Jump to content

Legalizacija-Dosjelost


mala_vidra

Preporučene objave

Prilikom legalizacije kuće trebalo je doci do formiranja okucnica, sto je obustavljeno jer je pored kuce uredno legalizirana garaza. Medjutim garaza nije na nasem zemljistu, vec na gradskom, ali je uspješno legalizirana. I sada je formiranje okucnice u tjeku. Prije nego je zemljište bilo gradsko garaza i zemljiste oko nje je bila u vlasnistvu drzave, ali ju je grad prisvojio i sada je to zemljište stavio na prodaju. Mi tu garažu i zemljiste koristimo preko 30 godina, dali se nebi trebalo sada imati pravo na Dosjelost jer naravno ne želimo izgubiti pravo na garažu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

samostalni posjednik stvari u vlasništvu Republike Hrvatske, županija i jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave i s njima izjednačenih pravnih osoba, kao i stvari u vlasništvu crkve ili drugih pravnih osoba koje ne traže za sebe dobitak nego služe za dobrotvorne ili druge općekorisne svrhe, steći će dosjelošću vlasništvo tih stvari tek pošto je njegov zakonit, istinit i pošten, ili barem pošten, samostalni posjed neprekidno trajao dvostruko vrijeme od onoga iz stavaka 2. i 3. članka 159. (odnosno, šest godina za pokretnine i 20 godina za nekretnine u slučaju zakonitog, istinitog i poštenog posjeda, a 20 godina za pokretnine i 40 godina za nekretnine, u slučaju samo poštenog posjeda).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani dali bi mi mogli pojasnit vas odgovor i predlozit sta mi je sad za uradit.

 

Poštovana,

to znaći da bi ste u vašem slučaju trebali dokazati da vam je posjed barem pošten. Što znaći da niste znali ili niste morali znati da to nije vaše. Tada je vrijeme za dosjelost 40 godina, koje nije moglo proći ni zbog čl.388 st. 4 Zakona o vlasništvu, a koji propisuje da se u rok za stjecanje dosjelošću nekretnina koje su na dan 8. listopada 1991. bile u društvenom vlasništvu, kao i za stjecanje stvarnih prava na tim nekretninama dosjelošću, ne računa i vrijeme posjedovanja proteklo prije toga dana.

 

Posjed je pošten dok se ne dokaže suprotno, no vi spominjete legaliziranu garažu koja je bila gradska te ste prema tome nepošten posjednik. Nepošten posjed se ne može steći dosjelošću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako su nam dopustili legalizaciju garaže kad nije na našem zemljištu.

 

Postupak legalizacije nije ni od kakvog utjecaja na pravo vlasništva te vam je legalizacija dopuštena jer su ispunjeni svi uvjeti koji su bili potrebni za legalizaciju.

 

Činjenica da ste legalizirali garažu može vam poslužiti eventualno kao dodatni dokaz posjedovanja kroz određeno vremensko razdoblje, ali ključno je ovo što je Spitfire napisao - ne posjedujete nekretninu dovoljno dugo i niste pošteni posjednik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo sam napisala zemljište na kojem je garaža i oko nje zemljište je grad sada sebi prisvojio

 

Grad (prije RH) je cijelo vrijeme vlasnik. Nisu ništa prisvojili.

 

A garažu smo mi izgradili i legalizirali. A kako su nam dopustili legalizaciju garaže kad nije na našem zemljištu.

 

Ta garaža je sada legalna. Samo nije jasno čija je, to tek treba utvrditi.

Vidite čl. 152.-154. ZV:

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Zakon.hr

 

 

Pitanje:

Prilikom legalizacije, je li geodet konstatirao da je garaža na tuđoj čestici, je li nacrtao posjed čestice (međe koje koristite) te tko je kao vlasnik te druge čestice dao suglasnost za legalizaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

geodet je odradio sve potrebno da se dobije rijesenje o izvedenom stanju za legalizaciju garaze ..zemljeste o kojem govorimo je ograđeno i u sklopu kuće te ga mi kosimo i održavamo 30 + godina da nitko nije pitao ni dolazio na lokaciju... navedeno zemljiste grad planira prodati u sklopu i kompletu jer smo mi već tražili da bi otkupili dio ispod gdje se nalazi naša garaža ..oni su odgovorili da im to narušava cjelinu i nude otkup iskljucivo cijele parcele po nekoj astronomskoj cijeni da li oni sada mogu prodati to zemljiste da mi ostanemo bez svog legaliziranog objekta ? da li je moguće taj dio ishoditi s pravne strane tužbom i po kojoj osnovi ? Grad uknjižuje pravo vlasništva sa društvenog na svoje ime 2005 godine da li se mi onda nalazimo u poštenom posjedu to mi ništa nije jasno sada ? Zahvaljujem svima na odgovorima !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija