Jump to content

prijava porezne obveze na darovanu nekretninu


rille

Preporučene objave

Postovani,

 

zanima me moram li platiti porez na stan koji mi je darovao otac. Radi se o stanu koji je dobila majka od bivse tvrtke te ga je prilikom otkupa prepisala na oca, a on ga zajednickom suglasnoscu nas troje darovao 2002. godine meni uz ugovor o dozivotnom uzdrzavanju oba roditelja.

Stan je zbog otkupa bio pod hipotekom koju sam otplatila odmah nakon oceve smrti 2011. Kako zivim u inozemstvu, procedura brisanja hipoteke, zabiljezbe ugovora o dozivotnom uzdrzavanju i upis nekretnine na moje ime u zemljisne knjige provedeni su tek u svibnju 2015. U stanu zivi majka koju sam prema ugovoru duzna dozivotno uzdravati i koja ima pravo na dozivotno uzivanje stana.

Jesam li u poreznom prekrsaju zbog ne prijavljivanja poreza na darovanu nekretninu nakon smrti darovatelja tj. oca ili obveza porezne prijave stupa na snagu sa smrcu majke koja ima pravo na dozivotno uzivanje.

 

Unaprijed hvala uz pozdrav.

 

rille

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju porezna obveza nastaje trenutkom smrti primatelja uzdržavanja i sasvim izvjesno da bi u konkretnom slučaju vrijedilo porezno oslobođenje osnovom čl.11 st.7.Zakona o porezu na promet nekretnina,no ostaje nejasno kakvo darovanje spominjete,a naročito činjenica da govorite o doživotnom uzdržavanju i pri tome navodite da ste izvršili upis na svoje ime,glede čega postoji mogućnost da se radi o dosmrtnom uzdržavanju što mijenja situaciju oko nastanka porezne obveze i oslobađanja od plaćanja poreza,pa bi bilo dobro da napišete točno o kojem se ugovoru radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o stanu koji mi je ugovorom darovao otac, u kojem zivi moja majka koja je supotpisnica i uzivateljica ugovora o dozivotnom uzdrzavanju. Zanima me moram li podnijeti prijavu porez na darovanu nekretninu tek nakon smrti majke ili sam to trebala napraviti nakon smrti oca koji je bio darovatelj, i kao majka, primatelj dozivotnog uzdrzavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ček malo,ja koliko vidim vi miješate ugovor o doživotnom uzdržavanju sa pravom služnosti doživotnog uživanja vaših roditelja.

Ok,radi se ipak o darovanju gdje je porezna obveza nastala sklapanjem ugovora,od kojeg trenutka teče rok od 30 dana za prijavu Poreznoj upravi.

Temeljem odredbi čl.13.već pomenutog zakona za vas u konkretnom slučaju vrijedi porezno oslobođenje,a što će se utvrditi rješenjem PU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor je tako sastavljen da mi otac daruje stan uz suglasnost majke pod uvjetom da, prema potrebi, uzdrzavam oba roditelja do smrti, a majka, koja nije darovateljica, ima pravo dozivotnog uzivanja u nekretnini.

Ako je, dakle, kako kazete, porezna obveza nastala sklapanjem ugovora (dakle 2002 godine) onda sam ja sve ove godine bila u poreznom prekrsaju jer nisam prijavila poreznu obvezu bez obzira na to sto vrijedi porezno oslobodjenje zbog toga sto je jedan od roditelja jos ziv i sto i dalje tecu ugovorne obveze i prava, zar ne ?

 

rille

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija