Jump to content

mogu li tužiti vlasnika stana zbog plaćanja pričuve


tristessa

Preporučene objave

pozdrav,

 

molim savjet:

 

bila sam podstanar u jednom stanu 2 i pol godine. cijelo vrijeme sam ja plaćala pričuvu, ne znajući zapravo da je to dužnost vlasnika stana.

iz stana sam izašla prije 3 mjeseca.

mogu li ja tužiti vlasnicu stana zbog toga?

 

imali smo ugovor napisan na običnom papiru, koji nije bio ovjeren kod bilježnika i u kojem nijednom riječju nije pisalo ništa o pričuvi, dakle plaćanje pričuve nije bio dio našeg dogovora, ni pismenog ni usmenog.

 

ja sam glupa što sam ju plaćala, ali bila je dio računa za komunalne usluge i nisam nikako mogla platiti samo dio računa u pošti.

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokušala sam, ali ona kaže da je to bio usmeni dogovor (a nije) i da sam se ja trebala bolje informirati, jer da sam ja poznavala bivše stanare "pa sam se mogla informirati kako ide plaćanje režija".

u našem ugovoru o zakupu nema ni riječi o plaćanju pričuve.

 

Ažurirano

 

i nažalost, ja nemam više te uplatnice na kojima se vidi da sam uredno plaćala i pričuvu, jer sam po izlasku iz stana njoj dala sve uplatnice od svih režija. da li je to bitno ako ju želim tužiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jasno je da sam ih ja sve plaćala

 

Sudu to neće biti jasno ako ne prezentirate uplatnice. Ako na silu pokrenete parnični postupak bez valjanih dokaza, najvjerojatnije će sve završiti tako da ćete morati platiti sudske troškove vlasnici stana kad vaša tužba bude odbijena.

 

Nije dovoljno da vam sudac povjeruje da ste uistinu vi plaćali pričuvu, on mora imati neki dokaz na kojemu će temeljiti obrazloženje presude.

 

Pretpostavljam da su sve uplatnice glasile na ime vlasnice stana, pa ne vidim kako drugačije dokazati da ste upravo vi plaćali pričuvu nego tako da upravo vi donesete sve uplatnice.

 

Da ste barem plaćali putem interneta ili direktno s bankovnog računa, pa da su uplate vidljive na prometu po računu, onda bi situacija bila drugačija..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može reći da ih je plaćala i ona (a nije)

 

Može reći, ali ne može dokazati. Isto kao što vi možete reći, ali ne možete dokazati da ste plaćali vi.

 

Da se razumijemo, odgovaram vas od pokretanja postupka ne zato što mislim da nemate osnove da ga pokrenete, nego zato što morate razmišljati o tome što će se dogoditi ako ne uspijete dokazati svoje navode - platit ćete visoke sudske troškove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi o tome koliko biste ukupno potraživali, da li bi vlasnica stana uzela odvjetnika te koliko radnji u postupku bi bilo poduzeto (ročišta i podnesaka).. Ako vlasnica stana ne bi imala odvjetnika onda cca. 1000 kn sudskih pristojbi, ako bi imala odvjetnika i vi izgubite u sporu onda par tisuća kuna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je li ona u boljoj poziciji samim time što je vlasnik stana, a ja u lošijoj zato što sam podstanar?

 

Činjenica da je ona vlasnik stana, a vi podstanar u ovom slučaju uopće nije bitna. Bitno je da je to što tužitelj može dokazati u postupku pred sudom. Vi ne možete dokazati da ste upravo vi plaćali pričuvu.

 

Ako bi vlasnica stana podnijela tužbu protiv vas, ona bi morala dokazati osnovanost svoje tužbe i tužbenog zahtjeva.

 

Ako ipak želite pokušati nešto u vezi toga, probajte angažirati odvjetnika da pošalje vlasnici stana službeni dopis kojim ju poziva na isplatu, pa postoji mogućnost da vlasnica stana na takav dopis odgovori s nekom gluposti iz koje bi bilo vidljivo da ste upravo vi plaćali pričuvu, a što bi se onda moglo koristiti kao dokaz na sudu. Ipak, šanse da će se to dogoditi su vrlo male.

 

Dopis možete poslati i bez odvjetnika, ali će vas vlasnica stana najvjerojatnije kao odgovor na taj dopis nazvati, pa od toga nećete imati nikakve koristi. Odvjetniku bi možda odgovorila pisanim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a plaćala sam pričuvu kao što sam plaćala i sve druge režije - nisam kopirala uplatnice, ali jasno je da sam ih ja sve plaćala. zar ne postoji nijedan drugi način da ja to dokažem? :(

 

pričuva je glasila na ime vlasnika stana (predpostavljam).

ako je uredno plaćana platio ju je vlasnik stana.

 

vlasnici stana su dužni (ako to drugačije ne ugovore)plaćati sve račune pa i komunalnu naknadu, vodnu naknadu i pričuvu.

 

da su računi plaćani internet bankarstvom (token) iz te uplate se vidi ko je uplatitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako imate pravo potraživati isplatu od vlasnika stana (zakonska subrogacija). Jeste li pokušali vidjeti u pošti u kojoj ste plaćali račune mogu li vam dati kopije uplatnica? Ako se ne varam, oni to čuvaju u razdoblju od 5 godina ali nemojte me držati za riječ. Koliko ste ukupno platili na ime pričuve? O visini iznosa ovisi i visina sudskih pristojbi kao i trošak odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ha, nisam plaćala uvijek u istoj pošti, tako da ne znam bi li to bilo izvedivo - ali ako je na uplatnici njeno ime, onda ispada da opet ništa ne garantira da sam ja plaćala :(

 

pričuva je bila 100 kn mjesečno i bila je na uplatnici za vodu i smeće, ja sam u stanu bila dvije i pol godine, dakle ukupna suma je 3000 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ha, nisam plaćala uvijek u istoj pošti, tako da ne znam bi li to bilo izvedivo - ali ako je na uplatnici njeno ime, onda ispada da opet ništa ne garantira da sam ja plaćala :( pričuva je bila 100 kn mjesečno i bila je na uplatnici za vodu i smeće, ja sam u stanu bila dvije i pol godine, dakle ukupna suma je 3000 kn.
Možete pokušati, pa ako imaju u jednoj imat će i u drugima. Nema veze što je njeno ime na uplatnici, vidljivo će biti da je riječ o vašem rukopisu. Vjerujem da joj ne bi palo na pamet tvrditi da je to njen rukopis te se izlagati troškovima grafološkog vještačenja i eventualnom kaznenom progonu zbog lažnog iskaza ukoliko bi na lažnom iskazu bila zasnovana presuda. S obzirom na iznos od 3000 kn, sudska pristojba na tužbu i presudu bi ukupno iznosila 200 kn. Odvjetnički troškovi bi vam bili 500 kn po (većini) radnji plus pdv na taj iznos. Naravno, ako uspijete u sporu tada protivna strana mora podmiriti troškove vašeg odvjetnika ali i obrnuto.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ha, nisam plaćala uvijek u istoj pošti, tako da ne znam bi li to bilo izvedivo - ali ako je na uplatnici njeno ime, onda ispada da opet ništa ne garantira da sam ja plaćala

 

Ne možete dokazati tko je to platio.

Da ste plaćala recimo putem e-bankinga izravno sa vašeg računa kako je sugerirao poštovani bovu - tada bi imala bar dokaz da je to plaćeno s vašeg računa.

A i tada - gazdarica bi jednostavno mogla reći da vam je ona refundirala taj dio, obzirom je sve na istoj uplatnici.

 

pričuva je bila 100 kn mjesečno i bila je na uplatnici za vodu i smeće, ja sam u stanu bila dvije i pol godine, dakle ukupna suma je 3000 kn.

 

Nemojte se naivno uvlačiti u spor koji ćete sigurno izgubiti.

Radi se o ipak trivijalnom iznosu (100 kn mjesečno). Shvatite ovo kao školu za ubuduće.

 

Vi mislite da ćete samo podnijeti tužbu, a bivša gazdarica će pasti na koljena i reći - 'oprostite, evo vraćam vam novac'???!

 

Velika je vjerojatnost da ćete u slučaju tužbe ne samo izgubiti spor, nego dobiti i protutužbu za 'neplaćene' režije, i za štetu na stanu i namještaju koju ste 'počinila'...

 

 

 

A vi slobodno nemojte poslušati savjet i tužite.

 

 

 

Nema veze što je njeno ime na uplatnici, vidljivo će biti da je riječ o vašem rukopisu.

 

Kakvom rukopisu?

Radi se o tipskoj zbirnoj uplatnici na kojoj su isprintani podatci - nema rukopisa i nema šanse dokazati tko ju je uopće platio.

Gazdarica sada ima uplatnice, i ona jednako tako može reći da joj je stanarka ostala dužna režije za nekoliko zadnjh mjeseci.

 

 

 

 

Vjerujem da joj ne bi palo na pamet tvrditi da je to njen rukopis te se izlagati troškovima grafološkog vještačenja i eventualnom kaznenom progonu zbog lažnog iskaza ukoliko bi na lažnom iskazu bila zasnovana presuda.

 

Kakav rukopis, kakvo grafološko, ... pa jel znate koliko košta grafološko vještačenje, tko ga mora platiti, i da je to često jako dvojbeno... a uostalom, i da se radi o ispisanoj uplatnici mogao ju je ispisati bilo tko, a gazdarica 'se ne sjeća'...

 

 

Lažni iskaz - kad je itko bio osuđen za lažni iskaz na našim sudovima čak i u puno ozbiljnijim sporovima, čak ni u kaznenim predmetima.... u ovakvim trivijalnim svi lažu i nikom ništa.

 

Nemojte tristessu navoditi da se zakopa u besmislen spor koji će gotovo sigurno izgubiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, nema rukopisa na uplatnici, to je tipska uplatnica na kojoj je sve naštampano...

 

slažem se s vama felixx u nekim stvarima, osim u tome da je 100 kn trivijalan iznos - meni nije, u dvije i pol godine to je ukupno 3000 kn, to su mi dvije stanarine i ne mislim da je to mali novac. nemam plaću deset tisuća kuna, nažalost.

 

i ne mislim da ću "samo podnijeti tužbu, a ona će pasti na koljena", zato se i raspitujem ovdje jer kao što sam već napisala, o pravu ne znam ništa, nikada u životu nisam bila na sudu ili imala neki sudski spor.

 

a najgore od svega mi se čini da na kraju ispada da ona meni zaista za sve onda može reći da nisam plaćala - jer uvijek je moja riječ protiv njezine, ona se "ne sjeća" i slično... a kad ja poželim "pobuniti" se za nešto ne vrijedi samo moja riječ ili potpis na ugovoru nego moram imati dokaze :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tristessa, smatram da je omjer rizika i moguceg dobitka u vasem slucaju prenepovoljan da bi bilo opravdano podnosenje tuzbe. U slucaju gubitka spora, morat cete platiti i svoje i njezine sudske troskove, sto ce najvjerojatnije biti cak i vise od utuzenog iznosa od 3000 kn. U tom smislu, slazem se da se radi o trivijalnom iznosu te je moj savjet takoder da zaboravite na cijelu pricu jer cete imati vise stete nego koristi od upustanja u sudski spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako onda ta osoba plaća sudske troškove ili troškove nečijeg odvjetnika ako izgubi spor? ili se to sud ne tiče?

 

Osoba koja je uspjela u postupku preda pravomoćnu presudu na FINA-u radi ovrhe na novčanim sredstvima. Ako nemate novaca na računu, može pokrenuti ovrhu i na vašoj drugoj imovini radi naplate sudskih troškova. Naplatit će se s kamatama od dana presuđenja kada budete imali neku imovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija