Jump to content

Karolina Plišo

Preporučene objave

Uh, ne znam kako da pocnem. U sosu sam :D

 

Istekla mi je osobna iskaznica prije par godina (mozda 2013., ili 2014.), nisam je zamijenila jer nisam bila u Hrvatskoj (radila sam u drugim drzavama).

2014.sam se odselila u Svedsku, sada imam regulirano boraviste u Svedskoj, i udajem se na ljeto za Svedjanina. Uzimam njegovo prezime i sada me interesira kakav kaos cu proci? Trebam da zamijenim putovnicu zbog prezimena, ali kako nemam vazecu osobnu i nisam odjavila prebivaliste, strahujem od kojekakvih kazni i procedura. Citala sam zakone, strasno sam uplasena da ce se sve iskomplicirati. Imate li par savjeta i praksi kako da ovo rijesim sto bezbolnije?

 

 

Oprostite mi ako sam pitanja postavila u pogresnoj kategoriji....

 

Pozdrav i hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ambasadi/konzulatu zatražiš promjenu putovnice, odmah odjaviš prebivalište u RH i to je to, nema kazne niti problema. Osobna je ionako nevažeća, prebivalište će ti poništiti, a novu putovnicu će ti izdati s novim podacima. Neće te zatvoriti, bez brige.;-)

 

Inače, kazna za prebivalište je 500 kuna, ali ne vidim na koji način bi ti ju na ovaj način izdali.:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mnogo mi je laknulo :D Hvala!

Imam par pitanja vezano za tvoj odgovor, ako nije frka.

 

Procitala sam da kada se odjavljuje prebivaliste (trajno odjavljivanje radi iseljenja), treba predati tu isteklu osobnu, ili i dalje vazecu osobnu, kako bi je unistili u PU. S obzirom da cu se odjaviti preko Konzulata u Stockholmu, trebam li je ponijeti? I je li u ovom slucaju bolje onda prijaviti privremeno odsustvo iz RH, jer u tom slucaju ne moram nositi tu isteklu osobnu za koju iskreno pojma nemam gdje je?

Kad sam doselila u Svedsku bila sam na ugovoru od godinu dana (u Zakonu stoji da se privremena odjava sprovodi ako planiras odsustvo na vise od godinu). Ta godina je prosla zakljucno sa rujnom 2015. Mogu tvrditi da sam tek sada odlucila duze ostati i da sam se iz HR vratila za Svedsku, kako ne bih morala staru osobnu na uvid.

 

Komplikujem pretpostavljam?

 

Jao mi zene...

 

Hvala ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se ne vraćaš, da si ne kompliciraš i da nemaš drugih obaveza, odjaviš se i gotovo. osobnu ćeš im prijaviti kao izgubljenu, oni će ju poništiti i to je to.

 

Ako ćeš prijaviti privremenu odlazak, osobna ti ostaje, a napraviš se blesava da sa sobom imaš samo putovnicu. Ako neće ići, i u tom slučaju prijaviš osobnu iskaznicu kao izgubljenu (samo što ćeš onda morati izvaditi/platiti novu).

 

I u jednom i u drugom slučaju, ako ne znaš gdje ti je osobna iskaznica, bolje ju prijavi kao izgubljenu da ne bi ispalo da se netko njom posluži, pa da imaš problema i pravih komplikacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija