Jump to content

Kazna - ovrha nastupila bez prijedloga ovrhe?


stef_mrcina

Preporučene objave

Dakle, slučaj datira iz 2012., možda čak i ranije, naći ću papire kasnije, bude li uopće potrebe za njima jer nisam previše optimističan. Naime, dobio sam kaznu na utakmici, tj prije utakmice, zbog alkohola. Tj, dobio sam prvo samo prekršajnu prijavu, a kazna je došla godinu-godinu i po kasnije, odlukom suda. Na kaznu sam se žalio u zakonskom roku jer je ista bila nevjerojatno visoka /5000kn/, a bila je jedina iz te kategorije /zakon o sportu/, a ni druge kategorije nisu ništa bolje.

 

Nakon toga godinama nisam dobijao ništa, očekivao sam poziv suda. Jučer mi je ovršen račun, iako nisam dobio nikakav prijedlog ovrhe, odluku suda na moju žalbu - ništa ja nisam preuzeo, niti sam upoznat da mi je ikada bilo pokušano dostavit.

 

Što mogu napravit u ovom slučaju? Zar je moguće da ovrha nastupa bez prethodne "opomene", tj najave u obliku prijedloga ovrhe? Zašto nisam dobio odluku na moju žalbu? Nije li to možda otišlo u zastaru? Svaki savjet je dobrodošao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovom što si napisao, vjerojatno ti nisu mogli uručiti presudu, pa su ju oglasili na oglasnoj ploči (čime je dostava uredna), pa su ju po pravomoćnosti poslali na naplatu. To je normalni i ispravni postupak.

 

Ako si provjerio u FINA-i da je to to, možeš otići na sud napraviti uvid u spis i vidjeti je li to bilo stvarno tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće jer nisam stalno na boravištu na kojem sam prijavljen, ali kad mi nisu mogli uručiti kaznu za prebrzu vožnju iz istog razloga napravili su tjeralicu i kod prve legitimacije su mi je uručili, nisu me puštali do tad. Ali za ovo ništa, što mi je nelogično. Mislim da sudsku presudu moraju uručiti osobi na ruke.

 

S obzirom da se radi o sudu u Rijeci i da sam ja u Zg-u, mogu li dobiti uvid u spis u Zagrebu ili to mogu isključivo u Rijeci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kako se osigurati od neke iznenadne ovrhe? Razumijem da ovrha ide na plaću ili neko primanje, ali nikako ne mogu shvatiti zašto je dopušteno da ovrha skine sav novac sa računa. Moćeš imati ušteđevinu, dobiti taj novac ili prodati auto pa staviti novac na račun. Zamisli da radiš i štediš i nakon nekog vremena dobiješ otkaz. Ostatak života ti ovisi o ušteđevini. Odakle im pravo isprazniti račun? Pomaže li da se novac oroči?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pomaže li da se novac oroči?

 

I ne baš.

 

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima

 

Čl.4

(1) Ovrha na novčanim sredstvima ovršenika provodi se na novčanim sredstvima po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika, bez njegove suglasnosti i bez obzira ako u osnovi za plaćanje nije određena ovrha na novčanim sredstvima po svim računima i oročenim novčanim sredstvima.

 

Čl.10

(1) Ako osnova za plaćanje nije izvršena u cijelosti na novčanim sredstvima po svim ovršenikovim računima, oročena novčana sredstva, uključujući kamate, koriste se za izvršenje osnove za plaćanje po isteku ugovora o oročenju te se smatraju priljevom novčanih sredstava prema članku 9. stavku 7. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pomaze da redovno placate racune.

 

Puno si mi pomogao. Ne znam kako da ti se odužim... xD

 

To se razumije, ali govorim o svojoj situaciji koja je malo specifična. I da ne otvaram novu temu jedno pitanje za kolegicu.

 

Ona je vlasnik jedne male garsonjere u Zagrebu, nije platila dosta računa i prijete joj ovrhom. Radi na crno pa joj nemaju na što sjesti. Nedavno se preselila kod zaručnika i tamo je stavila svoje prebivalište. U slučaju da ovrha dođe i zaprijeti joj oduzimanjem stvari (TV i sl.) ta ovrha bi došla u njezinu garsonjeru i tamo oduzimala stvari? Ne bi išla na adresu prebivališta i uzimala stvari od dečka (na njega glasi stan)? Ima plazmu i dosta stvari koje vrijede, ima i račune, ali na računu ne piše njegovo ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji uplatnica za bilo koji račun a da na njoj ne piše ime i adresa.Ako se kojim slučajem dobije takva uplatnica uplatitelj mora napisat te podatke jer nigdje neće moći platit račun.

 

Krivo smo se razumijeli. Dečko je TV kupio u Elispo i dobio je račun na kojem piše ime prodavača, trgovina Elipso, iznos, a nigdje ne piše ime dečka. Ti valjda misliš na TV pretplatu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija