Jump to content

pravo nasljeđivanja


nirvana7

Preporučene objave

imam pitanje vezano za nasljeđivanje imovine..u ovom slučaju stana ..živim 1 godinu u izvanbračnoj zajednici u mom stanu..pitanje je..da li moj izvanbračni partner ima prao nasljeđivanja na stan..molim savjet kako .na koji način se mogu zaštititi da stan naslijede samo moja djeca..oporučno..izjavom kod javnog bilježnika..molim za pomoć..i općenito sve moje nasljedstvo da naslijede moja djeca a ne izvanbračni partner u slučaju moje smrti..hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Realno, jedina zaštita je naplatni posao prema djeci (kupoprodaja ili ugovor o doživotnom uzdržavanju).

 

Druga opcija vam je ugovor o raspodjeli i ustupu imovine za života, gdje se jasno precizira tko dobiva što (ali partner mora pristati na to).

hvala puno na odgovoru

 

Ažurirano

 

hvala puno na odgovoru...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka i očuh mi žive u izvanbračnoj zajednici od 1995.godine, a u braku su od 2012. do danas. U trenutku početka njihovog zajedničkog života ja sam imao 13 godina dok sada imam 34 godine.

 

 

Budući da mi majka, nažalost, boluje od neizlječive bolesti, te je realno za očekivati da umre prije očuha, zanima me koja su moja prava na kuću koja je prema vlasničkom listu njegova i koju je stekao prije 1995.godine kao i neke pokretnine i računi u banci koje su zajedno stekli.

 

 

Zanima me koja su moja prava nakon njene smrti, a koja nakon što i on umre. Uz to želio bih znati i koja je mogućnost nasljeđivanja gore navedenog, a da pri tome budem oslobođen plaćanja poreza. Očuh je voljan napisati oporuku kojom mi sve navedeno ostavlja, a zanima me na koji način se može dokazati da sam mu ja posinak budući da me nikada nije službeno posvojio (to pitam upravo zbog poreza).

 

 

Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema ovome što ste napisali, ispada da je kuća njegova osobna imovina, u kojoj majka nema udjela. Ostalo što je stečeno za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice i naknadno braka predstavlja (izvan)bračnu stečevinu, u kojoj majci pripada 1/2 udjela (osim ako su drugačije ugovorili).

 

Prema napisanome, ne vidim način potpunog oslobođenja od plaćanja poreza na promet nekretnina, doli onog da sklopite ugovor o doživotnom uzdržavanju sa očuhom, pa ćete dobiti barem neko umanjenje poreza (5% za svaku godinu uzdržavanja). Ili da očuh sve prebaci na majku, tako da budete njen nasljednik, a on se odrekne nasljedstva. Pitanje je doduše je li to njemu prihvatljivo, pa porazgovarajte s njim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija