Jump to content

Skrbništvo nad starijom osobom


afiume

Preporučene objave

Poštovani, imam neka pitanja pa ako može netko pomoći i odgovoriti na njih?

 

Evo kako je išao slučaj do sada:

 

Skupio sam sve papire i otisao predati zahtjev za skrbnistvo nad bakom, pošto je postala dementna i počela se gubiti i zaboravljat, između ostalog, počela dovodit ljude u kuću koje nezna ni sama. Ona živi sama, ali uvijek netko prespava kod nje, ili moja mama (baka joj je svekrva) ili ja. Otac mi je umro prije 14 godina tako da sam ja prihvatio preuzeti skrbništvo.

Odnio sam sve papire u centar za socijalnu skrb krajem siječnja ove godine skupa sa dijagnozom koja zahtjeva skrbnika, i oni su ih preuzeli. Nakon nekoliko dana, socijalna radnica je došla kod nje, ja sam bio tamo i ispitivala je nju i mene razne stvari. Nakon toga rekla mi je da će ona to sad predat u proceduru i da ću biti obaviješten o svemu.

Prije 5 dana na bakinu adresu je stiglo rješenje od centra da joj se dodjeljuje skrbnik osoba xy koja je dipl. pravnik i da će ona sve za nju obavljat. Znači, još nije to išlo na vještačenje niti na sud. Malo mi je čudno da su oni to rješenje poslali baki, a mene nisu o ničemu obavijestili. A vidjeli su da nije baš uračunljiva. Mama je jutros pronašla to rješenje u njenoj sobi i to nakon što su joj prodavačice u kiosku i poznanici iz ulice rekli da ih je baka zaustavljala i pitala šta je taj papir. Inače, kad je bila socijalna radnica kod nje, složila se da ja budem njen skrbnik. U trom rješenju piše da baka živi sama, koje nekretnine posjeduje, koliku penziju ima, a nigdje se ne spominje da joj mama i ja pomažemo i svakodnevno je netko od nas dvoje kod nje.

Moje pitanje je da li je to takva procedura, da li su i mene trebali obavijestiti i zašto nismo navedeni u obrazloženju slučaja? I da li je procedura takva da joj prvo dodjele nekog skrbnika dok sud i vještaci ne riješe slučaj, pa onda mene postave? Da li se trebam žaliti na štogod jer još 10 dana vremena ima za žalbu?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Ovako Vam otprilike izgleda sam postupak lišenja poslovne sposobnosti

Sud u izvanparničnom postupku na prijedlog Centra za soc.skrb ili druge osobe (člana obitelji, doktora i sl.) pokreće postupak za lišenje poslovne sposobnosti neke osobe.

Prije donošenja rješenja o lišenju poslovne sposobnosti sud će pribaviti stručno mišljenje vještaka o zdravstvenom stanju osobe za koju je pokrenut postupak lišenja i o utjecaju toga stanja na njezine sposobnosti zaštite svojega pojedinog prava ili skupine prava, ili na ugrožavanje prava i interesa drugih osoba.

Rješenjem će sud odrediti radnje i poslove koje osoba nije sposobna samostalno poduzeti u odnosu na osobno stanje te imovinu.

Centar za socijalnu skrb osobi za koju je pokrenut postupak radi lišenja poslovne sposobnosti imenuje posebnog skrbnika( diplomiranog pravnika sa položenim pravosudnim ispitom iz Centra za posebno skrbništvo koji je ovlašten i dužan poduzimati radnje te zastupati interese osobe samo u postupku za koji je imenovan) osim ako je ta osoba nije ovlastila punomoćnika( odvjetnika).

Sud je dužan o pravomoćnosti rješenja kojim se osoba lišava poslovne sposobnosti bez odgode obavijestiti centar za socijalnu skrb, koji onda u roku od 30 dana donosi rješenje o stavljanju osobe pod skrbništvo i imenuje joj skrbnika.

Tim rješenjem koje je dobila baka (a dobila ga je ona jer još nije lišena poslovne sposobnosti) samo je imenovan poseban skrbnik za postupak lišenja, Nakon pravomoćnosti sudskog rješenja, centar donosi novo rješenje o "stalnom" skrbniku.

Nadam se da sam odgovorila na Vaše pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija