Jump to content

Pitanje oko uvjerenja o nevođenju kaznenog postupka za posao.


mario2012

Preporučene objave

Ne znam jel spada pod ovu temu, ali išao sam po uvjerenje, kad iznenađenje, veli dama za računalom da se protiv mene još vodi postupak i da nije pravomoćno. Ja šokiran, umoran od te gluparije koja mi se dogodila u životu i iza mene je. Kažem ja da je to prošlo već dvije godine, da sam na uvjetnoj i to je to. Ona kaže ne zna ona, ja pitam jel trebam zvat sud u zagrebu oko toga. Na kraju je ona nekog nazvala tam, pa se čudi i pita zašto to nije upisano u računalo/bazu štagod imaju za te provjere, na kraju mi je izdala uvjerenje nakon te provjere. Ali ili netko tam na općinskom kaznenom ne radi svoj posao ili greška, znaći li to da sam zaletio u Bosnu sa kolegom na chewape, da bi me dragi plavci zaustavili i rekli kuda ćeš ti bajo, bježiš a protiv tebe postupak. Tak da šta oko tog uradit, zvat sud provjerit jel to sve upisano, ili preko odvjetnika? Mislim ne želim baš neugdnosti za prelaske granice i ostale sitnice radi necije greške ili nemara tamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nisi dobio neku zabranu, slobodno možeš putovati bez obzira na sve, a policiji nije bitna kaznena evidencija (i pitanje pravomoćnosti), nego samo policijska (da su postupali protiv tebe, bez obzira na rezultat).

 

Tu se radi o greški koja će se sigurno sad ispraviti (čim je ova gospođa zvala), a ne vidim kako bi, osim kod izdavanja ove potvrde, imao problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha, dobro ondak, nisam dobio nikakve zabrane, uglavnom to je odavno gotovo. Tak da malo me blast from the past na gluposti oko vađenja uvjerenja. Pa si odmah pomislih, šta ak me plavci negdje zaustave i provjeravaju. Još me ova kakti pita iz svoje radoznalosti, ne znam jel iz profesionalne baš to tak ide, a šta je to bilo, ja šutim, jer naucio sam da je dobro šutiti i ne uvaliti se dublje kao prije sa previše govora iskrenosti :D Skoro pa mi ova što izdaje uvjerenja postala novi tužilac pa pita a šta je to bilo. Neispavano blejanje u prazno spašava :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da još nešta pitam oko ovoga, pošto ja imam pravomoćnu presudu, i uvjetna je pri kraju. Onda ide ono nastupanje rehabilitacije koliko sam skužio čitajući ovdje. Mene sad zanima, da li se ja mogu zaposliti u državnim službama iako sam kažnjavan, i imam tu mrlju u životu, samo da ne idem u detalje, nije bilo ništa tipa ubio si nekoga, napao si nekoga, jedno životno iskustvo gdje sam ja dosta grešaka uradio sa iskrenošću, i bez savjetovanja odvjetnika, ma uglavnom nije važno, ode ja u krive vode. Nego, čitam po nekim vijestima da su češljali državne službenike itd i otkaze koji su kažnjavani. Pa sad ne razumijem, ima li smisla da se ja javljam kao npr. admin. referent, inf. referent itd što traže po oglasima za sudove, dorhove, ministarstva, uprave? Traže samo da se pošalje potvrda o trenutnon nevođenju kaznenog postupka, i dobro, bio sam već na nekim testiranjima, nisam prošao. Ali šta ako prođem, ne razumijem, da se ja patim sa tim testiranjima i intervjuima i dobijem posao, pa me otpile jer sam kažnjavan? Da li se tako nešta može dogoditi? Ili se to odnosi striktno na policijske poslove, zaštitare itd, da odmah moraju sve dati uvid medicinski, policijski dosje? Jer ovo bi bio pravi Kafka scenarij, pošalješ šta te traže, prođeš, prime te, provjere te, i odmah ti daju otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijetnja pod utjecajem alkohola.

 

Sad vidim ovo iz drugih postova:

U državnu službu ne mogu biti primljene osobe:

 

a) protiv kojih se vodi kazneni postupak ili koje su osuđene za kazneno djelo

 

– protiv života i tijela,

 

– protiv slobode i prava čovjeka i građanina,

 

– protiv Republike Hrvatske,

 

– protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom,

 

– protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa,

 

– protiv braka, obitelji i mladeži,

 

– protiv imovine,

 

– protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja,

 

Odredbom članka 10. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima (»NN«, br. 49/11. koji je stupio na snagu 7. svibnja 2011.) u stavku 1. točki a) podstavku 8. riječ: »pravnog« zamijenjena je riječju: »platnog«.

 

– protiv pravosuđa,

 

– protiv vjerodostojnosti isprava,

 

– protiv javnog reda ili

 

– protiv službene dužnosti,

 

osim ako je nastupila rehabilitacija prema posebnom zakonu.

 

---

 

Ovo se moje vodi vjerujem protiv života i tijela zar ne? Inace npr. javljanje u državne službe za ova stručna osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

 

Na kad se odnosi rehabilitacija po posebnom zakonu?

 

 

Zapravo ovo me totalno baca u depru, jer ispada da ova mrlja u životu me doslovno udaljava za mogucnost zapošljenja. Samo da napomenem da sam ja sam sebe više tam ubacio u probleme sa iskrenošću, bez odvjetnika na tim prvim ispitivanjima, sveokupnim šokom. Dalo bi se tu dosta opisati kako i šta se dogodilo, ali nema baš smisla previše, jer ono kak su oni udarili na papir kad tužiteljstvo napada to je tak na papiru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da ne otvaram novu temu mislim da bih mogla ovdje pitati nešto što me zanima. Naime,hrvatski sam državljanin, ali živim u inozemstvu. Planiram povratak u Hrvatsku, ali tek kada nađem zaposlenje. Ono što mene zanima jeste da li ja obzirom da nemam prebivalište u Hrvatskoj mogu izvaditi uvjerenje o nekažnjavanju koje traže u oglasima za posao ili mogu na takve oglase predati uvjerenje iz zemlje u kojoj imam prebivalište.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...
Rehabilitacija će nastupit 3 god od završetka uvjetne.

 

Pošto sam u vrlo sličnoj situaciji kao Mario2012, zanima me da li istek tih 3 godine, tj. nastupanje rehabilitacije, znači da se automatski, bez smetnji možemo prijaviti na natječaje u državnim službama.

 

Mislim da se moj slučaj, nažalost, može voditi pod kategorijom:

 

 

U državnu službu ne mogu biti primljene osobe:

 

protiv kojih se vodi kazneni postupak ili koje su osuđene za kazneno djelo

 

– protiv vjerodostojnosti isprava

 

osim ako je nastupila rehabilitacija prema posebnom zakonu.

 

2012. g. osuđena sam na godinu dana uvijetne kazne, protekle su još tri godine nakon isteka te godine dana uvijetne kazne i sada ne znam da li ima smisla prijaviti se na natječaj u državnoj službi.

Što znači u ovom slučaju “…osim ako je nastupila rehabilitacija prema posebnom zakonu”. O kojem se posebnom zakonu radi? Mogu li što učiniti ili za mene nema nade?

Puno bi mi značio odgovor… hvala…

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto sam u vrlo sličnoj situaciji kao Mario2012, zanima me da li istek tih 3 godine, tj. nastupanje rehabilitacije, znači da se automatski, bez smetnji možemo prijaviti na natječaje u državnim službama.

Kad nastupi rehabilitacija možeš se javit na natječaj.prvo prođe 1 god uvjetne pa nakon toga 3 god i onda si rehabilitirana.

 

Posebni zakon http://www.zakon.hr/z/554/Zakon-o-pravnim-posljedicama-osude,-kaznenoj-evidenciji-i-rehabilitaciji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija