Jump to content

Moj prijedlog - cjenovnik-kostovnik


anonimno

Preporučene objave

Ako trebamo odvjetnika zar ne bi bilo logicno i pametno da postoji kostovnik - npr rastavljam se- aha- uzmem kostovnik gdje pise- bit ce potrebno 3-4 sata rada odvjetnika, 4 rasprave, 20 % na to nepredvidjenih troskova (koji se prilazu tj specificiraju, pa ako imamo ostavinsku raspravu isto tako: kostat ce nas tolko i toliko.....

A ne ovako idemo kod odvetnika u stilu: Musa dere jarca.

Kolko te odere odere-ako neš ajde kod drugog- a mislim drugog-sta je drugi bolji? I taj ce derat ko prvi. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tarifa postoji, u njoj jasno piše koliko što košta ovisno o vrijednosti spora.

Ali nitko, baš nitko, ti ne može unaprijed garantirati koliko će biti rasprava i koliko će biti potrebno rada odvjetnika. Zašto? E zato jer ne možeš znati kako će druga strana reagirati na tužbu, možda se ogluši pa bude presuda zbog ogluhe bez ijednog ročišta, možda se neki rođak kojeg si samo formalno morao tužiti jer je nasljednik tvog pokojnog djeda usprotivi, pa zbog njega potrošiš par godina parničenja i dokazivanja.

Nikad unaprijed ne znaš (ili skoro nikad) što će druga strana reći, kakve će argumente potegnuti i slično.

Ne možeš ni predvidjeti kako će sud reagirati, koliko će tražiti dokaza, kakvih dokaza i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne kaže se "cjenovnik" niti "koštovnik" nego "cjenik".

"cijena" je vrijednost određene robe ili usluge izražena ekvivalentom novca, pa ako su cijene za određene robe ili usluge nabrojane, određene ili slično, onda se to naziva cjenik. Pitanje možemo postaviti Kolika je cijena vaše usluge? ili Koliko košta vaš izlazak na ročište? I tako dalje...

 

Da se vratimo na temu, da, Ukupni iznos novca koji plaćate odvjetniku može varirati od svega gore navedenog, ali odvjenik bi trebao specificirati svoje usluge u računu koji vam na kraju izdaje. S druge strane, evo primjera, tužba je kod nekih 500 a kod nekih za isti predmet spora 1200 kn + pdv.

To sve zavisi koliko ima posla i koliko se smatra jak! I tako dalje, nije loše odmah na ulazu u ured pitati koliko vam košta to i to... pa možete dobiti neki realni prosjek njegovih cijena..

Hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U uredu u kojem ja radim čim dođe nova stranka i objasni nam u čemu je problem, odmah dogovaramo trošak. Sad ovisi hoćemo li naplaćivati trošak svake radnje (tužba, zastupanje, podnesci...) posebno za svaku radnju ili unaprijed dogovorimo iznos za cjelokupni naš rad (ukoliko su velike šanse da je stvar nesporna), a to procjenjuje i odvjetnik i stranka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija