Jump to content

Pogreška u rješenju o nasljeđivanju


Svemirka

Preporučene objave

Poštovani,

Moju situaciju koju sam već dosta puta opisivala, i dobivala vaše korisne savjete, ne bih sada opisivala. Ukratko da podsjetim - postoji oporučni nasljednik i zakonski nasljednik - a to je lokalna samouprava. Nakon niza situacija, ostavinske rasprave kod javnog bilježnika, pa na sudu, sutkinja općinskog suda je napokon napisala Rješenje o nasljeđivanju, za koje čekamo sada da postane pravomoćno.

No, vidjeli smo jednu pogrešku - i sada ne znam, tj. nismo sigurni kako postupiti. Naime, u opisu nekretnina za nasljeđivanje, dobro je napisan posjedovni list, katastarska čestica, kućni broj zgrade, ali je krivo napisan kućni broj ulice (tek sada smo vidjeli da je to napisano već kod prve ostavinske rasprave kod javnog bilježnike).

S obzirom, da pretpostavljamo, toplo se nadamo da se lokalna samouprava neće žaliti na to rješenje o nasljeđivanju, jer nisu niti pokrenuli parnicu u koju su bili upućeni prije 6 mjeseci, niti se žalili na odluku suda da je usmena oporuka pravovaljana, što nam je sada činiti?

Da li taj krivo napisani kućni broj ulice, a kućni broj zgrade je dobro napisan, predstavlja neki problem za upis u gruntovnicu?

Da li tražiti sutkinju ispravak rješenja o nasljeđivanju, prije nego što postane pravomoćno?

Što ako to ne tražimo, i rješenje postane pravomoćno, da li se onda naknadno može tražiti ispravak Rješenja o nasljeđivanju (samo broja ulice) ili to onda ide neki novi postupak? Ne bih željela da onda ide novi postupak (naknadno pronađena imovina) kao što sam vidjela u jednom postu.

Znači - problem je što je krivo javni bilježnik napisao kućni broj ulice, a kućni broj zgrade, posjedovni list, zk uložak..sve je točno.

Kako to riješiti na najbezbolniji način, jer smo već svi ludi od čekanja i odugovlačenja svega?

Hvala na odgovoru i savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači - problem je što je krivo javni bilježnik napisao kućni broj ulice, a kućni broj zgrade, posjedovni list, zk uložak..sve je točno.

Kako to riješiti na najbezbolniji način, jer smo već svi ludi od čekanja i odugovlačenja svega?

Hvala na odgovoru i savjetu.

 

u Hrvatskoj ulice se označavaju imenima a ne brojevima (kao u SAD).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam, zato sam i zbunjena. U posjedovnom listu piše:

broj katastarske čestice xxxx/y (točno) adresa katastarske čestice (ime ulice)(točno) , i Način uporabe katastarske čestice/Način uporabe zgrade,kućni brojevi

zgrade, naziv zgrade : KUĆA BR.xy (točno) ZGR., Zagreb, naziv ulice i broj xy (tako je u stvarnosti) , ali taj broj uz naziv ulice je krivo napisan u Rješenju o nasljeđivanju.

 

Nadam se da sam malo pojasnila o čemu se radi. Znači upitan je taj broj ulice na Rješenju, a broj zgrade (što je u stvari broj ulice) je točno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za uknjižbu vam je bitno da je točno upisan broj čestice u zemljišnim knjigama (ne u katastru, može se dogoditi da je različit), opis nekretnine u zemljišnim knjigama, površina kako je upisana u zemljišnim knjigama i broj zemljišnoknjižnog uloška te katastarska općina u zemljišnim knjigama.

 

Istaknuo sam više puta zemljišne knjige, jer postoji mogućnost da vam je u rješenje o nasljeđivanju unesen opis nekretnine samo po posjedovnom listu iz katastra, a s takvim opisom se nećete moći uknjižiti u gruntovnici čak niti da je savršeno točan.

 

Dakle, provjerite je li opis nekretnine identičan kako je navedeno u izvatku iz zemljišne knjige u dijelovima koje sam napisao. Ako je to u redu, bit će vam provedena uknjižba u gruntovnici, neovisno o mogućoj omašci prilikom unošenja podataka iz posjedovnog lista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzim odgovorima. U Rješenju je sve točno napisano kako je u zemljišnim knjigama - ali kako je kod nas u RH to još sve neusklađeno, u zemljišnim knjigama se nekretnina vodi kao oranica, a u katastru u posjedovnom listu kao kuća. Katastarska općina je točno navedena. Posjedovni list iz katastra je isto tako točan, ali piše: kat. općina xy, ulica xy, naziv nekretnine (kuća broj 56), ulica xy broj 56,. Na Rješenju piše sve kao i u zemljišnim knjigama (kuća broj 56), i kao u posjedovnom listu, ali piše ulica xy broj 76. Mene brine sada taj broj ulice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako god pogledam vaš opis,sve je više opravdana sumnja da je nekretnina opisana po katastarskom stanju,budući da nigdje ne navodite z.k.uložak,pa nadalje je vidljivo da kuća uopće nije uknjižena u zemljišnim knjigama.

Uzmite z.k.izvadak za nekretninu a ne izvadak iz katastra(posjedovni list) i uporedite sa rješenjem o nasljeđivanju kako bi točno utvrdili stanje,jer ako je Ljubina sumnja točna,rješenje o nasljeđivanju neće biti provedivo u zemljišnim knjigama i kao takvo je valjano isključivo za katastarski operat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako god pogledam vaš opis,sve je više opravdana sumnja da je nekretnina opisana po katastarskom stanju

 

Slažem se.

 

Provjerite sve po izvatku iz zemljišnih knjiga. Upis u gruntovnicu vam je bitan za stjecanje prava vlasništva. Čak i ako je taj dio iz posjedovnog lista pogrešno opisan, moći ćete nakon uknjižbe u gruntovnici na temelju novog izvatka iz zemljišne knjige zatražiti promjenu u katastru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Hvala svima na odgovorima.

 

Sada imam još jedno pitanje, vezano na moj slučaj. Naime, Rješnje o nasljeđivanju, nepravomoćno, poslano je svim strakama tijekom svibnja. Prošlo je15 dana, i u tom se roku suprotna strana očitovala da se "Slaže sa iskzivanjem pravomoćnost" - po meni to znači da se ne žale. No sutkinja je zapisala, da će spis uzeti u obradu tek početkom srpnja....a to je mjesec i po dana kasnije. Zašto?

Odvjetnik će napisati požurnicu, ali poučena prijašnjim iskustvom to ništa ne znači. Zašto se mora tako dugo čekati na iskazivanje pravmoćnosti Rješenja o nasljeđivanju.

Kakvo je to naše pravosuđe?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija