Jump to content
ilox

ovrhe, fina, zastara

Preporučene objave

Je li od pravomočnosti koje prošlo 10 godina?

 

Nije prošlo 10 godina, ali je zato prošlo više od 5.

Imam ovrhe za vip, tmobile i prema odvjetniku. Zanima me da li se može išta poduzeti jer svakim mjesecom je sve gore i gore!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Natalost ne moze se nista poduzet. Zastara naplata pravomocne ovrhe je 10 godina a svakom promjenom sredstva ovrhe taj rok pocinje teci iznova.

 

 

Imam jako slican problem, od pravomocnosti je proslo vise od 5 godina, zanima me kojim temeljima oni mogu "promjeniti sredstvo ovrhe" ako ja nemam nekretnine, a od pokretnina staro karambolirano auto?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako se ovrhovoditelj ne naplacuje iz novcanih sredstava moze promjeniti sredstvo ovrhe na pokretnine. Pokretnine se smatraju i neke vrijedne stvari u kucanstvu ako ih posjedujete. Svakom promjenom sredstva ovrhe rok zastare pocinje teci ispocetka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U mom slucaju se nisu naplatili nista preko racuna, a od pokretnina na svoje ime imam samo to auto, zivim u stanu kod roditelja, i nista u njemu nije moje, osim robe koja nije ovrsiva koliko razumijem.

 

Sad zanima me posto se oni nisu naplatili sa racuna, imaju li osnovu za promjenu sredstva ovrhe, posto nemam pokretnine, i sta bi to znacilo za mene?

 

Mislim ako sad prebace na drugo sredstvo ovrhe i ne naplate se, mogu li opet u buducnosti traziti povrat duga nekretninom ako bi imao nesto na svoje ime u buducnosti ili traziti opet novcanu naknadu ako bi otvorio racun ili se zaposlio nakon prvog roka od 10 godina, ili im ostaje naplatiti se samo na nacin koji su predlozili? Mogu li opet promjeniti sredstvo ovrhe?

 

Imam li ja onda pravo pozvati se na zastaru dugovanja, ili je to samo u slucaju ukoliko u roku od 2 mjeseca ne posalju "nastavni prijedlog"?

 

Sto bi znacilo da ukoliko vjerovnik ne odustane od duga zastare nema nikad, i jedine opcije su osobni bankrot ili isplata duga na neki nacin?

 

Unaprijed zahvaljujem na informacijama, ovrsni zakon je jako zbunjujuc za nekog ko nema pravnu pozadinu, hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovrhovoditelju je prvenstveno cilj se naplatiti iz novcanih sredstava a ako ne uspije trazi promjenu sredstva ovrhe. Vas auto je isto pokretnina i ovrhovoditelj moze staviti zabiljezbu ovrhe i na njega.

Aki se zaposlite imat cete primanja i ovrhovoditelj ce ici s ovrhom opet na racun. Ako dođete u vlasnistvo nekretnine i ona moze biti predmet ovrhe ukoliko se ne naplate iz novcanih sredstava.

Na zastaru se ne mozete pozvati jer nije nastupila rekli ste da je proslo 5 godina od pravomocnosti ovrhe a promjenom sredstva ovrhe taj rok pocinje teci iz pocetka.

Uglavnom sve ovisi o "zilavosti" ovrhovoditelja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Toni185
   Imam pravomocnu ovrsnu presudu iz 2006. godine na 1/3 plate koju uredno plaćam više od 12 godina za naknadu stete privatnoj osobi. 
   Sada mi je račun deblokiran u FINI, mogu li se pozvati na zastaru na ovrhu budući da nije bilo promjene sredstva plaćanja ? 
   Jer u sve ovo vrijeme placam samo kamate a ovrha raste i nemogu se toga rijesiti. 
  • objavio L5ca
   DDan, namjeravam podnijeti tuzbu za uvredu i nanosenje dusevne boli za dogadjaj koji se dogodio prije vise od godinu dana. U kojem roku je potrebno podnijeti navedenu tuzbu prije nastupanja zastare. 
   Hvala
  • objavio biker7
   Ovršen sam od strane Hrvatskih voda za vodoslivnu naknadu za razdoblje od 2010 do 2016 godine. Na prijedlog ovršitelja općinski sud je izdao rješenje o ovrsi. Na to rješenje sam se žalio, najprije zato jer su rješenja o naknadi iz 2010 i 2011 godine koja su dana kao dokaz o obavezi plačanja slana na nepostojeću adresu (na kojoj nikad nisam živio), a i smatram da spada u zastaru. Unatoč žalbi račun mi je nakon nekoliko dana ovršen, dva mjeseca kasnije je novac vraćen na račun i isti dan ponovno skinut s računa!?
   Zanima me da li je utemeljeno na zakonu da se sredstva s računa ovršuju unatoč žalbi, ima li netko pravo na naplatu nečega što je slao godinama na nepostojeću adresu i to još uz zatezne kamate i je li sudac općinsko suda trebao provjeriti prije izdavanja rješenja jer se adresa na koju se šalje sudska tužba i adresa na koju se odnose potraživanja ne slažu? Zašto mi je novac vraćen na račun nakon dva mjeseca i ponovno skinut isti dan? Da li je to zakonski od strane FINAe?
   Unaprijed Vam zahvaljujem!
  • objavio MalaVelikaŽena
   Poštovanje!
   Ukratko: brat i ja smo bili pod ovrhama 12 godina nakon smrti naših roditelja i nasljeđivanja njihovih dugova. Prodajom stana ove godine riješili smo sve ovrhe, ili smo barem tako mslili.
   Uvidom u Specifikaciju nemogućnosti izvršenja osnove za plaćanje iz FINA-a - u prilogu - zaključila sam kako su navedene ovrhe neaktivne - Datum prestanka izvršenja je 4.8.2018. Većina ovih ovrha koje vidite na slici nije iskomunicirana od strane gradskog stambenog, banaka i ostalih sporih institucija s FINA-om. Naravno da su spori u ovom smjeru...
   Pročitala sam zakon i koliko ja razumijem, ovrhe su neaktivne kako bi račun bio odblokiran i likvidan, ali po nalogu ovrhovoditelja mogu se aktivirati u bilo kojem trenutku. Na stranu pitanje kakvu se to lažnu sigurnost daje građanima, ja pod svaku cijenu želim izbjeći da se to dogodi. Zvala sam odvjetničko društvo kojem je predana moja ovrha i oni su mi dostavili ukupan račun u iznosu od 1950kn, s "oproštenih" 1000 kn kamata.
   Međutim kada sam nazvala VIP i pitala da mi dostave sporne račune po kojima potražuju dugovanja - oni ih nemaju. Odvjetničko društvo također nema račune po kojima sam dužna. Ja isto tako nemam račune za telefon iz 2013.
   Moje pitanje jest: imam li ja pravo kao potrošač odbiti platiti potraživanja ako mi se ne dostave računi po kojima se ta potraživanja od mene zahtijevaju? Uzimam u obzir da su ti računi poslani 2013 ili 2012, ali vjerujem da imam pravo kao potrošač zahtijevati da mi se dostavi račun po kojem se od m ene zahtijeva uplata novčanog iznosa?
   Bila bih Vam zahvalna kad biste mi pomogli riješiti ovu zavrzlamu.
   S poštovanjem,
   Ivona

  • objavio charlie13
   Pozdrav!
   Molim za objašnjenje obustave duga.
   Naime imao sam dugovanja za tcom po 3 pretplatnička broja, te su postojala 3 rješenja o ovrsi, no sutkinja je to sve spojila u jedan predmet i po presudi koja je bila u 2016.je dosuđena ukupna cifra koju dugujem Tcomu, te mi je temeljem iste presude FINA zblokirala račun.

   Redovno mi se to dugovanje skidalo i namirivalo te je došlo do polovice duga, da bi u sad prije nekih mjesec dana otišao u FINU gdje mi je po Očevidniku evidentirana OBUSTAVA dugovanja.
   Bez ikakve obavijesti mi je račun i odblokiran.

   No danas mi dolazi pismo od Hanžekovića da ih kontaktiram o dogovoru o nastavku plaćanja.
   Zovem ih i kažu mi da je jedna ovrha plaćena; a da treba platiti još 2. S time da je po sudskoj presudi sve u istom spisu i na početku blokade je račun zblokiran sa cjelokupnim iznosom.

   Sad mene zanima, kako je ono u 8.mj stigao novi Zakon o ovrhama, gdje sam našao da je ovrhovoditelj bio dužan slati Fini nešto za nastavak ovrhe, pa mislim da možda to nisu napravili, pa sam zato odblokiran?

   Odnosno da li po istoj presudi oni mogu ponovno sjesti na račun i blokirat me?
   Jer mi sve izgleda da su se Hanžekovići zeznuli nešto pri toj naplati...
   Inace nemam nikakvih pokretnina niti nekretnina, tako da nema drugih načina da se naplate osim po mojem računu.

    A to su bili pretplatnički odnosi iz 2008, bez mog oiba i to je netko nešto smuljao, jer sam u to vrijeme bio izgubio osobnu, a sud je od mene tražio da ja kao tuženik namirim odmah grafologa, a nisam bio pri novcima i donešena je presuda temeljem jednog ugovora koji je stvarno bio moj. 
   Koje oni imaju pravne mogućnosti da naplate ostatak dugovanja?
   Odnosno da li imam ja kakvih pravnih mogućnosti da se pokušam izvući da ne platim taj ostatak?
   Unaprijed zahvaljujem.
    
 • Online korisnici×