Jump to content

tužba odvjetniku za isplatu štete. ŽURNO


Jozlek

Preporučene objave

Poštovani dragi kolege,

 

Student sam prava i zbog panike jer imam još jako malo vremena ne mogu ispravno zaključiti neke stvari i trebam žurno pomoć.

 

 

11.7.2013. angažirao sam odvjetnički ured kojem sam dao punomoć da me zastupa protiv OPNa (obveznog prekršajnog naloga) i jedan od 3 odvjetnika koji me je trebao zastupati nije na vrijeme poslao prigovor na OPN, i stvari koje je policija izmislila u zapisniku su postale pravomoćne.

 

Tužim ga za naknadu štete koja je u uzročno posljedičnoj vezi s obzirom na njegovo nečinjenje a kao dokaz koristim i Odbijeni prigovor prekršajnog suda na rješenju na kojem pište da je OPN nepravodoban.

 

Pošto sam sastavljam tužbu, obiteljski odvjetnik mi je savjetovao da tužim odvjetnika kao fizičku osobu, a ne cijelo društvo. Je li mi time subjekt ispravan? da je tuženik on, odvjetnik koji me je trebao zastupati, a ravnopravan je u drušvu, ili trebam tužit ured.

 

 

Htio sam danas osobno urudžbirati ali su me odbili na urudžbenom jer nemam njegov OIB. Imam samo oib odv. društva.

Ulazi li mi 11.7.'16. u rok za tužbu s obzirom da je punomoć dana prije 3 godine. tj mogu li onda u ponedjeljak predati tužbu a da ne bude zastara ili moram slati poštom preko vikenda? Panika mi je tolika u glavi da se ne mogu sad na osnovne stvari koncentrirati :/

 

Obiteljski odvjetnik mi je savjetovao da u mirnom postupku napišem ZAHTJEV za naknadu štete, a sad kad sam tužio, TUŽBA radi isplate, jel u redu ta formulacija? jer ja tražim materijalnu i nematerijalnu šetu koja je izravna posljedica, i u uzročno posljedičnoj vezi. ili treba biti TUŽBA radi isplate štete / naknade štete...

 

Po kojem redosljedu idu odgovor na tužbu a po kojem je pripravno ročište?

 

U dijelu gdje pišem da naslovnom sudu predlažem presudu da mi dodjeli iznos koji tražim, trebam li navesti broj tekućeg računa u tužbi? ''...za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za tri postotna poena, a sve to na tekući račun(pisem broj računa?) tužitelja X.Y.

 

Kada sam stavio sve dokaze i uredno ih popisao ispod svakog poglavlja, moram li nedgje još ih popisivat, ili navodit prilog, ili samo ih zaklamam na tubu? ispunjava li to formalnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I danas su me našetali ko magarca.

U policiji sam tražio OIB tuženika i tražio po pravnom interesu (primjerkom Zahtjeva za naknadu štete) odvjetnikov oib, rekli su mi na informacijama da ja tu nemam što traži ta idem u ministarstvo financija, odem tamo, pošalju me u poreznu u središnji ured.

Tamo mi kažu da ja kao fizička osoba ne mogu doći do tog podatka, i da pitam sud gdje ću dostaviti tužbu da oni službenim putem traže OIB, a na sudu kažu da neće urudžbirati tužbu bez OIBa tuženika...

Na kraju me pošalju u policiju, gdje su rekli da tražim potvrdu o boravištu, ali na kraju mi nisu željeli dati OIB jer nemam adresu tuženika, a tuženik ima unikatno ime i prezime, i postoji samo jedan jedini. Kako da ja legalno dođem do OIBa tuženika u konkretnom slučaju, a ne postoji niti jedan podatak na internetu osim njegovog imena i prezimena. U odvjetničkoj komori mi također nisu htjeli dati njegove podatke, bez obzira što je tamo registiran i ima ga na popisu odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da tužim odvjetnika kao fizičku osobu, a ne cijelo društvo. Je li mi time subjekt ispravan? da je tuženik on, odvjetnik koji me je trebao zastupati, a ravnopravan je u drušvu, ili trebam tužit ured.
po pitanju pasivne legitimacije treba biti oprezan,budući da se na odvjetnička društva u smislu čl.27.st.3.Zakona o odvjetništvu primjenjuju odredbe Zakona o trgovačkim društvima.
Ulazi li mi 11.7.'16. u rok za tužbu s obzirom da je punomoć dana prije 3 godine.
mišljenja sam da bi se rok trebao računati istekom žalbenog roka,obzirom da je tad po vas nastala šteta
TUŽBA radi isplate,
radi naknade štete
Po kojem redosljedu idu odgovor na tužbu a po kojem je pripravno ročište?
dostavom tužbe protivnoj stranci otpočinje parnica.

trebam li navesti broj tekućeg računa u tužbi? ''.

nema potrebe
stavio sve dokaze i uredno ih popisao ispod svakog poglavlja
ispod svake iznesene činjenice,što je dovoljno.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem Vam lijepo na kvalitetnom odgovoru.

 

Ako bismo mogli još jednom rezimirati pojedine stvari:

 

Ako onda postavimo da je istek roka za žalbu završio zaključno s 19.7.2013. a računamo 3 godine, kada točno nastupa zastara? 19.7.2016. ili 20og, dan poslije?

 

Cijenim Vaš odgovor, stavit ću tužba radi naknade štete. Možete li mi pojasniti koristi li se kad izraz 'TUŽBA radi isplate' ili sam dobio pogrešan savjet od drugog odvjetnika?

 

Znači kada sročim tužbu, što jesam, ne moram pisati na dnu posljednje stranice tipa 'prilog: (...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po pitanju pasivne legitimacije treba biti oprezan,budući da se na odvjetnička društva u smislu čl.27.st.3.Zakona o odvjetništvu primjenjuju odredbe Zakona o trgovačkim društvima

 

Na žalost pročitao sam dijelove zakona na koji ste me uputili, ali i dalje ne razumijem u konkretnom slučaju tko je onda moj tuženik. Biste li mi mogli odgovoriti konkretno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako onda postavimo da je istek roka za žalbu završio zaključno s 19.7.2013. a računamo 3 godine, kada točno nastupa zastara? 19.7.2016. ili 20og, dan poslije?

 

Zastara bi počela teći sa danom 20/07.

 

Možete li mi pojasniti koristi li se kad izraz 'TUŽBA radi isplate' ili sam dobio pogrešan savjet od drugog odvjetnika?

 

Tužba radi isplate koristi se kod duga koji postoji prema tužitelju od strane tuženika.

 

Što se pasivne legitimacije tiče, treba vidjeti je li konkretno društvo j.t.d. ili d.O.o.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jedino što sam na internetu našao od podataka je

Djelatnost:6910, Pravne djelatnosti

 

I naziv je Odvjetničko društvo s prezimenima, i imaju samo OIB naveden

 

Ako pogrješim s navodom tuženika u tužbi, onda ni tužbeni zahtjev neće biti uzet u obzir imaviši u vidu to da se to ne može mijenjati na pripravnom ročištu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imaju samo OIB naveden

 

OIB upišite u pretraživač sudskog registra na stranici https://sudreg.pravosudje.hr/registar/f?p=150:1 i tamo ćete pronaći informaciju radi li se o društvu s ograničenom odgovornosti (u kojem slučaju tužite društvo) ili javnom trgovačkom društvu (u kojem slučaju možete tužiti i odvjetnika i društvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija