Jump to content

Pravo na priključak vode


Maki5

Preporučene objave

Prije 3 godine u selu je izgrađena vodovodna mreža, izrađen je projekt u kojem nije obuhvaćena moja nekretnina koja se uz još jednu nalazi na kraju sela, obe u ruševnom stanju. Nisam bio upoznat sa projektom vodovodne mreže ni na koji način iako je poznato da sam vlasnik kuće i okolnog zemljišta 1/1. Sada je u tijeku izgradnja glavne vodoopskrbne mreže koja će konačno dovesti vodu u selo. Na moje traženje da mi se izradi priključak pri kući do koje vodi javni put (kozja staza) u dužini od 50tak metara rečeno mi je da mogu sam kopati i postaviti cijev u dužini od 70 m do prvog raspoloživog priključnog mjesta koje bi mi onda bilo i mjerno mjesto. Druga opcija je da se priključim na glavnu cijev koja prolazi cestom ispod kuće, udaljena oko 120 m. Svima u selu su priključci dovedeni do kuća uz plaćanje izrade šahta u iznosu od 3.000 kuna a mene se stavlja u situaciju da snosim trošak od oko 70.000 - 100.000 kuna da bih imao priključak pri kući. Ima li načina da ostvarim pravo i dobijem priključak kao i drugi, da me uvrste u projekt i o njihovom trošku dovedu priključak pri kuću? Da li ih zakon na to obvezuje. Ovaj projekt sufinancira Grad Dubrovnik i Hrvatske vode, vjerojatno i sam Vodovod Dubrovnik. Da li se može postaviti pitanje odgovornosti što me nisu uključili u projekt i kontaktirali kao vlasnika nekretnine da se izjasnim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

sve JLS svoje Opće i tehničke uvjete isporuke vodnih usluga temelje na nekoliko zakona, među kojim su i Zakon o vodama, Zakon o komunalnom gospodarstvu, te razne Odluke o priključenju na vodnu infastrukturu.

 

U tim Općim i tehničkim uvjetima kažu da JLS financira kroz godišnje planove i projekte. Zašto u ovom slučaju nije uvrštena i vaša nekretnina, to bi trebali vidjeti sa JLS.

 

No, kao što rekoh, svoje Opće i tehničke uvijete temelje na Zakonima u kojima ni ja baš nisam našao obvezu dovođenja priključka pa se tako Opći uvijeti mogu razlikovati u mnogočemu.

 

Npr. vaše susjedno kom.društvo ima odredbu "vlasnici nekretnine nemaju pravo zahtjevati od isporučitelja da o svom trošku izgradi javni vodoopskrbni cjevovod do njegove nekretnine. Izgradnju mreže planira JLS kroz godišnje planove izgradnje kom.infrastrukture. Ukoliko ispred nekretnine nije izgrađen ulični cjevovod a ugradnja istog nije uvrštena u planoe izgradnje u dogledn vrijeme, vlasnik nekretnine može sklopiti ugovor o finaciranju cjevovoda s JLS bez prava povrata uloženih sredstava".

 

Vaše kom.društvo ima odrebu "Na području gdje nije izgrađena javna vodoopskrbna mreža, korisnik usluge može radi priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežuprema tehničkim uvjetima koje odredi isporučitelj o svom trošku financirati projektiranje i izgradnju javne vodoopskrbne mreže pod uvjetom da izgrađeno osnovno sredstvo preda JLS kao donaciju ili da s JLS zaključi ugovor prema kojem će mu uložena sredstva biti vračena u određenom roku." To prema zakonu ne može biti duže od 5 god.

 

No svakako vam ostaje mgučnost da zatražite da vas uvrste u plan izgradnje za slijedću godinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne živim, kuća je nasljeđena a ja bih je htio obnoviti.

 

Tako sam i pretpostavio.

 

Što god vi mislili o tome, ne vidim opravdani razlog da vam netko do tog objekta vuče vodovodnu mrežu. Tamo nitko ne živi , i neće biti potrošača. A to će u najboljem slučaju biti vikend kuća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Da ne otvaram novi topic:

Radi se o obiteljskoj kući izgrađenoj krajem 1970ih god. Kuća je podijeljena na 2 obitelji sa odvojenim ulazima zasebno. Kuca nema građevinske, lokacijske ni uporabne dozvole... Na kući postoje legalni priključci struje i telefona koji su razdvojeni, s tim da je priključak za vodu samo jedan za cijelu kuću i vlasništvo je glasilo na drugu obitelj pa smo mi imali vodu u svom dijelu bez ikakvih nesuglasica te smo svaki mjesec dijelili račun po pola. Nakon smrti starog, nasljedstvo drugog dijela kuće je preuzeo njegov sin koji je odmah prepisao priključak vode sa pok. oca na sebe, a time nama ukinuo vodu... S obzirom da cijela kuća dan danas nema papira, niti je ucrtana, postoji li ikakav način da mi sebi dovedemo novi priključak za vodu za svoj dio kuće? Nije nam problem ništa platiti, samo da dobijemo vodu koji smo desetljećima koristili. Mislim da taj postupak ne predstavlja toliki problem da se prije postojećeg mjerila prekine dovod vode, napravi odvojak te postavi i novo mjerilo za naš dio kuće. Što mi je činiti? Unaprijed zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija