Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

spa100

Članak 11 o stjecanju hrvatskog državljanstva

Preporučene objave

Pozdrav,

 

ovo pitanje sam pitao u ovoj temi:

http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/63179-Stjecanje-hrvatskog-drzavljanstva?p=714158&viewfull=1#post714158

 

Pošto vidim da ima dosta osoba koja pitaju pitanja 'kako steći hrvatsko državljanstvo' u istoj temi te je tema postala dosta ne pregledna radi toga sam odlučio otvoriti novu temu vezano za moje pitanje stjecanja HR državljanstva po članku br. 11

 

Citirao bi članak 11 stjecanja hrvatskog državljanstva:

Iseljenik, njegovi potomci do 3. stupnja srodstva u ravnoj liniji i njihovi bračni drugovi mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljavaju pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točke 1., 2. i 3. ovoga Zakona.

 

 

 

Moje pitanje je sljedeče:

 

Naime, iseljenik sam iz republike hrvatske preko 10 godina i imam hrvatsko državljanstvo (rodjen sam u RH).

 

 

Živim i radim u Južnoj Americi, oženjen sam i imam dvoje djece te sa mojom suprugom sam u braku preko 7 godina. Djeca su maloljetna te su dobila hrvatsko državljanstvo (upisani su u knjigu rođenih u RH i dobili su domovnicu RH). Moja supruga je iz južne amerike.

 

 

Htjeo bi da moja supruga isto dobije hrvatsko državljanstvo, interesira me da li je to moguče po članku 11 zakona o hrvatskom državljanstvu ?

 

Unaprijed se zahvaljujem na svakom odgovoru.

 

Lp.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

mislim da vam je Sivko odgovorio na prvo postavljeno pitanje

 

Po 11 ne ali treba pokušat po čl.12.

 

vjerovatno aludirajući na moguća ograničenja st.4 i 5 čl.8.

 

Svakako bi se valjalo informirati u konzularnom predstavništvu RH.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Poštovani,

mislim da vam je Sivko odgovorio na prvo postavljeno pitanje

 

 

 

vjerovatno aludirajući na moguća ograničenja st.4 i 5 čl.8.

 

Svakako bi se valjalo informirati u konzularnom predstavništvu RH.

 

 

Poštovani Spitfire,

Prije svega zahvaljujem se na vašem odgovoru i pomoči. Moj bračni drug poznaje latinično pismo i hrvatski jezik sasvim dovoljno. Isto tako moj bračni drug poštuje pravni poredak i običaje u Republici Hrvatskoj. Čl. 8 st.4 i 5 su najmanji problem za mog bračnog druga.

 

Želio bi ako je moguče da 'sivko' odgovori zbog čega misli da po članku 11 stjecanja hrvatske državnosti moj bračni drug ne može dobiti hrvatsko državljanstvo.

 

Svaki odgovor je dobro došao.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Odgovor ćeš dobit kod Službe za državjanstvo MUP-a koji imaju mail a nadležni su za odobravanje državljanstva.

 

 

Hvala na odgovoru. Mislim da ću trebati angažirati jednog advokata pošto je zakon jasan (čl. 11 stjecanja HR državljanstva).

 

 

Lp,

spa100

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Braćni drug jednog hrvatskog iseljenika normalno i logično da ima veća prava nego bračni drug jednog potomka.

Iseljenik je izravna linija dok potomak može biti 2,3 ili 4 koljeno. U slučaju kada bi bračni drug hrvatskog potomka mogao tražiti hrvatsko državljanstvo preko zakona o stjecanju HR državljanstva 'članak 11' dok bračni drug samog iseljenika ne može, onda bi to značilo (pročitajte sada ovaj dio dobro):

 

... da žena moga sina (potomak) ima pravo pozvati se na članak 11 stjecanja HR državljanstva dok majka moga sina tj. moja žena (iseljenik) nema to pravo. Pa gdje je tu logika molit ću ljepo ?!

Zakon o stjecanju HR državljanstva članak 11 govori:

Iseljenik, njegovi potomci do 3. stupnja srodstva u ravnoj liniji i njihovi bračni drugovi mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo...

Obratite pažnju na zarez, znači "Iseljenik, njegovi potomci i njihovi bračni drugovi.

Znaci ne piše "njegovi" već "njihovi".

 

Pametnom dosta!

Svi koji se nalaze u istoj situaciji kao što sam se nalazio ja ISELJENIK neka preda sve potrebne papire u MVP da njegov bračni drug stekne HR državljanstvo. 

Uređeno od spa100

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Molim vas za informaciju da li imam ikakvu osnovu za podnosenje zahtjeva za hrvatsko drzavljanstvo.

Naime, djed i baka su Srbi iz BiH. Proveli su vecinu radnog vijeka u Hrvatskoj i stekli od firme u kojoj je djed radio stan tamo. Od 60-tih do 1990. Rat nije bio počeo, kada su zamjenili nekretninu za Sarajevo i vratili se u BiH nakon sto je djed otisao u mirovinu. Imaju dokumentaciju o boravku prijavama/odjavama iz Hr i ostalu dokumentaciju da su zivjeli tamo. (Ako bi gledali po godinama provedenim u Hr po novom zakonu su najmanje mogli steci drzavljanstvo 3 puta). Ima li baka koja je ziva pravo na Hr drzavljanstvo? Da li se mogu smatrati iseljenicima iz Hr? Imam li ja ikakvo pravo na osnovu njih?

Ja sam iz mjesanog braka ali mi se roditelji nisu izjasnjavali ni prije ni poslije rata a od 1993. zive u inozemstvu u 3. zemlji. Znaci nijedno nije Hrvat. Meni takodjer u prijeratnoj dokumentaciji ne stoji nigdje nacionalna pripadnost osim drzavljanstvo pri rođenju, jugoslovensko. Rodjena sam i provela djetinjstvo u hrvatskom dijelu BiH. Sada zivim u Sarajevu. U slucaju da se sada izjasnjavam kao Hrvatica, imam li osnovu za aplikaciju za hrvatsko drzavljanstvo?

Hvala unaprijed na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , sb2018 je napisao:

Pozdrav,

Molim vas za informaciju da li imam ikakvu osnovu za podnosenje zahtjeva za hrvatsko drzavljanstvo.

Naime, djed i baka su Srbi iz BiH. Proveli su vecinu radnog vijeka u Hrvatskoj i stekli od firme u kojoj je djed radio stan tamo. Od 60-tih do 1990. Rat nije bio počeo, kada su zamjenili nekretninu za Sarajevo i vratili se u BiH nakon sto je djed otisao u mirovinu. Imaju dokumentaciju o boravku prijavama/odjavama iz Hr i ostalu dokumentaciju da su zivjeli tamo. (Ako bi gledali po godinama provedenim u Hr po novom zakonu su najmanje mogli steci drzavljanstvo 3 puta). Ima li baka koja je ziva pravo na Hr drzavljanstvo? Da li se mogu smatrati iseljenicima iz Hr? Imam li ja ikakvo pravo na osnovu njih?

Ja sam iz mjesanog braka ali mi se roditelji nisu izjasnjavali ni prije ni poslije rata a od 1993. zive u inozemstvu u 3. zemlji. Znaci nijedno nije Hrvat. Meni takodjer u prijeratnoj dokumentaciji ne stoji nigdje nacionalna pripadnost osim drzavljanstvo pri rođenju, jugoslovensko. Rodjena sam i provela djetinjstvo u hrvatskom dijelu BiH. Sada zivim u Sarajevu. U slucaju da se sada izjasnjavam kao Hrvatica, imam li osnovu za aplikaciju za hrvatsko drzavljanstvo?

Hvala unaprijed na odgovoru.

 

Pozdrav,

Prvo trebas znati na koji clanak o stjecanju HR drzavljanstva se pozivas. Zakon o stjecanju HR drzavljanstva imas ovdje:

https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu

Uzmi si vremena i procitaj svaki zarez i tocku zakona i tek onda mozes vidjeti na koji clanak se mozes pozvati.

Mislim u tvom konkretnom slucaju je pitanje, tvoja baka koje drzavljanstvo ima sada, ako nema HR onda isto tako se ne mozes pozvati na nju da bi ti dobila HR drzavljanstvo. Znaci nekog moras imati tko ima HR drzavljanstvo bio to djed, baka, mama, tata. Tek onda mozes vidjeti kako se mozes ti pozvati da dobijes HR drzavljanstvo.

Uređeno od spa100

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, spa100 je napisao:

 

Pozdrav,

Prvo trebas znati na koji clanak o stjecanju HR drzavljanstva se pozivas. Zakon o stjecanju HR drzavljanstva imas ovdje:

https://www.zakon.hr/z/446/Zakon-o-hrvatskom-državljanstvu

Uzmi si vremena i procitaj svaki zarez i tocku zakona i tek onda mozes vidjeti na koji clanak se mozes pozvati.

Mislim u tvom konkretnom slucaju je pitanje, tvoja baka koje drzavljanstvo ima sada, ako nema HR onda isto tako se ne mozes pozvati na nju da bi ti dobila HR drzavljanstvo. Znaci nekog moras imati tko ima HR drzavljanstvo bio to djed, baka, mama, tata. Tek onda mozes vidjeti kako se mozes ti pozvati da dobijes HR drzavljanstvo.

Hvala na odgovoru.

Zakon sam procitala a iscitat cu jos dodatno.

Iz ove starije genercija samo je baka ziva, pa me zanima da li ona moze po osnovu dugogodisnjeg boravka traziti HR drzavljanstvo? Ako moze, da li ja mogu traziti isto na osnovu nje? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Predlazem ti da pitanje konkretno i detaljno opisano postavis ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) na email: pitanja@mup.hr

Sigurno ce ti odgovoriti u roku 24 sata.

 

Lp.

Uređeno od spa100

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad




×