Jump to content

Kredit


emka

Preporučene objave

nakon potpisivanja tabularne izjave ili kupoprodajnog ugovora.

nakon sklapanja ugovora o kreditu i upisa hipoteke a kupoprodajni ugovor je jedno od uvjeta da bi se kredit uopće odobrio.

Nadalje,banku nezanima tabularna isprava kojom prodavac dopušta vaš upis,već je njima bitno da je sklopljen kupoprodajni ugovor te da prodavac dopušta banci upis hipoteke.

Neke stvari možete pročitati u članku

http://www.legalis.hr/forum/entry.php/35-Dopu%C5%A1tenost-upisa-prava-vlasni%C5%A1tva-na-nekretnini-pod-hipotekom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupoprodajni ugovor za kupnju kuće

UGOVOR O KUPOPRODAJI KUĆE

Koji zaključuju dana __ __ godine ugovorne strane :

Prodavac :_____ iz __, ul. __ broj __

Kupac :_____ iz __, ul. __ broj __

 

Čl. 1.

Prodavac je jedini vlasnik nekretnine koja se sastoji od useljive kuće koja se nalazi u __, ulica __ br. __, , površine __ m2, upisane u zemljišnim knjigama na k.č._____iz z.k.ul.____k.o._____ i katastru nekretnina p/l.br.____.

Prodavac prodaje Kupcu i predaje mu u vlasništvo nekretninu bliže opisanu u stavu 1. ovog Ugovora u viđenom stanju za kupoprodajnu cijenu koja iznosi ________ KN i slovima _______.

Prodavac je stekao opisanu nekretninu na osnovu Ugovora o otkupu Ov. br. __ od __ godine kod __ suda u __ / na osnovu rješenja o nasljeđivanju __ suda u __ O br. __od __ godine / na osnovu kupoprodajnog ugovora Ov.br. __ od __ kod __ suda u __ / na osnovu ugovora o darovanju Ov.br. __ od __ kod __ suda u __(napišete način već koji je).

Čl. 2.

Prodavac potvrđuje da je primio od Kupca u cijelosti ugovorenu cijenu iz čl. 1. ovog Ugovora.

Alternativa :

Kupac isplaćuje Prodavcu prilikom zaključivanja i ovjere ovog Ugovora iznos od ________ KN kao ostatak kupoprodajne cijene obzirom da je Kupac na osnovu zaključenog Predugovora o kupoprodaji dana __ godine isplatio Prodavcu iznos od __ KN kao kaparu.

Porez na promet apsolutnih prava kao i sve pristojbe u ovom pravnom poslu snosi Kupac.

Čl. 3.

Kupac potvrđuje da je od Prodavca primio u posjed nekretninu iz čl.1.ovog Ugovora na dan potpisivanja ovog Ugovora kao i da je primio od Prodavca sve dokaze o njegovom pravu vlasništva na nekretnini.

Alternativa :

Prodavac se obvezuje da nekretninu iz čl. 1. ovog Ugovora isprazni od lica i stvari najkasnije do ___. godine i da je, u stanju u kome se ona nalazi u vrijeme zaključenja ovog Ugovora do __ godine preda Kupcu u posjed, kao i da Kupcu preda sve dokaze svog prava vlasništva na nekretnini.

Čl.4.

Prodavac je potpisom ovog Ugovora suglasan da Kupac može u zemljišnim knjigama i katastarskom operatu upisati svoje pravo vlasništva na nekretnini bliže opisanoj u članu 1. ovog Ugovora bez ikakve njegove dalje pismene ili usmene suglasnosti tj. daje Kupcu neopozivu “clausulu intabulandi”.

Čl. 5.

Prodavac pod punom kaznenom i materijalnom odgovornošću izjavljuje i garantuje Kupcu da je isključivi vlasnik opisane nekretnine, da ista nije opterećena nikakvim upisanim ili prećutnim teretima (zaloge, hipoteke i dr.) niti pravima trećih osoba, da ista nije predmet sudskog ili upravnog postupka, da nije predmet podjele bračne stečevine ili nasljeđivanja, da nema zabrane raspolaganja ili otuđenja, da nije predmet druge kupoprodaje, da ne postoji smetnja da se izvrši prenos vlasništva i predaja nekretnine u posjed, da nije za nju već primio kaparu ili naknadu, da nije data u najam ili na poklon, da nije predmet ugovora o doživotnom izdržavanju, ugovora o zamjeni, da nije predmet bilo kog drugog pravnog posla i obvezuje se da kupcu pruži kompletnu zaštitu od pravnog uznemiravanja – „evikcije“ pod prijetnjom naknade štete i raskida ovog Ugovora.

Ukoliko Prodavac ne bude uspjeo da zaštiti Kupca od eventualnih prava trećih osoba na nekretnini koja je predmet ove kupoprodaje i Kupac bude primoran da se iseli iz nekretnine, Prodavac, potpisom ovog Ugovora neopozivo izjavljuje da će Kupcu u roku od 15 dana od dana njegovog iseljenja, izvršiti povrat cjelokupnog iznosa kupoprodajne cijene u valuti u kojoj je isplaćena kupoprodajna cijena kao i da će Kupcu naknaditi svu štetu.

Čl. 6.

Sve troškove oko potpisivanja ovog Ugovora i njegove ovjere snosi Kupac.

Prodavac je obvezan da izmiri sve obaveze za komunalije za opisanu nekretninu ( električnu energiju, vodu, i ostalo) zaključno sa mjesecom isplate ostatka cjelokupne kupoprodajne cijene.

Čl. 7.

U slučaju spora nadležan je sud u __.

Ugovorne strane su poučene o važnosti ovog Ugovora i potvrđuju da im je ovaj Ugovor pročitan, da ga slobodnom voljom prihvataju i suglasno tome potpisuju.

Ugovor je sačinjen u __ (__) istovjetnih primjeraka od kojih svaka ugovorna strana zadržava po __ (__) primjerka ,a završen je zaključno sa ovom klauzulom.

Prodavac_______________

Kupac __________________

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

ja bih više volio da ste napravili predugovor. On vam je dovoljan za ishodovanje kredita, a i bila bi naznačena plaćena kapara. To je bitno kod stambenih kredita jer nakon svih radnji banke i obavijesti da vam je kredit odobren, kupoprodajni ugovor možete napraviti par dana prije potpisivanja ugovora o kreditu i solemiziranja istog kod JB. Predugovor vam je onda bitan jer se u kupoprodajnom ugovoru stavlja članak koji bi glasio "da je ugovorena kupoprodajna cijena od xy E plativo u HRK prema prodajnom tečaju na dan isplate Banke u kojoj je kupac ishodio kredit, a banka će izvršiti uplatu na tekući račun prodavatelja koji se vodi kod XY Banke IBAN xyxxyxyyxyx.

Kupac je platio kaparu u iznosu od yxxyx kn na dan zaključenja Predugovora o kupoprodaji nekretnine dana xy.yx.2016, a konačna isplata ugovorene cijene umanjuje se za iznos plaćene kapare koju će Banka izdavatelj kredita uplatiti na tekući račun kupca."

(No, ovo o kapari i predugovor ne morate navoditi ako će te od banke tražiti kredit u iznosu umanjenom za plaćenu kaparu.)

 

Nadalje, kako Banka neće uplatiti baš isti dan novce prodavatelju nakon potpisivanja kupopr.ugovora i solemiziranja ugovora kredita, zbog upisa hipoteke na nekretninu još u vlasništvu prodavatelja, ne znam baš da bi prodavatelj pristao na upis vlasništva bez članka u kojem "on dozvoljava upis kupca u zemljišne knjige kao vlasnika nekretnine iz čl.1 ovog ugovora, i to na temelju kupopr.ugovora i ovjerene izjave prodavatelja (tabularna izjava) da je kupoprodajna cijena u cijelosti isplaćena."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo otprilike ovako

 

 

________________ , iz ________________ , (u daljnjem tekstu: prodavatelj) i

 

________________ , iz ________________ , (u daljnjem tekstu: kupac) zaključili su

 

 

PREDUGOVOR

UGOVORA O KUPOPRODAJI NEKRETNINE

 

 

I. Ugovorne strane suglasno izjavljuju da ovim ugovorom preuzimaju obvezu sklapanja glavnog ugovora o kupoprodaji nekretnine, u naravi stan koji se sastoji od ____________________, sve upisano u zemljišnoj knjizi K.O. xy na kat čestici broj xy ( u biti sve ono što piše u ZK izvatku)

 

II. Ugovorne strane za nekretninu iz točke I. ovog ugovora sporazumno ugovaraju kupoprodajnu cijenu u iznosu kunske protuvrijednosti od _________ eura (slovima: __________ ) prema prodajnom tečaju za efektivu Hrvatske narodne banke na dan isplate.

 

III. Ugovorne strane su suglasne da će glavni ugovor o kupoprodaji nekretnine biti zaključen nakon odobrenja stambenog kredita kupcu u XY Banci a najkasnije do dana __________ .

Prodavatelj je suglasan da će u slučaju potrebe oko realizacije kredita kupcu produžiti navedeni rok za _________ dana.

 

IV. Kupac potpisivanjem ovog predugovora isplačuje prodavatelju kaparu u iznosu od ________ E, slovima___________, koja se smatra kao odustatnina. U slučaju odustanka kupca, prodavatelj ima pravo zadržati kaparu, a u slučaju odustanka prodavatelja kupac ima pravo na povrat plaćene kapare u dvostrukom iznosu.

 

V. Ugovorne strane su suglasne da troškove sastavljanja ovog ugovora podmiruje kupac.

 

VI. Ugovorne strane su suglasne da za sve odnose koji nisu uređeni ovim ugovorom vrijede odredbe relevantnih zakona.

 

Eventualne sporove ugovorne će strane rješavati sporazumom, a u slučaju nemogućnosti postizanja sporazumnog rješenja ugovara se nadležnost stvarno nadležnog suda u __________ .

 

VII. Ovaj ugovor zaključen je u četiri istovjetna i jednakovaljana primjerka, po dva za potrebe svake ugovorne strane.

 

Eventualne izmjene i dopune ovog ugovora smatrati će se pravovaljanima samo ako su sačinjene u pisanom obliku i priznate potpisom ugovornih strana.

 

VIII. Ugovorne strane bezuvjetno izjavljuju da ovaj ugovor sadržava i predstavlja njihovu stvarnu volju te ga kao takvog vlastoručno potpisuju.

 

 

 

U __________ , dana __________ g.

 

 

 

prodavatelj: kupac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zbunjuje me jedna činjenica, naime u banci su mi objasnili da u predugovoru mora biti

kao kupoprodajna cijena iznos kao traženog kredita. Ako kredit dižem samo ja bez kćeri

npr cca 40 000 eura zato što je i kćer kupac rečeno mi je da moram napisati cca 80 000 eura. Ne razumijem zašto. Pa dižem koliko mi je potrebno. Znači npr. da nas kupuje troje

morala bih navesti cijenu od 120 000 eura. Ugovorim neku sitnu kaparu sa prodavateljem i dignem koliko mi treba. Ne razumijem što to ima veze s bankom i iznosom kredita koji mi treba. Hvala na savjetu. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Dobila sam upute od strane referenta u banci, (a njima baš nije sve za vjerovati) da ja npr. dižem kredit, ali ukoliko je kupac i kćer tada (ako ona ne diže kredit) upišem dupli iznos kredita u kupoprodajnom ugovoru, ali s napomenom da je ona svoj dio platila u cijelosti, a moj dio da će dobiti prodavatelj realizacijom kredita na tekući račun. Ja li to u redu?

Hvala puno na pomoći.. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kćer nije nosioc kredita, a upisujem ju uz sebe kao kupca (znači svaka bi vlasnik u polovinama)zbog porezne olakšice (rješava stambeno pitanje) možda se žele osigurati u slučaju naplate (ide hipoteka na kuću ) po meni bi bilo dovoljno da ako dižem kredit npr. 40 000 eura da toliko i napišem u ugovoru, oni žele nju kao sudužnika u kreditu ali čemu upisivati u kupoprodajnom ugovoru veću cifru. ..?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upišem dupli iznos kredita u kupoprodajnom ugovoru, ali s napomenom da je ona svoj dio platila u cijelosti, a moj dio da će dobiti prodavatelj realizacijom kredita na tekući račun.
takva klauzula u ugovoru stvara pravnu nesigurnost po prodavca,budući da u nekom eventualnom raskidu ugovora,njegovom poništenju ili pak ništavosti,svaka ugovorna strana bi onoj drugoj morala vratiti što je primila,glede čega bi Vi(nekažem da bi Vi to i uradili)mogli zahtijevati povrat tog iznosa navedenog u ugovoru i ako pak to nije stvarni iznos.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Dobila sam upute od strane referenta u banci, (a njima baš nije sve za vjerovati) da ja npr. dižem kredit, ali ukoliko je kupac i kćer tada (ako ona ne diže kredit) upišem dupli iznos kredita u kupoprodajnom ugovoru, ali s napomenom da je ona svoj dio platila u cijelosti, a moj dio da će dobiti prodavatelj realizacijom kredita na tekući račun. Ja li to u redu?

Hvala puno na pomoći.. Pozdrav.

 

imate osobnog bankara pa sa njim razgovarajte o uvjetim za kredit a ne sa nekim referentom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako kredit dižem samo ja bez kćeri

npr cca 40 000 eura zato što je i kćer kupac rečeno mi je da moram napisati cca 80 000 eura. Ne razumijem zašto.

 

Ima nekakove logike u riječima službenika. Naime, kako će i kći biti kupac ako je ugovorena cijena nekretnine 40 000 a vi sami dižete stambeni hipotekarni kredit koji će banka isplatiti prodavatelju u istom iznosu na račun (vi novac nečete ni vidjeti). U tome slučaju ste samo vi kupac. Pa da bi ste u kupoprodaju ukomponirali i kći, ima smisla u tim riječima, ali onda ovo...

 

takva klauzula u ugovoru stvara pravnu nesigurnost po prodavca,budući da u nekom eventualnom raskidu ugovora,njegovom poništenju ili pak ništavosti,svaka ugovorna strana bi onoj drugoj morala vratiti što je primila,glede čega bi Vi(nekažem da bi Vi to i uradili)mogli zahtijevati povrat tog iznosa navedenog u ugovoru i ako pak to nije stvarni iznos.

 

...totalno stoji i baš ne znam koji bi prodavatelj na to pristao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zbunjuje me jedna činjenica, naime u banci su mi objasnili da u predugovoru mora biti

kao kupoprodajna cijena iznos kao traženog kredita. Ako kredit dižem samo ja bez kćeri

npr cca 40 000 eura zato što je i kćer kupac rečeno mi je da moram napisati cca 80 000 eura. Ne razumijem zašto.

 

Pridružujem se drugima - krajnji oprez sa ovim !

 

U banci vas ne bi smjeli upućivati da u ugovor napišete neistinit iznos kupoprodaje.

Pitam se što bi HANFA rekla na ovo?

 

Savjetijem vam da porazgovarate sa šefom poslovnice, i neka vam ovo daju napismeno.

Ili neka objasne kako bi to bilo legalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija