Jump to content

ostavinska rasprava


Cobra971

Preporučene objave

Tata mi se ubio prije 20 dana i na žalost sad sam još u većim problemima kojih uopće nebi trebalo bit . Problem je u tome što ja nisam znala da je on za svog života napisao oporuku u kojoj ja nisam navedena nego stan ostavlja mojoj sestri . Zakonski nasljednici bi trebale biti mama , sestra i ja - koliko se ja razumijem . U oporuci je navedeno da stan nasljeđuje moja sestra poslje njegove ali i mamine smrti .Postoji još jedna nekretnina po mom mišljenju manje vrijednosti ( vikend kuća u hrvatskom zagorju ). Mišljenje sestre i mame je da ta vikend kuća se treba dijeliti između nas tri a na stan ja nemam nikakva prava . Interesira me koja su moja prava , dal imam pravo na nužni dio u stanu ? Unaprijed hvala , Marija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi imate pravo na nužni dio samo ako iz ostatka ostavine (ali i eventualnih darova učinjenih od strane ostavitelja prema vama za vrijeme njegova života) ne biste bili namireni u vrijednosti najmanje svog nužnog dijela.

 

Obzirom vas ima troje zakonskih nasljednika, vaš nužni dio iznosi 1/6 ostavine. Sada je sve stvar matematike - stavite na papir vrijednost stana i vikend kuće (te eventualnih drugih stvari koje ulaze u ostavinu) te podijelite sa 6.

 

Nakon toga, podijelite vrijednost vikend kuće sa 3 te dodajte vrijednost eventualnih darova koje vam je otac učinio za života.

 

Ukoliko je ovaj drugi broj jednak ili veći od prvog, nije vam povrijeđen nužni dio i nema smisla potraživati ga, jer ćete si samo nabiti trošak. S druge strane, ukoliko je ovaj drugi broj manji od prvog, imate pravo potraživati nužni dio iz ostatka ostavine, a do vrijednosti kojom će vaš nužni dio biti namiren.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija