice nadoknade,nista nije u ugovoru izricito ugovoreno ni napisano za usluge koje bi recimo placao nalogodovac,recimo neke extra usluge- da ih posebno placa-sto znaci nema ih!

Da li za oglasavanje posrednik ima pravo naplatiti nekavu "odstetu",a u medjuvremenu nije ni sklopljen niti jedan ni predugovor ni ugovor sa nekim trecim licem-odnosno potencijalnim kupcem ?

I da li uopce ima posrednik pravo traziti nekakvu nadoknadu "stete",iako kako sam naveo nista nije ni potpisano ni zavrseno,ni uradjeno.

 

Budite ljubazni,molim Vas,za pojasnjenje !

U iscekivanju vaseg odgovora,

Ugodan dan zelim

M.Cilic

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija