Jump to content

Prikupljanje podataka o imovinskom stanju pokojnika


Darko1965Vu

Preporučene objave

Poštovani,

molio bih nekoga da mi odgovori tko prilikom ostavinske rasprave ima obvezu utvrđivanja ukupne imovine pokojnika? Je li to javni bilježnik kojeg je odredio nadležni Općinski sud ili nasljednik/ci pokojnika?

Ovo pitanje se odnosi prvenstveno na bankovne račune, jer sam nakon ostavinske rasprave saznao da moj pokojni brat ima otvoren jedan tekući račun u Zagrebačkoj banci, za kojeg tada nisam znao, a kojeg sad ne mogu zatvoriti bez dopune već odrađene ostavinske rasprave. Ukoliko je to obveza javnog bilježnika, molio bih također da mi se kaže koji zakon i koji član tog zakona obvezuje na to javnog bilježnika. Spomenuta ostavinska rasprava je održana u studenom 2014. i prema riječima javnog bilježnika koji je tu raspravu odradio, to je tada bila moja obveza. Račun datira iz 1995. godine, nigdje u stanu pokojnog brata nema kartice tog tekućeg računa, a ja uvide u neke registre bankovnih računa, ako tako nešto uopće postoji, nemam. Na raspravi sam samo potvrdio ono imovinsko stanje za koje je javni bilježnik već znao. Nisam mu ja rekao ni da pokojni brat ima stan kao ni aktivni tekući račun u Erste banci. Sve je to javni bilježnik imao već pred sobom. Kako je javni bilježnik došao do podatka da moj pokojni brat ima tekući račun u Erste banci? Zar nije tako trebao provjeriti i druge banke u Hrvatskoj?

Unaprijed zahvaljujem!!!

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fina vodi jedinstveni registar svih računa i tamo bi se možda trebalo obratiti, ostaje pitanje tko je te podatke ovlašten pribaviti, Pokušajte otići k njima s rješenjem o nasljeđivanju iza brata koje imate pa kao vam ne daju kod bilježnika zatražite dopunu rješenja o nasljeđivanju radi naknadno pronađene imovine i predložite da bilježnik službenim putem zatraži od fine ( ili zabe ) podatke o tom i event. dr. računima. Inače samo po sebi se malo toga događa, ni meni često nije jasno zašto bilježnici neke stvari doznaju a neke ne..ugl uzdajte se u se i u svoje kljuse. Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se nadovežem. Imao sam sličan problem samo je razlika(sreca) bila što je pokojnik

imao više otvorenih računa u istoj banci pa sam zapravo od njih i doznao za to. Išla je nadopuna rješenja, i uz malo gubitka vremena i strpljenja s birokracijom sve je sređeno.

Iz vlastitog iskustva, apsurdno mi je da nasljednici moraju prikupljati podatke o imovini pokojnika, naročito bankarskih računa obzirom da banke ne davaju NIKAKVE informacije bez pravomoćnosti rješenja.

Javni bilježnici mogu sve doznati, sve što trebaju je poslati dopis banci i malo volje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima. Po svemu sudeći tu nadopunu ostavinske rasprave ću morati opet ja platiti, ako želim zatvoriti taj račun. Čl. 192, st. 2 kaže, citiram, Smrtovnica se sastav**lja na teme**lju podataka iz matice umrlih, podataka dobivenih od srodnika umrlog, od osoba s kojima je umrli živiote od drugih osoba koje ih mogu pružiti. Ovo sam poboldao jer se to odnosi na mene kao srodnika, iako se ne sjećam da je mene ili moju majku itko pitao nešto vezano za imovinu pokojnog brata. Kao što sam rekao na početku, javni bilježnik je na ostavinskoj raspravi znao za stan u bratovom vlasništvu i tekući račun kojim se brat koristio u trenutku smti. Nema veze, hvala svima koji su se uključili u ovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja nadopunu ostavinske nisam ništa dodatno platio, možda iz razloga što je prošao kratki vremenski period, a i postavio sam se bilježniku kako su me u banci sugerirali da bilježnici jedini mogu dobiti uvid u bankovne račune, te da je kao dobra praksa da dopisom zatraže to od banke.

Drugi problem je što bilježnici zakonski to nisu dužni pa dolazimo do ovih apsurdnih situacija.

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija