Jump to content

Joomla templates i autorska prava


webusluge

Preporučene objave

Poštovani,

Molim Vas odgovor na dva pitanja vezana za autorska prava na web stranici.

1. Tko je odgovoran za eventualno kršenje autorskih prava na web stranici, vlasnik stranice ili ja koji stranicu izrađujem za njega. Ja kod izrade stranice svakog klijenta upozorim da je vrlo bitno poštivati autorska prava, isto tako u Ugovoru navodim da odgovornost za dostavljeni materijal snosi vlasnik web stranice (klijent). Da li je to dovoljno da se zaštitim? Što u slučaju ako ga upozorim a on svejedno inzistira da ugradim dostavljeni materijal za koji ne znam da li krši nečija prava. Što je najbolje za mene kao webmastera da se zaštitim?

2. Da li smijem koristiti kao inspiraciju slobodne i komercijalne predloške (npr. https://www.joomla-monster.com/, https://www.joomshaper.com/joomla-templates itd.) Znači, vizualan izgled i raspored (layout) je potpuno identičan (ili vrlo sličan) nekom slobodnom ili komercijalnom predlošku koji su zaštićeni. Zaštićeni predložak služi samo kao vizualni vodič i inspiracija dizajna, ne koristeći njihove elemente (slike, sadržaj), niti html i css kod. Predložak nakon instalacije prazne Joomle radim od nule (ili koristim neki od praznih frameworka, helix 3 i slično). Koristim svoju grafiku i sadržaj i osobno kodiram predložak.

Smatra li se taj postupak kršenjem tuđih prava jer koristim njihovu ideju dizajna i korisničkog sučelja, ali ne i njihovu izvedbu. Čitao sam da autorska prava ne štite ideju, nego izvedbu i da korisničko sučelje može biti isto ako nije patentirano. Molim Vas smjernice kako bi izbjegao kršenje nečijih autorskih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija