Jump to content

primjena pravilnika o radu


markun

Preporučene objave

molim Vas za savjet. Trg. društvo objavilo je na oglasnoj ploči pravilnik o radu koji stupa na snagu 8 -og dana od objave. Taj 8 je pao na dan kad su plaće već obračunate ali po starom pravilniku koji se mijenjao Može li se kakvom odlukom naknadno napisati da pravilnik stupa na snagu 8 dana od dana objave na ploči, ali da se primjenjuje od npr. prvog dana idučeg mjeseca? i ako može, molim Vas za zakonsko uporište ili neki članak koji to dopušta..

 

puno puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, radi se oko 30 ak radnika. Uvidom u Odluke Ustavnog suda stoji kako Zakon i podzakonski akti mora stupiti na snagu točno određenog dana, {to ujedno znači

da se od tog dana mora početi primjenjivati. Zakonske odredbe koje propisuju odgođeni početak primjene zakona ili pravilnika koji je stupio na snagu ne udovoljavaju zahtjevima načela vladavine prava, osobito načelu pravne sigurnosti objektivnog pravnog poretka kao

njegovom sastavnom dijelu. Iako negdje stoji u nastavku da ne trebaju sve odredbe stupiti na snagu istodobno. Može li se u tom dijelu napisati Odluka kako pojedine odredbe Pravilnika zbog tehničkih razloga da se odgađa njihova primjena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne,rekoh da je pravílnik donesen i počinje vrijedit onako kako treba.Iako su ga mogli danas stavit na ploču i da piše da vrijedi od 8.8.2016.Bit je da se zna od kojeg dana vrijedi.

 

U svibnju je vlada izmjenila uredbu o dodacima policiji pa je nekima skinuta plaća a nekima povećana.Do početka stupanja na snagu uredbe plaća po starom a onda po novom.Nema tužbi,sve po zakonu.

 

Zašto bi napisali pravilnik ako nešto neće vrijedit odmah nego za neko dogledno vrijeme,nisu ga možda morali ni donosit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru,. ovdje je obrnuta situacija. Pravilnik je stupio na snagu, a omaškom se obračunavala plaća po starom pravilniku iako je trebalo po novom jer su također izmjenjeni dodaci. Iz tog Vas razloga pitam da li se treba donijeti odluka kojom se ti članci iz pravilnika produljuju za sljedeći mjesec iz nekih opravdanih razloga samo da ne nastanu prigovori ili nesuglasice zaposlenih?

 

još jednom hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U našem pravnom sustavu, jedino pojedine odredbe zakona, i to zbog osobito opravdanih razloga mogu imati retroaktivno djelovanje.

 

Stoga ovdje, po mom mišljenju, nikakav "normativni inženjering" ne može sada retroaktivno odgoditi neku odredbu Pravilnika.

 

Ukoliko je Pravilnik stupio na snagu, onda on vrijedi, ali se njime isto tako moglo urediti i pitanje obračuna plaće za mjesec u kojem bi Pravilnik stupio na snagu. Ili elegantno navesti da stupa na snagu taman po dospijeću posljednje plaće, tako da ne dira u mehanizam njena obračuna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, o tome se radi...samo što osobe koje su trebale paziti na stupanje na snagu u odnosu na plaće, nisu obraćale pažnju...Recite mi ako su dva članka iz navedenog Pravilnika krivo napisana , a već je stupio na snagu. Kojim se načinom ispravljaju ta dva članka iz Pravilnika ?
A možda je i namjerno napravljeno.

 

Još se ne zna bit izmjena.Plaća(dodaci) su bili veći po starom ili po novom pravilniku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam najljepša na odgovorima. Da li se Pravilnik o radu mora donositi ili mijenjati prilikom svake izmjene Zakona o radu?

 

Zakon o radu

 

Obveza donošenja pravilnika o radu

čl.26

(1) Poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika dužan je donijeti i objaviti pravilnik o radu kojim se uređuju plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca, ako ta pitanja nisu uređena kolektivnim ugovorom.

 

čl.27

(1) O donošenju pravilnika o radu poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem, u slučaju, na način i pod uvjetima propisanim ovim Zakonom.

(2) U pravilniku iz stavka 1. ovoga članka mora se naznačiti dan stupanja na snagu.

(3) Pravilnik iz stavka 1. ovoga članka ne može stupiti na snagu prije isteka roka od osam dana od dana objave.

(4) Pravilnik o radu mijenja se i dopunjuje na način propisan ovim Zakonom za njegovo donošenje.

...

 

Što će reći stavkom 4 da ga trebate mjenjati/dopunjavati kada se mjenja što iz čl.26, pa tako i onda kada izmjene i dopune Zakona mjenjaju pojedine odredbe.

 

Btw, napisali ste da stupa na snagu 8 dana od objave na ploći, pa i stoga pogledajte odredbu st.2 čl.27

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija