Jump to content

Osobna služnost na bračnoj stečevini


Danijela Ključević

Preporučene objave

Molim pomoć .

slobodno me prebacite ako nisam odabrala pravo mjesto za ovu temu, ali molim vas ako možete : pomagajte.

majka mi je umrla 2004. godine. stan u kojem je živjela s mojim ocem je na očevom imenu, nije se radila ostavinska rasprava. dvije godine poslije , otac se oženio i drugoj supruzi je napisao ugovor pravo služnosti doživotnog plodouživanja i prava stanovanja u tom stanu, a brat i ja nismo imali pojma o tome. u ožujku ove godine nam je umro i otac, prije par dana smo bili na ostavinskoj raspravi na kojoj nismo NIŠTA dogovorili : garaža koja je naknadno legalizirana nije upisana u gruntovnicu pa se rasprava odgodila na slijedeći datum. no garaža nije ni sporna.

ono što mene zanima, što brat i ja možemo napraviti da poništimo taj ugovor koji dotična gospođa ima jer smatramo da je otac isti napravio izvan svojih ovlasti, tj. kako nije bilo ostavinske nakon smrti majke, brat i ja nismo nigdje navedeni kao nasljednici majčinog dijela stana koji je ujedno i njihova bračna stečevina ?

hvala puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li to znači da se jedna polovina stana može izuzeti iz ugovora o pravu doživotnog uživanja
bitnije je da izdvojite majčin dio iz ostavinske mase,a onda će biti olakšan put u vezi problema oko prava služnosti,koje će na kraju krajeva svakako prestati smrću njegovog ovlaštenika ,budući da se radi o osobnoj služnosti.

Nemojte me pogrešno shvatiti,ali vi ste svu pozornost dali na problem služnosti,umjesto da spriječite situaciju po kojoj bi i majčin dio imovine ušao u ostavinu iza umrlog oca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JB je izjavio da je nastupila zastara jer je prošlo 12 godina od majčine smrti, a ni otac više nije živ i da se majčin dio ne može izdvojiti iz ostavinske mase. brat i ja smo htjeli stan prodati, međutim, očeva druga žena se ne slaže iako ima svoj stan, ali u drugoj državi. htjeli bismo izbjeći sudske procese, ali izgleda de u tome baš nećemo uspjeti.

hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JB je izjavio da je nastupila zastara jer je prošlo 12 godina od majčine smrti,
za takve stvari nepostoji zastara i nije njegovo da odlučuje o tome,glede čega insistirajte da se vaš prigovor unese u zapisnik.
a ni otac više nije živ i da se majčin dio ne može izdvojiti iz ostavinske mase.
nikakve veze to nema,činjenica da je otac umro proizvelo je dejstvo nastupanja pravnog sljedništva,odnosno vi i njegova supruga ste univerzalni sljednici između kojih se javlja spor o opsegu ostavine,glede čega je nedvojbeno da vaš zahtjev nemože biti uperen prema umrlom,već prema njegovom sljedniku koji spori vaš zahtjev.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iako je majka umrla prije 12 godina ?

da li to znači da se jedna polovina stana može izuzeti iz ugovora o pravu doživotnog uživanja ?

 

Izdvajanjem majčine polovine kao bračne stečevine i provedbom ostavinskog postupka iza majke vi , brat i otac bi naslijedili po 1/3 majčinog djela, dakle vi i brat stekli bi 1/6 nekretnine, a otac bi sa svojom polovinom imao 4/6.

Ako otac nije oporukom ostavio novoj supruzi imovinu, vi i brat naslijeđujete oca zajedno sa novom suprugom, svaki 1/3 od njegove 4/6.

 

Tako bi na kraju nova supruga imala 4/18 nekretnine, a vi i brat svaki po 7/18, ukupno 14/18.

 

Razmislite o tome da predložite da se pomajka odrekne nasljedstva u vašu korist, a da vi zauzvrat priznate pravo na doživotno stanovanje (ne i plodouživanje) uz uvjet da nekretninu mora održavati, plaćati redovito režije i plaćati porez na nekretninu ako se isti uvede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakva je razlika između doživotnog stanovanja i plodouživanja?

 

Osnovna razlika je da plodouživatelj ne mora osobno koristiti nekretninu, može ju primjerice dati na korištenje nekom drugim ili iznajmiti.

 

Ovako vi čak možete uvjetovati da ona koristi samo kuću, a vi garažu...

Sve je stvar dogovora , a svakako treba definirati i obavezu plaćanja režija i održavanje nekretnine.

 

I još jedna stvar : imam li ja i brat pravo iznijeti neke komade namještaja iz tog stana, staru komodu koju su pokojni roditelji davno kupili ?

A kako ćete dokazati čija je ta komoda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Hvala Vam na savjetima. Ostavinska je prošla i uspjeli smo majčin dio stana izuzeti iz podjele tako da smo brat i ja nasljednici u 5/12, a maćeha u 2/12 iako je cijelo vrijeme govorila da će se odreći svog dijela nasljedstva - ipak nije.

S obzirom da ima ugovor o doživotnom stanovanju i plodouživanju kakva su sada moja i bratova prava, imamo li pravo na ključ od stana ?

Sa gospođom inače nema nikakvog dogovora, odnosno ima ako ide njoj u prilog. Poslije oca je ostao automobil, prikolica, grobno mjesto gdje su nam roditelji sahranjeni i tekući račun sa zadnjom mirovinom. Nije se htjela odreći ni prava vlasništva na spomenuto grobno mjesto za koje smatramo da stvarno nema nikakve veze s njom, ali se naljutila kada smo brat i ja predali zahtjeve za svoj dio ( trećinu) očeve mirovine. Zanima me imamo li mi ikakva prava na stanu dok je ona živa ili ne ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija