Jump to content

Porez na nekretninu


zlatko-grga

Preporučene objave

Poštovani,

moja kćerka je u Zgrebu (gdje inače i živi) kupila stan od 70 kvadrata preko agencije za 70.000 eura. Obzirom da joj je pokojna baka darovala starinu u Lici, stan joj nije prva nekretnina pa treba platiti porez na nekretninu.

I tu nastaje problem, naime porezna ne priznaje stvarnu cijenu stana nego ga procjenjuje na 120.000 eura po nekoj svojoj shemi, uspoređivanju sa sličnim stanom u nekom drugom dijelu Zagreba i td.

Kćerka ima povijest prodaje stana od agencije koja joj je prodala stan. Stan se prodavao duže od 3 god. Početna cijena je bila 120.000 eura pa je padala zbog stanja na tržištu, sve dok nije bila prihvatljiva mojoj kćerki i onda ga je ona kupila.

Cijela kupoprodaja je išla transparentno preko agencije, bankovni kredit, hipoteka, javni bilježnik i sl.

Može li se u ovom slučaju što učiniti da se plati porez na stvarnu cijenu stana, a ne po nekakvim nerealnim poreznim tablicama u kojima je najbitnije da država ubere čim veći porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

možete probati pisati žalbu sa iznesenim činjenicama, no da li i koliko će je porezno tijelo uvažiti, ostaje na njima. Naime, porezna osnovica se određuje čl.9 Zakona o porezu na promet nekretnina, posebno za vas bitni st.2, 4, 7 i 8.

 

Pravo na žalbu imate temeljem odredbi čl.160-167 Općeg poreznog zakona i podnosi se u dva primjerka, putem ispostave PU koje je rješenje donijelo, Ministarstvu financija-samostalnom sektoru za drugostupanjski upravni postupak. Na žalbu plaćate 50kn upravne pristojbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija