Jump to content

"zapljena broda" od strane lučice


Damir3105

Preporučene objave

Poštovani, vlasnik sam 7-metarskog broda i koristim komercijalni vez u jednoj domaćoj lučici. Zbog neophodnih radova na podvodnom dijelu broda, isti je u jesen 2007. izvučen na suhi vez i krenuli su popravci. U međuvremenu, došlo je do nenadanog oboljenja u obitelji, teško se razbolila supruga i njeno početno liječenje nam je izvuklo 50 tisuća kuna. Vremenom su se ti troškovi samo množili i logično da je brod pao u drugi plan. U međuvremenu se razbolio i moj otac koji je nedugo potom i umro. Uprava lučice me zvala radi podmirenja nastalog duga od nekih 10-ak tisuća kuna i nakon razgovora pokazali su izvjesno razumijevanje za moju novonastalu situaciju, tim prije jer sam im dao na uvid svu potrebnu dokumentaciju iz koje je bilo razvidno da je sve to istina. Nakon nekog vremena, pronašao sam kupca za brod, zapravo se radilo o zamjeni. Ja njemu brod a on meni auto, za koje sam imao sigurnog kupca iz jedne splitske auto kuće. Međutim, uprava lučice nije dozvolila da se brod odveze prije isplate nastalog dugovanja koje je tada iznosilo već nekih 30-ak tisuća kuna. I tako je brod ostao i dalje kod njih na suhom vezu i dalje su svaki mjesec uredno slagali nove uplatnice i nove kamate. Do danas se stanje nije promijenilo, osim što je u brod provaljeno nekoliko puta i iz njega je odnešeno sve što se moglo skinuti i odnijeti, a sami brod je sad u raspadajućem stanju. Zvali su me još jednom prije nekih 3-4 godine i ponovo sam im predložio da se brod makne iz lučice kako se troškovi ne bi nepotrebno gomilali, ali to je glatko odbijeno. Zvali su me još jednom prije nekih 2 godine ali se nisam odazvao tom pozivu jer im nisam imao ništa novog za reći.

Sad me zanima, da li oni mogu samo tako, bez ikakve sudske tužbe ili odluke praktički zaplijeniti nečije privatno vlasništvo, jer u ovom slučaju su upravo to i napravili? Što bi bilo u slučaju da je brod bio u moru, u plovnom stanju? Upalim motor, odrišim se od mula i doviđorno...pa me ti lovi po moru. Nisam siguran, jer nemam novih podataka, ali mislim da bi sad taj dug koji je namjerno i prisilno stvoren, mogao iznositi i preko 10 tisuća eura. Sami brod praktično više ne vrijedi ništa. Što mi savjetujete? kakvo to pravo na moj brod polaže lučica kad mi ne dozvoljava da brod odvezem bilo na prodaju, popravak ili bilo što drugo. ne postoji nikakvo sudsko rješenje o ovrsi, nikakva prijava, ništa! samo njihova odluka. E, da...u međuvremenu je unatoč svim liječenjima i utrošenom silnom novcu, supruga ipak izgubila borbu s bolešću prije godinu i po dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moja sućut zbog vaše supruge.

 

što se tiče zadržavanja vašeg broda, čini mi se da se lučica koristi pravom zadržanja, institutom koji je propisan Zakonom o obveznim odnosima - dakle, nije potrebna odluka, već na temelju samog zakona - zakon kaže da vjerovnik dospjele tražbine u čijim se rukama nalazi neka dužnikova stvar, ima pravo zadržati je dok mu ne bude ispunjena tražbina. to je vrst osiguranja ispunjenja vjerovnikove tražbine, kao hipoteka, primjerice, ili zadužnica, ili nešto slično. s tim u svezi, ako ne možete platiti, predlažem da lučici izdate neki drugi instrument osiguranja plaćanja (hipoteku, zadužnicu, jer oni su vam tada dužni vratiti vaš brod, po čl. 74 Zakona o obveznim odnosima).

 

nadam se da ovo barem malo pomaže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam sad taj ugovor u najmu komercijalnog veza pa ne mogu ni precizirati što u njemu piše. Ali, kako bi oni mene zaustavili da je brod u moru, na vezu? Odrišim se od kraja i odoh...a šta onda? U tom slučaju bi morali ići na sudsku prijavu, a ovako ipak ne moraju jer im je lakše nečiji brod ovako "otuđit" nego se petljat sa sudovima. Svejedno mislim da unatoč svemu, ne mogu i ne smiju bez sudske odluke samo tako oduzimat i raspolagat nečijom privatnom imovinom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sorry, ali moram biti tvrdoglav :tikvan:Privatno vlasništvo je privatno vlasništvo? Može li mi netko bez sudske presude ili odluke oduzeti nešto što je moje ili mi zabraniti raspolaganje istim radi ostvarivanja svojih potraživanja? Činjenica je da to isto zadržavanje mog privatnog vlasništva svjesno dovodi do još većeg nagomilavanja duga. Isto tako, činjenica je da oni taj dug od mene neće nikad vidjeti. A ja znam kako. Eto im brod, ne znam da li još vrijedi čak i za potpalu, nakon svih tih godina koliko je proveo vani. I, hoćemo li zanemariti činjenicu da je provalom u brod nanesena šteta veća od 3 tisuće Eura, nakon čega je brod postao praktično bezvrijedn. Sve se to dogodilo u ograđenom prostoru lučice koji je pod video nadzorom. makar postoje table koje na to upozoravaju. :ceka:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija