Jump to content

Kad nastupa obveza prijave poreza


Svemirka

Preporučene objave

Poštovani,

Javljam se opet, ali sada sa molbom za uputama što i kako dalje.

Moj je predmet, napokon gotov :), tj. Rješenje o nasljeđivanju je postalo pravomoćno.

Sada imam nekoliko pitanja, jer niti naš odvjetnik nije bio siguran kako da nas uputi.

1. Rješenje o nasljeđivanju je postalo pravomoćno i ovršno 02/06.

2. Rješenje o nasljeđivanju sa žigom, na kojem piše datum kada je postalo pravomoćno (02/06), ima žig da je izdano 21/06.

3. Od kojeg datuma se računa rok za prijavu poreza na nasljedstvo u poreznoj upravi ? Od 02/06 - datum kada je Rješenje postalo pravomoćno (ali mi nismo imali saznanja o tome), ili od 21/06 - datum koji piše na Rješenju da je tada izdano rješenje? Tj. taj datum 21/06...piše U gradu y...21/06. Iznad toga piše Datum pravomoćnosti rješenja 02/06.

4. Kada Sud šalje Rješenje o nasljeđivanju nadležnim institucijama - sa datumom pravomoćnosti ili sa datumom kada su nam lupili žig na Rješenje?

5. S obzirom na to, da je jedna pokretnina i osobni automobil star 12 godina, da li se i na njega plaća porez na nasljedstvo. Naime, čitala sam upute objavljene na stranici Porezne uprave "Oporezivanje nasljedstva i darova", i moram reći da mi ništa nije jasno. Tamo piše, da ukoliko je naslijeđen rabljeni osobni automobil (a naravno da je to rabljeni osobni automobil, za koji smo nakon smrti ostavitelja morali u poreznu vratiti tablice), vrijednost mu je ispod 50,000,00 kn - da li se onda i na njega plaća porez na nasljedstvo od 5% ili ne. Ali, treba se prijaviti u Poreznu kao naslijeđeni osobni automobil, zar ne?

6. Da li se prijavljuje kao nasljedstvo u poreznu upravu i pravo korištenja grobnog mjesta ili ne? Ako da, da li se i na to plaća porez na nasljedstvo?

napominjem, da nasljednik nije u krvnom srodstvu sa ostaviteljem.

 

Unaprijed se zahvaljujem svima na odgovorima i savjetima, kao i na onima koje ste mi davali u protekle 3 godine i kojima ste mi uvelike pomogli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3. Moje mišljenje je da se računa od trenutka vašeg primitka sudske odluke, jer kao što i sama navodite, niste ni znala u trenutku pravomoćnosti da ste stekla imovinu.

 

4. Sud ih šalje svima istog trenutka, a to je u pravilu par dana nakon donošenja (u ovom trenutku pravomoćnosti) odluke.

 

5. Nema poreza na nasljedstvo, ali postoji poseban porez na motorna vozila sukladno čl. 26. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

 

6. Tu je praksa PU-a šarolika. Najbolje provjeriti sa vašom Ispostavom PU-e.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3. Moje mišljenje je da se računa od trenutka vašeg primitka sudske odluke

 

Stav Porezne uprave je da porezne obveze po osnovi sudske odluke ili odluke tijela državne uprave nastaju u trenutku pravomočnosti odluke o stjecanju nekretnine.

 

Pri nasljeđvanju, u trenutku pravomočnosti rješenja o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija