Jump to content

Kompletno oduzimanje skrbništva jednom od roditelja


Papricica

Preporučene objave

Prije svega lijepi pozdrav forumašima,

 

imam jedno pomalo delikatno pitanje, odnosno više njih.

 

Naime, rastala sam se sa mužem prije nešto malo više od godinu dana, on je državljanin Bosne i Hercegovine, a ja sam državljanka Republike Hrvatske, u Hrvatskoj smo se predhodno vjenčali i djete je rođeno u Hrvatskoj.

 

Dijete trenutno živi samnom, ima 4 godine i uredno ide u vrtić u HR. Pošto smo brakorazvodnu parnicu već prošli i sve je sudskim rješenjem definirano i rješeno sporazumno (od iznosa alimentacije, preko dana viđanja djeteta u toku tjedna, blagdani i praznici itd.) Bivši suprug uredno plaća alimentaciju i u pravilu se oko manjih odluka uredno možemo dogovoriti, no stvara mi probleme oko većih odluka za dijete. Bilo da se radi o običnom pregledu kod doktora, kraćem putovanju ili nećem sličnome, stvara mi velike probleme koji su ponekad morali biti prijavljeni i policiji kako bi se situacija smirila. Takve situaciju stvaraju nepotreban stres meni, a i djetetu za koje ne želim da to gleda.

 

Bivši suprug u svojoj državi ima podeblji dosje vezan uz razbojstva, ometanje javnog reda i mira, korištenje vatrenog oružja i oruđa, nasilje u obitelji, kada smo bili u braku znao me i udariti i prijetiti mi oduzimanjem života, što je i glavni povod razvoda. Sve je to prijavljeno nadležnim službama i evidentirano u hrvatskoj i bosanskoj policiji.

 

Prema djetetu je dobar kada su zajedno, no ne brine se za njega kao što bi to otac trebao, dijete svaki puta od njega dolazi prljavo, zmazano, neopranih zubiju, poderane i zamazane robe, ne spava preko dana kao što bi trebalo, ostaje budan dokle hoće, sve mu je dozvoljeno, nema reda, ni discipline, za što smatram da je vrlo bitno za dijete od 4. godine.

Kući dolazi sa iznimno proširenim ružnim vokabularom koje je predhodno naučio tamo. U nekoliko navrata mi je znao reći da su mu dali da baca petarde i takve stvari na što mi se kosa dignula na glavi.

Znalo se dogoditi da mi dijete sa ljetnih ili zimskih praznika vrati par tjedana ranije jer ima "važnijeg" posla što vjerujem da je dokaz nezrelosti i odgovornosti.

 

Smatram da sa svim iznad navedenim, a to je u kratko šta sam navela, jer detalja ima puno više, takav roditelj nije sposoban voditi adekvatnu brigu o djetetu, te ga želim čim prije maknuti iz takve okoline. Dala sam do znanja svom bivšem da taj pristup nije primjeren, no bez promjene.

 

U međuvremenu se dogodilo to da sam se zaručila i preko zaručnika koji je već vani, dobila posao u Njemačkoj. Imam osiguran smještaj, posao i više nego li prihvatljive uvijete za život i razvoj djeteta kojem naravno želim sve najbolje.

 

Poslala sam zahtjev CZSS-u, te su mene i bivšeg pozvali na razgovor gdje je on odbio bilo kakvo odvođenje dijeteta u drugu državu, ponudila sam mu da dijete viđa svaka 2-3 mjeseca na tjedan do dva što je odbio, jer želim da i dalje ostaju u kontaktu, ipak je to i njegovo dijete kakav god da bio.

 

U CZSS-u su rekli da ne mogu ništa poduzeti te da moramo ići kod konzultanta na odradu konzultacija, koje će biviši opet odbiti zabraniti djetetov odlazak van.

 

Predala bih nakon tih konzultacija molbu za pokretanje sudskog postupka odzimanja skrbništva u potpunosti jer si ne mogu i ne želim dozvoliti da mi bivši kontrolira život.

 

Recite mi molim vas što mogu očekivati na sudu, da li je sve ovo što sam navela dovoljno da mu se oduzme kompletno skrbništvo jer do sada sam svih ovih godina pokušavala na lijepi način i mislim da bi bilo dosta?

 

Da li bi olakotna okolnost mogla biti udaja za trenutnog zaručnika radi lakšeg odlaska van? Ipak bi u tom slučaju bili i službeno obitelj pa neznam kako i na koji način bi to sud tumačio?

 

Isprike na ovako podužem postu i zahvaljujem unaprijed na svakom savijetu.

 

 

Lp,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
koji je postupak za lisavanje oca skrbi nad kceri i dali ga je moguce obrisat iz rod.lista dijeteta . mozda ce vam biti cudno ali on se slaze sa tim jer nezeli imat kontak sa dijetetom .molim vas za savijet jer i kceri i meni je u interesu da ga se rijesimo sto prije .unaprijed vam svima hvala

Poštovani, nije moguće jer je priznanje očinstva neopozivo (čl. 65. st. 1. Obiteljskog zakona), jedino ako postoje osnovi sumnje da osoba koja se u rodnom listu vodi kao otac, nije otac, tada se može pokrenuti postupak utvrđivanja očinstva, te se, ako se u istom utvrdi da su sumnje osnovane i da on stvarno nije otac djeteta, može zahtijevati da se isti, u rodnom listu, briše kao otac djeteta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

..Bivši suprug uredno plaća alimentaciju i u pravilu se oko manjih odluka uredno možemo dogovoriti...

Prema djetetu je dobar kada su zajedno..

U međuvremenu se dogodilo to da sam se zaručila i preko zaručnika koji je već vani, dobila posao u Njemačkoj. Imam osiguran smještaj, posao i više nego li prihvatljive uvijete za život i razvoj djeteta kojem naravno želim sve najbolje..

Predala bih nakon tih konzultacija molbu za pokretanje sudskog postupka odzimanja skrbništva u potpunosti jer si ne mogu i ne želim dozvoliti da mi bivši kontrolira život...da li je sve ovo što sam navela dovoljno da mu se oduzme kompletno skrbništvo jer do sada sam svih ovih godina pokušavala na lijepi način i mislim da bi bilo dosta?

Da li bi olakotna okolnost mogla biti udaja za trenutnog zaručnika radi lakšeg odlaska van? Ipak bi u tom slučaju bili i službeno obitelj pa neznam kako i na koji način bi to sud tumačio?..

Poštovana to što navodite, po mom mišljenju, nije dovoljan razlog za potpuno oduzimanje roditeljske skrbi ocu...

Kako navodite, otac uredno ispunjava svoje obveze prema djetetu, uredno plaća uzdržavanje, te je prema istom jako dobar, što su bitne činjenice za postupak, kao i za dobrobit djeteta, a sve drugo navedeno treba dokazivati, a da li Vi imate čvrste dokaze za navedeno?

Ovo što navodite kao možebitnu olakotnu okolnost nema nikakve veze sa djetetom i njegovim pravom na susrete sa ocem, to je izričito pravo djeteta i oca, a najviše se gleda pravo i dobrobit djeteta...

Vi možete probati, to je Vaše pravo, ali, moje mišljenje, da na taj način nećete polučiti preveliki uspjeh...

Sretno..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Poštovani,

Zovem se Nikolina,majka sam sada dječaka starog 16mjeseci,koji je rođen prošle godine kao nedonosce u 32tijednu. Otac mog dijeteta i ja nikada nismo bili u braku s obzirom da je on bio pred rastavom iz prijašnjeg braka u kojemu isto ima maloljetnu kcer.Po izlasku iz bolnice našeg sina otac se iseljavanje iz našeg iznajmljenog stana u kojem smo zivjeli do dolaska sina i napušta nas. Od samoga iseljavanja otac punih godinu dana nije pitao za sina kojeg je priznao na papiru na moj zahtijev,isto tako nije ni pokušao stupiti u kontakt sa nama,niti ne daje alimentaciju. Otac je više puta bio u zatvoru,te je državno odvjetništvo podnijelo tijeralicu u Bosni i Hercegovini za istim. Moram napomenuti u vrijeme dok sam bila trudna imali smo više puta pretres stana te je jednom na parkiralištu policija nas zaustavila te su ga odveli u pritvor pod sumnjom da je prijetio svojoj bivsoj zeni.22.11.2016. Imamo parnicu nad maloljetnim sinom tražila bi potpuno skrbništvo nad sinom,kao i alimentaciju i zaostatke za prosle mjesece,jer do sada sama se brinem za sina sa svojom placom. Ne mogu ga upisati niti u jednu instituciju bez oca,a do oca se ne može doći,kao ni podizati osobnu iskaznicu,niti primati doplatak,jer me zakon stopira u tome. Zivimo u stanu mojih roditelja koji su nam kupili.Zanima me dali mogu na prvom ročištu tražiti potpuno skrbništvo, pravo lisenja oca na viđenje jer dijete može biti ugroženo u njegovoj blizini radi stalnih odlazaka na sud i policiju kao i pretrese, te , te traženje alimentacije kao i zaostataka,sigurna sam da je neće plaćati. Koje dokaze ponijeti na sud,da se sud što prije okonča,jer velika je vjerojatnost da se otac neće ni pojaviti.

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nikolinazg, svaki "razvod" ima svoju ružnu-tužnu priču, pa tako i vi. (iako niste u formalnom braku) Mislim da stvari treba pojednostaviti, zatražite skrbništvo nad dijetetom iz navedenih razloga i onda ćete većinu stvari moći obaviti sami osim iz čl. 100. i 101. OZ. "pravo lisenja oca na viđenje", mislim da neće proći, pa ne treba po meni ni zahtjevati, a bez obzira na sve, zašto čovjek bar ponekad ne bi vidio svoje dijete, ili obratno, dijete oca? (bez obzira što imate loše mišljenje o njemu) Alimentaciju naravno tražite, a sad pitanje naplate je nešto drugo. Od dokaza, trebate uobičajne formalne stvari, dakle dokumente, a ostalo neće nikoga previše zanimati i o tome će se raspravljati puno manje nego vi mislite ili priželjkujete. Ako se ne odazove, može ga po nalogu suda privesti policija ili će sud donijeti odluku bez njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

molim vas za savjet

živim u kućanstvu sa kćeri (8) i nevjenčanim suprugom koji nas psihički maltretira. Zbog toga sam odlučila otići i sad se pružila prilika jer sam dobila novi posao na neodređeno ali u drugom gradu (udaljen 100 km). Složili smo se da kći ostane s tatom do završetka polugodišta u školi, (ja bi dolazila kući svaki vikend), a onda dolazi živjeti samnom, i krenula bi u novu školu. Pitanje glasi: dal nevjenčani suprug ima ikakve šanse da mi uzme skrbništvo nad kćeri (već je napomenuo kako mogu ostaviti dijete i otići?) jer me strah da je sve to skupa malo "predobro" prihvatio i da će izjaviti da sam ja dijete napustila?

Da li se trebam javiti centru za socijalnu skrb ili nekoj drugoj instituciji ako se nas dvoje ipak uspijemo dogovoriti oko posjeta?

Veliko hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ancyca - to što je on rekao, je u konačnici manje bitno, bitno je što će na kraju dosuditi sud, do kojeg će vjerojatno doći, ako vi se ujedno planirate se i rastati. Sudovi u RH su uglavnom skloniji majkama dati dijete, ali pitanje je sad kakve vi tamo ćete imati uvijete (u drugom gradu, pretpostavljam da ćete biti podstanar i "daleko" od svoje obitelji itd., pitanje i taj posao koliko je "siguran", plaćen, koliko vam vremena oduzima...), a s druge strane ja mislim da bi njegovi argumenti prije svega mgli biti da je tu dijete rođeno, ima kuću (dom) obitelj, prijatelje, poznatu okolinu, školu, društvo itd. Ako ne sada, onda na kraju školske godine bi morali mužu priopćiti svoju odluku, te ako se on ne slaže s tom odlukom, morati će se umiješati centar i sud. Ne vidim drugi scenarij, osim da i ona dalje ostane s ocem, a vi je viđate kad možete i koliko možete, što vjerujem da ne bi bilo problema oko toga. Ovo oko posla što sam naveo, možda nije toliko bitno za sud, koliko za vas samu da se zapitate, jer što ćete napravit ako npr. u sred školske godine dobijete otkaz? Teško ćete onda ostati u drugom gradu, a dijete je tamo započelo ići u školu. Tako da još jednom dobro razmislite o svemu, prije nego poduzimate konkretne korake. Pitanje i baka i djedova možda isto tako nije nebitno, jer dok vi radite (i vi i muž) dijete uvijek tamo može otići, dobiti ručak, "skrb" i sl. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje djeda i bake uopće nije bitno, a niti presudno, ako se roditelji dogovore o svemu, tj. daljnjoj skrbi oko zajedničkog djeteta i dobrobiti djeteta....

 

Stalno se vrtimo oko djeda i bake, pa pustimo ljude, oni su svoje dužnosti časno i pošteno obavili što se tiče skrbi oko svoje djece, druga je stvar pripomoći oko unučadi (pripaziti ih i sl.), a na kraju zato postoje i dječji vrtići koji su, po meni, adekvatnije rješenje od djeda i bake, pa da nisu nebi ni postojali...

 

Ovdje se radi o momentalnoj situaciji, naravno, koja se može reflektirati u budućnosti, ali i ne mora, zašto se roditelji ne bi dogovorili o tome što je sada, momentalno, najbolje za njihovo zajedničko dijete, pa i njih same, ali, kako sam naprijed napisao, sve uzimati sa rezervom i vrlo...vrlo oprezno....

 

Sretno još jednom:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje djeda i bake uopće nije bitno, a niti presudno, ako se roditelji dogovore o svemu, tj. oko daljnje skrbi oko djeteta i dobrobiti djeteta....

 

Naravno Željac, donekle se slažem s vama, pitanje je sporedno, prije svega u pravnom smislu, ali u nekom praktičnom životnom smislu, nije toliko nebitno, pogotovo kada znamo koliko često mi roditelji radimo po "cijele dane" da bi osigurali tu nužnu egzistenciju, onda to pitanje često dolazi do izražaja, ali slažem se apsolutno, kada se roditelji dogovore nešto, to je glavno i presudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako poštovani, mi smo tu da priskočimo ako zatreba neka pomoć oko djece (djeda i baka), ali nismo presudni faktor oko odlučivanja u svezi djece i njihovih prava, to je izričito pravo, a i obveza, roditelja djece...

Da bi riječ reko'... roditelji imaju pravo i obvezu! To priskakanje u pomoć je itekako dobro došlo i nije zanemarivo! Znam ljude koji su "sami" u gradu i daleko od baka i djedova, pa ne mogu jednom godišnje sami izaći iz kuće navečer ili sl. Živjele bake i djedovi! :-)))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani odakle Vam tvrdnja da su sudovi skloniji majci??

Skloniji su onom roditelju koji ima bolje uvijete za daljnji pravilni razvoj djeteta...

Molim Vas citirajte mi odrednice Obiteljskog zakona po kojem je majka bolji roditelj od oca, te su temeljem toga sudovi skloniji majci...

Opet se vrtimo oko bake i djeda koji, apsolutno, nemaju presudni značaj u postupku dodjeljivanju roditeljeke skrbi i daljnji pravilan razvoj djeteta...

Druga je stvar sa CZSS, brkate osnovne pojmove...

I što je to manje bitno što sam ja napisao, molim Vas lijepo, možda to što sam napisao da bude oprezna?

Hvala i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ancyca - to što je on rekao, je u konačnici manje bitno, bitno je što će na kraju dosuditi sud, do kojeg će vjerojatno doći, ako vi se ujedno planirate se i rastati. Sudovi u RH su uglavnom skloniji majkama dati dijete, ali pitanje je sad kakve vi tamo ćete imati uvijete (u drugom gradu, pretpostavljam da ćete biti podstanar i "daleko" od svoje obitelji itd., pitanje i taj posao koliko je "siguran", plaćen, koliko vam vremena oduzima...), a s druge strane ja mislim da bi njegovi argumenti prije svega mgli biti da je tu dijete rođeno, ima kuću (dom) obitelj, prijatelje, poznatu okolinu, školu, društvo itd. Ako ne sada, onda na kraju školske godine bi morali mužu priopćiti svoju odluku, te ako se on ne slaže s tom odlukom, morati će se umiješati centar i sud. Ne vidim drugi scenarij, osim da i ona dalje ostane s ocem, a vi je viđate kad možete i koliko možete, što vjerujem da ne bi bilo problema oko toga. Ovo oko posla što sam naveo, možda nije toliko bitno za sud, koliko za vas samu da se zapitate, jer što ćete napravit ako npr. u sred školske godine dobijete otkaz? Teško ćete onda ostati u drugom gradu, a dijete je tamo započelo ići u školu. Tako da još jednom dobro razmislite o svemu, prije nego poduzimate konkretne korake. Pitanje i baka i djedova možda isto tako nije nebitno, jer dok vi radite (i vi i muž) dijete uvijek tamo može otići, dobiti ručak, "skrb" i sl. Sretno!

 

Posao je u velikoj bolnici (sad sam u dz) na neodređeno, plaća je ista ali napredovanje u iskustvu je ogromno.. Mi smo i trenutno podstanari, tako da to ne igra neku ulogu, baku ima i u drugom gradu, isto tako i prijatelje jer nas dvije boravimo svaki vikend tamo-za prvih 6 mj imamo osiguran smještaj (besplatno, samo plaćam režije), a svaki vikend smo tamo upravo da se maknemo od oca koji svaki dan konzumira lake droge (pod izgovorom da je to negdje legalno i samo je pitanje dana kad će biti legalizirano kod nas)

. A mala je već svima rekla da se seli i jedva čeka:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moze li mi dati neko informaciju o mome slucaju . zena se hoce rastati i neda mi da zivim vise sa njima u kuci njihovoj od njezinih roditelja , a sami smo naprvili i uredili taj stan. i normalno da ja zelim skrb nad djetetom posto sada zivim u gradu gdje djete ima sve potrebno za normalan zivot u 21 stoljecu . pa me zanima dali na osnovu toga sto ja gdje zivim ima sve kao npr vrtic,skola,doktor,hitna,parkici za djecu , igralista svakojaka, i naravno sve drugo sta treba imati jedan grad . a sta se tice toga da djeete zivi sada s majkom jer ga neda meni , a isto tako ona zivi u selu gdje nema nikakvih pogodnosti za djete , a nema ni vodovoda niti niceg drugog , zimi nestaje struje nema je po 2 3 dana i voda im je kisnica sto nije prikladno i ne zelim da moje djete nema pitke vode , niti da nema nis sta bi mogao raditi , i nema druge djece da se druzi sa njima . pa ako mi moze ko dati kakav odgovor dali ima kakve sanse da dobijem svoje djete podsvoju skrb

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ancyca sve to što opisujete ide Vama u korist, poglavito ovo sa konzumacijom droge, ali ipak, kako sam i naprijed napisao, oprez, oprez je majka mudrosti, a također, nemože se niti otac djeteta u potpunosti isključiti iz djetetovog života....no sve će to utvrđivati sud ako dođe do njega.

 

Samo još jedno, ako dozvolite da Vam sugeriram, pred djetetom sve najbolje o ocu, bez obzira kakav bio, ipak je on njezini otac..

 

Sretno Vama i Vašoj djevojčici...:mase1:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moze li mi dati neko informaciju o mome slucaju . zena se hoce rastati i neda mi da zivim vise sa njima u kuci njihovoj od njezinih roditelja , a sami smo naprvili i uredili taj stan. i normalno da ja zelim skrb nad djetetom posto sada zivim u gradu gdje djete ima sve potrebno za normalan zivot u 21 stoljecu . pa me zanima dali na osnovu toga sto ja gdje zivim ima sve kao npr vrtic,skola,doktor,hitna,parkici za djecu , igralista svakojaka, i naravno sve drugo sta treba imati jedan grad . a sta se tice toga da djeete zivi sada s majkom jer ga neda meni , a isto tako ona zivi u selu gdje nema nikakvih pogodnosti za djete , a nema ni vodovoda niti niceg drugog , zimi nestaje struje nema je po 2 3 dana i voda im je kisnica sto nije prikladno i ne zelim da moje djete nema pitke vode , niti da nema nis sta bi mogao raditi , i nema druge djece da se druzi sa njima . pa ako mi moze ko dati kakav odgovor dali ima kakve sanse da dobijem svoje djete podsvoju skrb

 

Poštovani, sve te činjenice koje navodite, a i druge bitne za daljnji normalni razvoj djeteta, će se preispitivati i utvrđivati kada dođe do brakorazvodnog postupka, kako u prostorijama CZSS prije pokretanja razvoda braka zbog mld. djeteta (obvezatno savjetovanje čl. 321. do 328. OZ-a), tako i na terenu sagledavati uvjete stanovanja i ostale uvjete kod Vas i Vaše supruge, te će sud, ako se ne dogovorite i sačinite zajednički plan (čl. 106. OZ), sagledati sve utvrđeno i odlučiti što je najbolje za dijete i daljnji razvoj djeteta, tj. tko ima bolje uvjete i kome će se dijete povjeriti na daljnju skrb (s kime će dijete živjeti).....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ancyca sve to što opisujete ide Vama u korist, poglavito ovo sa konzumacijom droge, ali ipak, kako sam i naprijed napisao, oprez, oprez je majka mudrosti, a također, nemože se niti otac djeteta u potpunosti isključiti iz djetetovog života....no sve će to utvrđivati sud ako dođe do njega.

 

Samo još jedno, ako dozvolite da Vam sugeriram, pred djetetom sve najbolje o ocu, bez obzira kakav bio, ipak je on njezini otac..

 

Sretno Vama i Vašoj djevojčici...:mase1:

 

Naravno da nikad ne govorim ružno o njemu pred njom, ipak je to čovijek kojeg sam nekad voljela. Hvala Željac..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Netočno.

Jedno je što piše u zakonu a potpuno nešto drugo se primjenjuje u praksi,

zar to do sada već niste primjetili ????

Poštovani, ja sam pisao o sudovima i Zakonu, a ne mišljenju CZSS, koji je stvarno priklonjeniji majci, ali ok, poštujem Vaše mišljenje..

Primjetio jesam, a i osjetio, ali kad sam dokazao određene stvari, djelovalo je da je sud priklonjeniji meni, svaki slučaj je slučaj za sebe i netreba generalizirati..

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, ja sam pisao o sudovima i Zakonu, a ne mišljenju CZSS, koji je stvarno priklonjeniji majci, ali ok, poštujem Vaše mišljenje..

Primjetio jesam, a i osjetio, ali kad sam dokazao određene stvari, djelovalo je da je sud priklonjeniji meni, svaki slučaj je slučaj za sebe i netreba generalizirati..

lp

 

Sudovi "generalno" bez i malo grižnje savjesti uzimaju u obzir mišljenje czss koji je "generalno" na majčinoj strani, bez obzira za dobrobit djeteta, itd., itd....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U kojem se dijelu ne slažete?

U ovom da sudovi generalno uzimaju u obzir mišljenje CZSS, tj. da su generalno na strani majke (uzimaju da, ali sagledavaju i druge činjenice..), po tome ispada da niti jedan otac nebi dobio skrbništvo... svaki je slučaj slučaj za sebe i netreba generalizirati...

Činjenice jesu da majke dobivaju kud i kamo više skrbništva nad djecom, ali su činjenice da i očevi dobivaju, doduše u puno manjoj mjeri, ali da, pa roditelj je roditelj zvao se on (bio) majka ili otac..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom da sudovi generalno uzimaju u obzir mišljenje CZSS, tj. da su generalno na strani majke (uzimaju da, ali sagledavaju i druge činjenice..), po tome ispada da niti jedan otac nebi dobio skrbništvo...

 

Savjetujem (ponovo ako već jesi) pažljivo pročitati ovo:

Diskriminacija očeva u postupku razvoda | Felix Simon - Academia.edu

 

 

Tretman očeva koji se bore za svoju djecu je sada u mnogim aspektima i mnogo gori nego tada kada je to napisano (pred koju godinu). Šikaniranje i zlouporabe od strane djelatnica CZSS su se povećale. Žalbe očeva na tešku diskriminaciju institucije sustavno ignoriraju, čak i kada im se predoče zapanjujući materijalni dokazi. Otac koji se suprostavi sustavu sada mora računati i na izravan progon od strane sustava.

Ono što još više zabrinjava je da su sudovi sve manje instanca na kojima se otac može nadati da će dobiti pravdu. Sada sudovi čak ignoriraju i vještačenja koja naprave eminentni vještaci/najveći autoriteti po tom pitanju u državi, a koje su očevi prisiljeni sve skuplje plaćati. Sve je više priča očeva koje spadaju i sivu zonu između pravosudnog horrora i 'vjerovali ili ne'.

 

svaki je slučaj slučaj za sebe i netreba generalizirati...

 

Optužbe za 'generaliziranje' su uglavnom dio 'PC agende'.

Generalizacija bi bila kada bi nešo zaključivali na temelju izoliranog slučaja/eva.

 

Ali mi nemamo izolirane slučajeve ili trend.

Mi svjedočimo jednom općem pravilu.

 

Ako netko ne misli tako, ljubazno ga molim da mi predoči (kontakt PP) nekoliko mišljenja u kojima CZSS daje preporuku sudu da se djeca dodjele ocu , iako otac i majka imaju bar približno podjednake uvjete i podjednako su dobri roditelji.

Takvih slučajeva nema, ne postoje.

A ako ne postoje, onda to nije generalizacija, nego ukazivanje na notornu činjenicu.

 

Činjenice jesu da majke dobivaju kud i kamo više skrbništva nad djecom, ali su činjenice da i očevi dobivaju, doduše u puno manjoj mjeri, ali da, pa roditelj je roditelj zvao se on (bio) majka ili otac..

 

Činjenica je da očevi djecu dobivaju gotovo isključivo u slučajevima kada majke ne žele djecu. Tek kada se djelatnice uvjere da majka ni uz sva silna nagovaranja i obećanja svesrdne podrške ne žele djecu, CZSS će eventualno na kraju dati mišljenje da se dijete dodjeli ocu.

 

Ne vidim previše smisla ukazivati na one rijetke slučajeve manipulacija veza i mita, kada otac ili njegova familija imaju moć i utjecaj.

 

Ovo je tako velik problem da je besmisleno uopće koncipirati bilo kakvu demografsku politiku države dok se ovaj poblem disriminacije očeva ne prepozna, uvaži i ne počne riješavati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav,evo ovako kod mene je situacija dosta komplicirana. Naime imam dijete od nepune 3 god i samohrana sam majka,zivjela sam sa izvanbracnim suprugom tj. ocem djeteta. Nakon 6 mj od rodenja naseg djeteta on je poginuo i od tad mi mira ne daju njegovi roditelji. Dijete nisu vidjeli vec 2 god i sad su pokrenili postupak u vezi vidanja s unukom ali traze i spavanja vikendom. To dijete njih uopce ne pozna i dok su ga vidali tu je bilo svega od djetetovih sokova kad bi se vracalo sa susreta,neadekvatne skrbi,davanja tableta za smirenje djetetu od 7 mj,prijetnji,nasilja,slanje nekakvih bahatih pisama,provaljivanja u stan,prijetnji mrtvim sinom da ce nam se desit tragedija itd i sve je to uredno prijavljivano policiji i policija je par puta po cijelu noc cuvala mene i dijete. Zanima me kakve su sanse kad bi trazila trajnu zabranu vidanja? I kolika prava po zakonu oni kao baka i djed imaju sta se tice susreta s unukom? Hvala unaprijed i oprostite na dugom postu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje, meni kao ocu je sud dodijelio skrnistvo nad troje maloljetne djece od kojih je jedno dijete s posebnim potrebama. Majka je na pocetku izjavila da ce ih ostaviti meni a nakon toga se predoislila i "borila" se za njih. sad nakon skoro 3 godine od njenog odlaska i 2 i po godine povlacenja po sudu pronasao saam osobu s kojom zivim i koja je moja suputnica u zivotu. Problem nastaje nedavno kad sam za djete s posebnim potrebama pokrenuo adekvatnu skrb koju njegova majka nije provodila ( CZSS to zna) i zbog toga se moram preseliti u grda udaljen 60 km. Njihva majka izjavljuje da se tome protivi odlazi u CZSS i trazi izmjenu doluke o skrbnistvu. Dijete zeli poslati u ustanovu a drugo dvoje zeli uzeti sebi. Pomozite sto nam je ciniti jer ovu najmanju curicu nagovara da bude jako zlocesta i sad nas preko nje izludjuje. Dijete s posebnim potrebama ne zeli majku ni da vidi , a drugo se dijete preislja oko odlaska na druzenje kod nje. Vidljiv je da djeca pate a nitko ne zeli pomoc vec njoj daju da moze ucestvovati u svim odlukama. Molim vas pomozite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija