Jump to content

Osporavanje nasljedstva nakon nepunih 20 g


malaviktorija

Preporučene objave

Poštovanje,

Molim Vas lijepo ako mi možete dati odgovor, odnosno savjet u vezi slijedećeg: moja majka je umrla u listopadu 2015.g. te sam ja kao jedini zakonski nasljednik (sin) naslijedio kuću i okucnicu . Ja sam polovicu kuće darovao svom punoljetnom sinu a polovica je ostala meni. Sada se nakon 9 mjeseci javila moja polusestra (s očeve strane, nikad priznata s očeve strane koji je umro u listopadu 1996.g. ) te sada potražuje 1/3 kuće jer joj je moja majka koja je s njom bila u kontaktu obećavala dio kuće nakon njene smrti. Napominjem da nikakva oporuka nije napisana s majčine strane. Ona tvrdi da će njen odvjetnik pokrenuti proces za osporavanjem nasljedstva s očeve strane tako da i ona bude uključena u dio nasljedstva. Moja pitanja su slijedeća: ima li ona uopće ikakvih prava na nasljedstvo s obzirom da se moj pkojni otac nije nigdje spominjao kao njen otac i on je nikad nije priznao niti imao ikakvih obaveza prema njoj. Može li ona nakon skoro 20 godina pokrenuti takav proces ? Kako se može pokrenuti ostavinska rasprava nakon mog oca, s obzirom da je i moja majka prije 9 mjeseci umrla? Sve ovo mi nema nikakve logike, ali svejedno molim za odgovor i savjet. Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispada da bi ona prije pokušala potraživati udio u očevoj ostavini. Jer ona s vašom majkom nema ama baš nikakve veze.

 

Dvije su stvari tu međutim ključne - 1. je li ona na kraju i formalno, u očima zakona dijete vašeg oca i 2. pitanje zastare potraživanja ostavine, koja i u gorem slučaju po vas, nastupa za 3 mjeseca.

 

A obećanja? Ha čujte, tako bi i vi i ja mogli tvrditi da nam je Rockefeller svojedobno obećao da će nam ostaviti par banaka, pa eto idemo na sud zbog toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja polusestra nikad nije zakonski bila priznata od mog pokojnog oca, niti se on igdje u papirima navodi kao otac,on nikad nije htio priznati očinstvo, vjerojatno zbog okoline i ondašnje obiteljske situacije, no zbog nekakve "moralne odgovornosti", ponekad je financijski pomagao navodnu izvanbracnu kćer koja nije bila stranka na ostavinskoj raspravi nakon smrti oca. Svijestan sam da nema apsolutno nikakvih prava na nasljedstvo nakon smrti moje majke koja stvarno nema nikakve veze s njom, osim što su ponekad bile u kontaktu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko nema priznanja niti sudske odluke o očinstvu, onda smatram da nema niti osnove za ikakvo potraživanje. Pokušati dokazivati očinstvo na temelju ove financijske pomoći, smatram da je osuđeno na propast niti mi je poznata ikakva praksa da je netko u tome i uspio. Kod nas.

 

Ukoliko netko ima drugačijih saznanja, slobodno me ispravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko nema priznanja niti sudske odluke o očinstvu, onda smatram da nema niti osnove za ikakvo potraživanje.
na takav stav upučuje odluka Županijskog suda u Varaždinu Broj: Gž.985/07-2

Tvrdnja žaliteljice da ju je pokojni ostavitelj smatrao svojom kćeri ne može biti pravna osnova za nasljeđivanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija